Share |

Rozhovor: Notýsky na cestě

 
Představujeme vám interaktivní projekt „cestujících notýsků“, který má na svědomí dvojice Veronika Vacková a Izabela Imamová. Podstatou je, že ručně vytvořené zápisníky kolují od člověka k člověku a každý v nich po sobě zanechá nějaký „otisk“. Princip, který známe ze základní školy s památníčky a deníčky s otázkami typu Koho máš a kdo myslíš, že má tebe? a který funguje zdá se napříč věky, je takový postupně v řadě sdílený workshop/happening pro ty, kdo svoji účast pojmou kreativně a zodpovědně, ale i pro ty, kteří se chtějí jen tak „vyřádit“ na bílé ploše. Všichni se účastní jednoho kolektivního díla, ať už třeba pro to, že mohou při tvorbě na chvíli vypnout nebo pro to, užít si nostalgii z dětství a připojit se k řadě (ne)známých předchůdců.
 
Proč projekt vznikl?
Nadšení z té myšlenky bylo větší než my a nešlo se jí nechytit. Připlula k nám tak samozřejmě a nenásilně a rozvíjela se tak hladce, až nás utvrdila v tom, že nejspíš smysl má.
Nicméně projekt by určitě nevznikl, když bychom postrádaly vztah k ručně vytvořeným věcem, zaznamenávání, zapisování, kreslení, lepení. A k výtvarnému a písemnému projevu celkově. Aneb jak stojí na oficiálních stránkách: Projekt vznikl díky fascinaci dovedností lidské ruky, mysli, fantazie, času a vzdálenosti.
 
Kdo za ním stojí?
V první řadě Veronika. S ní přišla technika výroby a následně i vize putujícího notýsku. A potom spousta dalších lidí, se kterými sdílela svou vizi, mezi kterými byla i Izabela a ta dala věci do pohybu. 
 
Jaká je dosavadní historie a konkrétní průběh projektu?
Představy máme smělé, ale zatím je projekt teprve v plenách. Pořádně nevíme, jak dlouho trvá jednomu člověku se v notesu „otisknout“ a předat ho dál, a už vůbec netušíme, jestli se k nám vůbec nějaký vrátí. Pevně v to věříme, ale všechno záleží na lidech, ne jenom na tom, u kterého se objeví notes s posledními volnými stránkami, ale na všech, protože komukoli může skončit notes na stole a už se nikdy nedostat dál. Každý člověk, kterému se notes dostane do ruky, je pro jeho osud stejně důležitý.
Nechceme, aby šlo lidem o to, mermomocí se nějak extrémně projevit, ale o to, být součástí něčeho většího. Notesy slouží k zaznamenávání okamžité nálady, myšlenky, momentu, ať už třeba jako pomocné stránky k vypočítání rovnice nebo jako skicák, podklad pro nalepení čehokoli, prostě jakéhokoli záznamu. Každý s ním může udělat cokoli, kromě jeho zničení, ztracení, zahození, zanedbání a vůbec všeho, co by mohlo poškodit celé vlákno propojující jeho putování od nás k lidem, od lidí k lidem a od lidí zase zpátky k nám.
 
Kolik notýsků už bylo rozesláno, kolik jich je v oběhu a kolik se jich vrátilo?
Rozesláno bylo k dnešnímu dni třináct notesů, bohužel notes s označením číslo dvě se hned první den ztratil a notes číslo pět, který měl jako první vycestovat do zahraničí, je kdoví kde (na poště). Nevrátil se k nám ještě ani jeden. Stránky projektu existují stěží dva týdny, ví o nich cca stovka lidí a první z putujících notesů zatím nedosáhly ani k desátému majiteli.
 
Jaké jsou odezvy, kolik lidí se už zapojilo? 
Skvělé! Většině lidí, která o projektu slyšela od nás, se to líbilo, a ti, co nás objevili sami, byli doslova nadšení. 
Jinak zapálení do projektu shledáváme spíše mezi našimi vrstevníky (tzn. u lidí kolem 20 let) a to pochopitelně převážně u jedinců volnomyšlenkářského typu s citem pro umění.
Skepticky se k projektu staví generace našich rodičů, lidé, kteří rádi předem znají jasný cíl a smysl věci, nebo ti, kdo nemají vztah k výtvarnému a písemnému projevu nebo necítí potřebu po sobě něco zanechávat (nebo minimálně v cizím projektu).
To, že dotyčného projekt moc neoslovil, je většinou patrné i podle odpovědí typu „A myslíš, že vám to lidi vrátí zpátky?Tady skepse není na místě. Celý projekt je postavený na víře. Na víře v lidi.
 
Co se děje s hotovými notýsky?
Nově vyrobené notesy vysíláme mezi lidi a až se nám vrátí vyplněné, plánujeme je naskenovat a posléze i vystavit. I kdyby se vrátil jenom jeden.
 
P. S.: Prosíme všechny, komu doma překážejí staré časopisy - věnujte je na dobrou věc - na výrobu nových notesů!
 
Pro další informace jděte na:
http://zanechotisk.tumblr.com/
https://www.facebook.com/zanechotisk
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.