Share |

Rozhovor: Jak rozjet barbershop

Foto Vítek Bozděch

Barbershopů, tedy míst, kam se chodí muži stříhat a holit, přibývá v Praze i dalších světových velkoměstech. Jedním z nejnovějších a také nejhezčích přírůstků na mapě české metropole je Tony Adam's Barbershop.
 
Najdete ho naproti vyhlášenému Antonínově pekařství, v Laubově ulici u Jiřáku. Má prostý, ale ne studený design, a jejich židle dovezené ze Sicílie jsou malý zázrak. Mimochodem, tahle zóna poslední dobou bují stále víc a v přilehlých domech se otevře několik nových i přestěhovaných obchodů s jídlem... ale zpátky do holičství. 
Tony Adam's je navzdory názvu česká firma. Je ale jasné, že největší profíci musejí držet krok z cizinou, takže si na zaškolení personálu majitel povolal odborníky ze zahraničí: Na jaře, před otevřením, to byl Ted Watkins, a v létě, kdy se barbershop rozjel, usměvavý Brit Darryn Pitman, držitel řady prestižních ocenění (HJ's International Barber Of The Year, WAHL British Barber Of The Year). Právě u něj jsme se zastavili na slovíčko, když učil i sám stříhal a holil zákazníky.
 
 
 
Darryne, co jsi vlastně zač? Učitel střihu a holení?
V současnosti půl napůl: Pracuju sedm dnů v týdnu, některé dny jsem ve svojí provozovně v Anglii, jindy cestuju po světě - stříhám, češu, školím nebo třeba upravuju lidi na focení do módních časopisů.
 
Proč ses stal kadeřníkem? A jak?
No, vlastně jsem hledal něco, co by přitáhlo ženský. Usoudil jsem, že být kadeřníkem je na tohle dobrá profese - takže jsem začínal stříháním holek - a fungovalo to, haha. Učil jsem se stříhat v Toni & Guy, protože jsou nejlepší. Později jsem ale chtěl něco, co by mě trošku víc bavilo, a napadlo mě zkusit tohle. Stříhání a holení mě hrozně baví.
 
Jaké máš profesní cíle?
No, zrovna malé ne, chci být nejslavnější pánský kadeřník na světě!
 
Považuješ se za profesně hotového?
Už celkem ano, ale trvalo nějakých 15 let, než jsem tohle mohl o sobě říct.
 
Co je pro dobrý střih zásadní?
Je potřeba neučit se, jak vlasy padají, co se s nimi děje, když je ostříháte, a jak se pohybují. Musíte pracovat s tím, jak si vše po ostříhání "lehne."
 
Praha je plná plnovousů, ostatně i díky nim se rozjely barber shopy. Ty jsi v Londýně, cestuješ, máš kontakt s tím, co se děje v módě. Myslíš, že budou takové vousy ještě dlouho trendy?
Jednoho dne to vymře, hehe... ale zatím konec ještě nevidím.
 
Uf, no, co se dá dělat. A jaké budou trendy v účesech?
Vracejí se devadesátá léta. V módě i ve vlasech. Takže přijdou "curtains" ("záclony" - prostě delší ofina rozčísnutá nad čelem, klasický devadesátkový střih, pozn. red.) a vůbec devadesátkový styl.
 
Proč lidi chodí do barbershopů a proč by tam měli chodit?
Protože se tam cítí skvěle, protože to patří k dobrému tónu a protože je pro ně důležité, aby dobře vypadali. Je přece super nechat se krásně ostříhat a oholit!
 
(Více fotek na FB)
 
www.tonyadams.cz
www.facebook.com/TonyAdamsBarbershop
 
Tony Adam's Barbershop
Náměstí Jiřího z Poděbrad 9 (roh s Laubovou), Praha
Otevřeno:
Po-Pá 9-20 
So 9-17
I bez objednání!

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.