Share |

Rozhovor o Raw Art Wrestling. Poprvé mezinárodní, poprvé online

foto: PR

Hanina Větrovcová, holka s odstínem cukrové vaty ve vlasech, milovnice ilustrace a těch nejpodivnějších krytů na mobily. Jedna z organizátorek Raw Art Wrestling, ilustrátorské soutěže pro mladé talenty. Jak bude probíhat letošní ročník RAWu?
 
Kdy vznikla první myšlenka na realizaci této soutěže a inspirovali jste se někde v zahraničí?
Těch myšlenek a počinů bylo několik. Když jsme začínali digitální exhibice v rámci Komiksfestivalu, objevila se tu soutěž Secret Wars, která nás nakopla rozjet digitální ilustraci jako soutěž. RAW je soutěž a skupina ilustrátorů, kteří se talentu nebrání. Kreslíme v rámci festivalů, máme rádi techniku tagtool, mural art, omalovánky, živé kreslící večírky - jako jam session. Ilustrujeme i na zakázku, vytváříme speciální edice skatů nebo bot. Prostě fakt kreslíme pořád. V zahraničí hodně sleduju Cut and Paste, kde se jedná hlavně o souboj kreativních teamů. 
 
V letošním roce se uskuteční 3. ročník RAWu. Je něco jinak oproti loňským ročníkům?
Jinak je úplně všechno! Změnili jsme systém a hlavně formu, jak se přihlásit do soutěže. Všechna kvalifikační kola letos poprvé probíhají jen online. Je to tak perfektní šance i pro talentované ilustrátory ze zahraničí. RAW je vůbec poprvé mezinárodní. V semifinále a finále před zraky diváků mají ilustrátoři 90 minut času na zpracování tématu, které se dozví až na místě.
 
Kdo sedí v letošním roce v odborné porotě?
Tento rok je stála porota po celou dobu konání soutěže. Měla jsem velkou radost, že všichni porotci, které jsme oslovili, souhlasili s účastí. Jsou to profíci ve svém oboru: Vladimír Strejček - principál studia DRAWetc., Marek Linhart - art director z agentury Ogilvy, Michal Suchánek - komiksový kreslíř, Vladimír 518 - ilustrátor a Lee Bofkin - z komunity mural artistů GlobalStreet Art z Londýna. 
 
V jaké fázi je soutěž nyní?
Momentálně máme za sebou druhé online kvalifikační kolo na téma Einsteinova sbírka motýlů. V září a v říjnu proběhnou ještě dvě kvalifikační kola. Přihlásit se lze na našem webu. Na zpracování tématu, které vyhlašuje odborná porota, je 14 dní. 
 
Co dnes dělají vítězové předešlých ročníků RAWu?
Karel Cettl je výherce prvního ročníku RAW v kategorii digital. Jeho ta soutěž nakopla a živí se jako ilustrátor a nepřestává kreslit. Druhý ročník, vyhrál v digitálu Longiy. I ten už má ilustrařinu jako řeholi. V analogu vyhrál Jan Gruml, který neúnavně chrlí pořád nějaké p**i. RAW je dobrý startovní můstek, kde se dá hodně naučit a seznámit se s temnou scénou ilustrace.
 
Na co se mohou diváci těšit během živého semifinále a finále?
Tím, že jsou letos jen dva živé soutěžní večery, pojali jsme je velkolepěji. V semifinále se budeme těšit na 20 ilustrátorů a ve finále na Doodle battle. 
 
Dá se v České republice ilustrací vůbec uživit?
Komerčně určitě jde. Přirovnala bych to celé ke sportu, ilustrátor musí mít drezuru a nepřestávat trénovat = kreslit.
 
Co říkáte na českou ilustrátorskou scénu? Kdo z českých ilustrátorů či autorů komiksů vás baví?
Filip Štorch, Tomáš Motal, Michal Suchánek, Nikkarin, Viktor Svoboda, Vladimir 518, Kateřina Bažantová, Dominik Miklušák… Kolem mě je hroznej hafec šikovnejch lidí. 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.