Share |

ROZHOVOR S JANEM FOUKALEM NEJEN O TRAMPINGU

JAN FOUKAL (*1979)
REŽISÉR FILMU AMERIKA
Jan Foukal vystudoval dokumentární tvorbu na FAMU a své studium zakončil v roce 2009 absolventským filmem Poslední přednáška Egona Bondyho. Je externím členem Divadla Vosto5. Pod pseudonymem Johannes Benz představil v roce 2013 audiovizualní road movie inspirovanou Waltem Whitmanem Songs of the Open Road. O rok později vydal ve spolupráci se Supraphonem debutovou desku One Way Road. Je spoluzakladatelem labeluTranzistor (Wabi a Ďáblovo stádo, Justin Lavash). Je iniciátorem aktivity KINO OTEVŘENO, která se od roku 2009 zabývá rekultivací zavřených kin v České republice.
 
 
 
Čím vás zaujalo téma českého trampingu?
S trampingem se v Čechách nelze nesetkat.Je to takové univerzální dědictví, svými písněmi a chatařstvím, ohněm v lese. Jako téma filmu mne to zaujalo v rovině „eseje“o Americe jako svobodné zemi –tedy tramping jako lidový útěk do imaginativní krajiny právě s prvky Ameriky.
V dnešní době by se dalo říci, že tramping je spíše volnočasová aktivita než životní styl. Souhlasíte s tímto tvrzením?
Ano, souhlasím. Souvisíto se stavem společnosti, kdy se zdá, ženeníod čeho unikat, ale právětou záplavou možnostíse můžemecítit vyprázdněně a dezorientovaně. Naopak si tedy myslím, že
tramping může být velmi dobrým kompasem pro současného člověka. Snažil jsem se to ve filmu ukázat.
Ve filmu Amerika figurujete zároveň jako režisér i představitel hlavní role. Jaké bylo se na filmu podílet na obou stranách tvůrčího spektra?
Je to jako třetí oko, které musíte zapojit do práce na filmu – v takovém případě dokázat odstoupit a přijmout další roli identity. Zvlášť, když se jedná o hraniční žánr mezi dokumentem-pravdou
a hraným filmem-neskutečnosti, je třeba se nechat přesáhnouttektonikou filmu.
Jak se vám natáčelo na autentických lokacích včeských lesích?
Byla to intenzivní práce pro minimální štáb, a i fyzicky dost náročná. Navíc bylo nutné být pořád ve střehu, protože po vstupu na „posvátnou zem“ české Ameriky vás může překvapit opravdovejtramp!
Proč je důležité, aby tento film diváci viděli?
Protože mohou vidět, že Češi mají v útrobách svý země taky ještě jinou zem.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.