Share |

Rozhovor s Portico o tom, jak nebýt Quartet

Portico mají venku novou desku Living Fields a v rámci evropské tour se zastaví 5. května i u nás. Okusíme tak novou podobu kapely, která změnila složení (ze 4 členů jsou 3) i žánr (více elektroniky, méně jazzu). Celkem na čtyřech skladbách z nového alba hostuje britský zpěvák a skladatel Jono McCleery, který vystoupí společně s Portico i v Lucerna Music Baru.

Dostali jsme možnost udělat s kapelou stručný rozhovor. Tady ho máme:

Bylo těžké všem vysvětlovat, že už nejste Portico QUARTET?
Jack Wyllie: Docela jo, coby Portico Quartet sje si už vybudovali docela identitu. Byli jsme svázáni s žánrem jazz world, tudíž vystoupit z toho byla dost zásadní věc. Lidi si zvyknou, že kapela má nějaký styl, a bývají někdy zklamaní, když se změní. Pro nás je ale změna to, čím je umělecký projev zajímavý.

Jak jste se dostali ke smlouvě s labelem Ninja Tune? 
Měli o nás zájem už dřív a jak jsme měnili styl, naše vydavatelství Real World Records pro nás bylo stále méně vhodným domovem. Tak jsme si s Nina Tune dali pár schůzek a zdálo se, že by to mohlo klapat. I oni měli jazzovou minulost, která přerostla do elektronické hudby.

 
Považujete za výhodu, že máte hudební vzdělání? 
Ve skutečnosti studoval hudbu jen Milo, náš basák. Naučit se základy je fajn, ale pak záleží, co s tím člověk udělá a jaký má umělecký vývoj. Pokud víš, jak dosáhnout zvuku, který chceš mít, není třeba už studovat techniku, pokud to tak necítíš. Je to víc o tom, že sleduješ hudbu ostatních a snažíš se najít vůči ní nějaký postoj.  Studovat techniku vede k virtuozitě nebo historickému zkoumání, nikoli nutně k umělecké skvělosti.  

Jak vznikal obal vaší poslední desky?
Udělal ho Duncan, náš bubeník. Je to fotka sochy, která pro něj měla velice osobní význam. Když si tu skulpturu fotil, tak se mu to rozmazalo a začalo to vypadat trchu duchově, což se hodí k naší muzice. Barvy kolem dodělal ve Photoshopu. 
 
Hodně cestujete, jak zůstáváte čilí a jak převážíte všechny ty drahé nástroje? 
V zásadě jezdíme hlavně dodávkou a všechny naše věci si prostě dáme dozadu. Pokud musíme letět, pronajímáme si většinu věcí na místě. Co se týče svěžesti, v hotelových pokojích cvičím jógu a občas si zaběhám.
 
Co od vás máme čekat na tomhle pražském koncertě?
Budeme hrát věci z alba Living Fields. Jono Mccleary bude hostovat. Naše skladby dostávají při živém hraní nový život a na vás tak čekají prodloužené pasáže a energie, jakou na desce nenajdete. 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.