Share |

Rozhovor ke startujícím Headliner Pontonům!

Pod mostem Legií se loni rozjela fajn tradice. Jmenuje se Headliner Ponton. Jsou a budou to koncerty českých (a občas i cizích) kapel - vstup je vždycky zdarma, atmosféra uvolněná a všechno dohromady to tvoří příjemnou soustavu bodů v letním městském časoprostoru. 4.5. je první - hrají Manon Meurt a Pure Muna!
Akce dramaturguje Kay Buriánek, tak jsem se ho na ty věci kolem trošku vyptala, abychom vám nepřinesli jen suchou zprávu kdy, kde, co.
-
!!! WEATHER ALERT !!!
V případě, že by nás počasí zítra vyšplouchlo, což je podle předpovědi i dost pravděpodobné, podařilo se nám domluvit suchý prostor. Je vzdušnou čarou přes Vltavu přímo naproti pontonu. Je to skvělý KLUB FAMU, se kterým budeme spolupracovat i nadále a tímto mu děkujeme za případný azyl na zítra. Nechceme koncert rušit ani nám, ani Vám, ani Manon Meurt a Pure Muna. O případném přesunu rozhodneme zítra v 15 hodin. Sledujte proto prosím událost a Headliner FB profil.
KLUB FAMU Smetanovo nábřeží 2 FB: https://www.facebook.com/klubfamu
-
Blíží se první letošní ponton. Jak vzpomínáš na ty minulé?
 
 
To skoro vypadá, jako bych měl být nějaký pamětník, haha. Koncerty na pontonu, nebo aby to bylo srozumitelnější,  tak na kotvící lodi přímo pod Mostem Legií na Střeleckém ostrově vznikly tak, že podle nás dává smysl, aby hudební časopis, jakým je tabletový Headliner, o hudbě nejenom psal a informoval, ale také jí přinášel lidem v téhle formě. Nejrůznější akce podobného druhu ve veřejném prostoru pořádá kde kdo. My jsme díky spolupráci s Malostranskou besedou, která zmíněnou loď přes léto provozuje, dostali možnost tam dělat akce v naší režii a stal se z toho malý fenomén, který v prvním roce zafungoval v zásadě víc než dobře. Jo, byl to trochu punk, ale nějak to vycházelo, na VR/Nobody přišlo třeba čtyřikrát víc lidí, než kolik se jich ve skutečnosti vejde, ale celá sezóna byla super. To místo má prostě svojí neopakovatenost, genius loci, řekněme, skvělé výhledy a panoramata a zažili jsme tam loni skvělé koncerty a mejdany. Mám rád Martina Kontru, Bajkazyl na Náplavce, většinu letních míst v Praze, ale tohle bylo "naše" a bavilo nás to tedy logicky hodně. 
 
Jak moc jsou pontony jiné oproti třeba koncertům na některém ostrově, nebo na běžném plácku?
 
Asi nejsou, obecně vzato. Ale jak už jsem řekl, byla to další alternativa podle hesla, že letní Praha není jenom Náplavka. A ona je to pravda, těch míst přes léto funguje spousta. Cargo Gallery, Stalin, smíchovská strana řeky… je toho opravdu hodně. Jenže tohle místo má svoje osobité kouzlo taky. Na rozdíl od druhé strany řeky to není průchoďák a turistů sem zabloudí také minimum. Navíc za kapelou je jako namalovaný backdrop Karlův most, Hradčany, je vidět Národní divadlo a kus Petřína. Od pěti odpoledne je tam stín. Já jsem si třeba to místo zamiloval a jsem rád, že tam můžeme navíc dělat koncerty. 
 
Co ses na dramaturgování těchto akcí naučil, co tě překvapilo?
 
Dělám koncerty i parties docela dlouho. V Chapeau Rouge a občas i jinde. Ale ty akce venku jsou jiné, člověk musí zohledňovat víc
faktorů, myslet víc dopředu a tak. Ale na druhou stranu se loni nestalo, že by to tam nějakou kapelu nebavilo, nebyla spokojená. Nebo  o tom alespoň nevím. Je to hodně místem samotným a potom nějakou vzácně sdílenou náladou, takže to všechno do sebe skvěle zapadá a doplňuje se, i bez absolutního ohledu na žánry. A určitě je velkým plusem to, že všichni, kdo se na tom podílejí, jsou profesionálové  a zároveň příjemní lidé, to dělá hodně. Teď mluvím hlavně o těch z Malostranské besedy a samozřejmě Headlineru.
 
Bude i letos vstup zdarma?
 
Ano, Headliner je hudební časopis zadarmo, stejně tak i všechny akce pořádané pod hlavičkou Headlineru jsou zadarmo. Je to z velké části i díky našim sponzorům, nebo lépe řečeno, podporovatelům a spolupráci právě s Malostranskou besedou. 
 
Které z letošních akcí nesmíme vynechat?
 
Žádnou, haha! Je jich deset a dle mého jsou tak vymyšlené, že můžou chodit lidi na všechno a nebudou se nudit. Je to samozřejmě trochu tematické, ale třeba Schwarzprior a s nimi Násilník, podivný český Sid Vicious, co navíc jakože rapuje, je kombinace naprosto neodolatelná. 
Všechno je myslím super. Nechat hrát v červenci kapelu Červen mi prijde taky jako super vtip. Mimochodem v ten večer nebude nikdo zpívat, protože jak Červen, tak s nimi hrající kapela India jsou jenom instrumentální party. Obě navíc patří k objevům indie scény loňského roku. Nesnažíme se dělat akademické umění a tvářit se jako hudební intelektuálové. Chceme aby lidi chodili na ponton rádi a pravidělně a moc neřešili, kdo tam bude hrát, protože budou mít zkušenost, že to je vždycky super, i když jim žánrově ne všechno vždycky absolutně konvenuje s jejich vkusem. Nejsme ani Full Moon, ani Rock and All, ani Radio Wave, ani Evropa 2. Navíc to kouzlo je v tom, že zrovna třeba program dělaný společně s partou kolem Večerů jiného folku může být úplné překvapení a velká pecka navzdory tomu, že mají ve znaku skřížené klacky na opékání buřtů, haha. 
 
A proč jít hned na tenhle první?
 
Protože bude první a každý chce být u všeho od začátku, aby pak mohl mazácky říkat, že to zná a ví, že to je fajn. Třeba. Nebo proto, že Manon Meurt jsou už dneska dost protěžovaná kapela, samozřejmě právem. Předskakovali My Bloody Valentine a hráli s The Ecstasy of Saint Theresa na narozeninách Radia 1. 
Třeba. Jsou to velcí žongléři s atmosférou a tohle pro ně může být velká výzva, protože to bude letošní první ponton a kdo ví, jak to bude s počasím. A taky proto, že to je jejich jediný pražský koncert v rámci turné se spřízenými Pure Muna z Amsterdamu. Těch důvodů by se ale určitě dalo najít i víc. 
/FB EVENT/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.