Share |

Rugby a ignorance médií

fanynky Rugby v J.A.R. / foto Konektor

Rugby je trochu sportovní popelkou. Dostali jsme mail od party, která se podílela na jednom netradičním zápasu.

 

O víkendu 13. a 14. 8. proběhla v Praze za naprostého nezájmu médií další zajímavá a netradiční sportovní akce - Pražské sedmičky neboli Prague International 7's. Sedmičkové ragby je unikátní sportovní disciplína, která se dostala i na program Letních olympijských her. Poprvé se bude hrát na olympiádě v Rio de Janeiru 2016. O co jde: sedmičkové ragby se hraje na stejně velkém hřišti, jako je klasické ragbyové hřiště (tedy stejné jako fotbalové). Ovšem v každém týmu je na hřišti pouze sedm hráčů! Hraje se turnajovým systémem a každé utkání kromě finále má pouze dvakrát sedm minut (finále se hraje na dvakrát deset minut). Během těch dvakrát sedmi minut se hráči ani na chvíli nezastaví. Akce střídá akci, všechno se děje v ďábelském tempu a veškerý pohyb po hřišti probíhá sprintem. Sedmičkové ragby je tak atraktivní i pro lidi, kteří jinak ragby nerozumí - tady totiž prakticky nemusí znát pravidla, akce jsou jasné a přehledné. Je to po hokeji nejrychlejší kolektivní sport vůbec. Náročností na hráče se to dá přirovnat k tomu, jako kdybyste běželi maraton s přestávkami, ale zato sprintem. Všechny turnaje včetně těch největších světových probíhají ve dvou dnech: první den boje ve skupinách, druhý den boje o pořadí. A basta. Každý se tak může koukat na ty zápasy, které ho zajímají, nebo si mezi tím odskočit na pivo. To je další kouzlo sedmičkového ragby a proto na něj chodí v jiných zemích desetitisícové návštěvy. Více než sportovní událost je to totiž zábava. Ano, sportovní výkony nechybí. Ale tam, kde už sedmičkové ragby zdomácnělo, jsou na každém turnaji živé koncerty, zábava pro děti, obchody, butiky, samozřejmě občerstvení a vůbec všecno možné. Další z tradic jsou bláznivé kostýmy diváků, což pořadatelé zhusta podporují soutěžemi o nejlepší z nich. Není tak neobvyklé spatřit mezi diváky Batmany, Šmouly nebo třeba Elvise. Na mezinárodním turnaji v jihoafrickém George dorazilo přes tři sta Elvisů a vytvořili tak oficiální rekord, zapsaný do Guinnesovy knihy rekordů v počtu Elvisů na sportovní akci. 

Pražské sedmičky se pokouší vybudovat takovou tradici i u nás. Turnaj se hrál na ragbyovém hřišti Sparty Podvinný mlýn ve Vysočanech a sportovní obsazení bylo skutečně vynikající. V mužské kategorii hrály týmy Francie (absolutní světová špička), samozřejmě České republiky, Belgie, Rakouska, dále švédská reprezentace do jednadvaceti let a výběrové týmy Tony's Pirates (český), Belgium Barbarians a Impact Sevens (francouzský). Mimochodem výběrové týmy jsou další ragbyová specialita - jedná se o virtuální kluby, které si do svých řad zvou hráče z dalších klubů, pokud si chtějí zahrát. Často jsou tyto týmy „vycpány“ reprezentanty i několika zemí. Některé hrají jen tak pro radost, jiné propagují ragby v zemích, kde není tak populární a další vyvíjejí charitativní a nadační činnost. 

V ženské kategorii byl hlavní hvězdou skotský výběrový tým Ecosse Feminin, v jehož řadách právě startovalo několik reprezentantek z ragbyově vyspělých zemí, dále hrály týmy České republiky, Rakouska, české mistryně RK Petrovice a výběrový tým The Lazybugs. 

Sobotu - první hrací den - zakončil stylově přímo na hřišti koncert nizozemské kapely Sticky Tits. Samozřejmě nechyběly stánky s občerstvením a především pivem. O atraktivitě sedmičkového ragby svědčí i to, že přilákalo část diváků z vedlejší haly, kde probíhaly finálové boje mezinárodního florbalového turnaje Czech Open. Někteří z nich si lavice u venkovní obrazovky prostě otočili tak, aby viděli na ragbyové hřiště a sledovali ragby. 

Ve finále mužské kategorie se v neděli střetly dva francouzské týmy: tým Francie a výběrový tým Impact Sevens, aby divákům předvedli sedmičkové ragby na té nejvyšší úrovni. Zajímavé je, že výborně hrající český tým prohrál boj o finále s týmem Impact Sevens až v prodloužení a byl Francouzům zcela vyrovnaným soupeřem. Češi tak po vítězství nad Belgií skončili třetí. 

V ženské kategorii bezkonkurenčně kraloval tým Ecosse Feminin, který všem soupeřkám naděloval přes čtyřicet bodů a za celý turnaj neobdržel ani jednu „pětku“ (pět bodů za položení míče do brankoviště). Češky po zaváhání s Rakušankami skončily také třetí. 

A všichni už se těšíme na další ročník. 

www.praguesevens.com

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.