Share |

Rozhovor s profesionálním modelem. "Národnost nemá vliv," říká o své práci

Robin na přehlídce E. Zegna / archiv Robina Barneta / Elite Prague

Jedním z předních českých modelů je bezesporu Robin Barnet, původem z Lanškrouna. Zastupuje ho renomovaná agentura Elite. Robin spolupracoval se světovými módními domy a v následujících řádcích o tom také hovoří. Jaké je to být profesionálním modelem? Jsou modelové vnímáni totožně jako modelky? Je o české modely ve světě zájem?

V posledních dnech se na vašem Facebooku objevují fotky z Thajska. Jste tam pracovně?

Na thajském Phuketu a Phi-Phi jsem byl soukromě, nyní jsem zpět v rodném Lanškrouně.

Jak dlouho už se modelingu věnujete?
Moje první zkušenosti s modelingem jsem začal získávat v roce 2006 a exluzivní zastoupení v agentuře Elite mám od roku 2008. Pár let se už tedy modelingu věnuji...

Vždy jste chtěl být model? Promiňte, ale přece jenom to u nás prozatím není běžné, většina kluků chce být spíše rockovou hvězdou nebo astronautem…

Původně jsem toužil být fotbalistou, měl jsem však táhlá zranění, která mě ve fotbalovém růstu přibrzdila a osud mě zavál do sfér modelingu. Jsem za to moc rád, díky modelingu jsem poznal skoro celý svět.

Předvádíte i ve světě. Je v zahraničí veliký zájem o české modely?

Nedokážu Vám vyvrátit, či potvrdit, zda je o české modely v zahraničí zájem, ale myslím si, že národnost modelů nemá u klientů nijak zvláštní vliv na výběr modelů. Například v dámském modelingu se může zdát, že je velký zájem o ruské modelky, ale je to dané pouze tím, že jejich koncentrace v modelingu je mnohem vyšší, než u ostatních národností.

Spolupracoval jste s mnohými světovými módními domy, jaký je jejich přístup k práci? A jak jste se k těm kontraktům vůbec dostal?
Jejich přístup k práci je vždy na nejvyšší možné úrovni. Chování celého týmu a servis pro modely je na jedničku, užívám si každé této příležitosti, avšak cesta k těmto zakázkám je většinou náročná. Zabere spousta času, ale i energie. Většinou jsou dvě kola castingů, pak následuje callback, fitting a až poté se můžete radovat z práce. Může se na vás ale taky usmát štěstí a klient si vás vybere online bez castingu – takzvaný direct booking.

Setkal jste se osobně s nějakými velikány módního průmyslu?
Osobnosti, se kterými jsem měl tu čest hovořit, či pracovat a určitě stojí za zmínku jsou Donatella Versace, Domenico Dolce a Stefano Gabbana, Christopher Bailey a další…
Jsou modelové bráni na stejné rovině jako modelky?
U velkých značek je ten servis na stejné úrovni, nicméně už od začátku kariéry registruji, že modelky mají v této branži navrch. Především tedy finančně.

U nás většinou slýcháme o ženách, jakožto úspěšných modelkách. Zdá se, že většina úspěšných modelů tedy odchází do zahraničí…
Nemyslím si, že by v České republice bylo hodně úspěšných modelů, kteří odešli do zahraničí. Osobně znám jen jednoho, kterému se už pár let daří v New Yorku.

Kolik je v Česku profesionálních mužských modelů?
Tohle je strašně těžká otázka. Modelů, kteří jsou někde pod smlouvou a můžou si teda říkat, že jsou profíci bude asi hodně, ale těch, co si modelingem ve světě dokážou opravdu stabilně vydělávat bude 5 až 10, ale spíše bych se držel u té spodní hranice. Většina modelů má honoráře pouze nárazově.

Je nějaká konkrétní značka, s níž byste si přál spolupracovat?
Já mám v modelingu, kromě jednoho, všechny moje osobní cíle splněny. Ten poslední ale prozrazovat nebudu.

Pro více informací ze života Robina Barneta ho odebírejte na Instagramu: @robinbarnet


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.