Share |

Rozhovor o výrobě konopných tenisek pro shopaholiky, kteří milují přírodu

foto výrobce

Přinášíme čerstvý rozhovor s Tomášem Rohalem, majitelem mladé české firmy Bohempia, která chce vyrábět tenisky z technického konopí. Jejich výrobu lze mimo jiné podpořit na crowdfundingovém portálu Hithit.
 
Jak se ve vaší hlavě zrodil plán vyrábět konopné tenisky? Vyrábějí se konopné tenisky v zahraničí? 
Tenisky jsou logickým vyústěním rozšiřování naší kolekce oblečení. Boty jsou ve své podstatě perfektní aplikace vlastností konopného vlákna. Velké teniskové firmy vyrobí jednou za čas konopný model svých bot, ale není to příliš běžné. Je to opravdu jen jednou za pár let a navíc se jedná jen o část boty, kde je konopí použito.  
 
V čem tkví jeho hlavní výhody a odkud jej dovážíte? 
Konopné vlákno dovážíme zejména z Francie, méně z Itálie. Novinkou je konopné vlákno, které dovážíme z Holandska.
Konopné vlákno je perfektní funkční přírodní materiál – je antimikrobiální a antiseptické, saje vlhkost, má přírodní termoregulaci, pohlcuje UV záření, má větší pevnost a delší životnost než bavlna, je měkké a jemné na omak. Jeho pěstování je navíc nesrovnatelně více ekologické než pěstování bavlny. Pěstuje se v našich klimatických podmínkách, takže není nutný dovoz z dalekých zemí, tím se šetří nejen náklady na dopravu, ale hlavně životní prostředí.
 
 
Vaše firma Bohempia soustředí veškerou výrobu na území České republiky. Mohl byste čtenářům stručně přiblížit, jak probíhá výroba?
Poté, co koupíme konopné vlákno z Francie, tak nám v přádelně vyrobí přízí podle produktu, který z ní chceme vyrobit (trička, ponožky, jeany, boty…), následně dáme přízi do tkalcovny nebo pletárny a následně se šije oblečení. Výroba tenisek je krásně vidět na videu k naší Hithit kampani. Z látky se nejdříve vystříhají nebo vysekají jednotlivé díly textilního těla boty, po sešití je to vlastně taková textilní bota bez gumové podrážky. Tělo se vzhůru nohama následně nasadí na ocelovou formu (nožičku) a nahoru se položí díly podrážky z přírodního kaučuku. Vše se poté slisuje ve formě při teplotě cca 200 °C a nechá pár minut vulkanizovat (zapéct) a hotová bota je na světě. Na úplném konci se poté začistí gumové otřepy z podrážky.
 
Jaké barvy a velikosti konopných tenisek se budou vyrábět? Můžeme se těšit i na extravagantní kousky? 
Prozatím chystáme tři typy bot: nazouvací, nízké a vysoké zavazovací, a to ve velikostech 36-47, černé, režné, modré a bordó. Podrážku vyrábíme také v několika barvách. Na extravagantní kousky se bude možné také těšit, a to  limitovaných sériích. Chtěli bychom touto cestou oslovit známé české umělce či designéry, kteří by se chtěli na návrzích podílet.
 
 
Plánujete si v budoucnu otevřít e-shop či budete tenisky prodávat výhradně ve vašem obchodě Konopnictví v Karlíně?
Na jaro spolu s teniskami plánujeme spustit e-shop. Botky budou samozřejmě dostupné také u nás v karlínském Konopnictví, také už jednáme s mimopražskými kamennými obchody.
 
Jaké další módní kousky máte v plánu v České republice vyrábět?
Již vyrábíme trička, jeany, čepice, opasky, ponožky a rukavice. Pracujeme také na mikinách, šatech, bundách a taškách.
 
 
Na jaké další produkty se mohou čtenáři těšit, pokud zavítají do vašeho obchodu?
V Konopnictví nabízíme kromě našeho oblečení Bohempia také konopné potraviny, kosmetiku a mastičky, téměř vše od českých výrobců.
 
Máte sen, kterého byste chtěl s konopnými teniskami dosáhnout?
Určitě bych je velice rád exportoval mimo Českou republiku dále do světa, a chtěl bych tak konkurovat Converskám, Vanskám či Tomskám ☺

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.