Share |

Rozhovor: Co jste chtěli vědět o festivalu METRONOME

Organizátoři festivalu METRONOME staví na první místo kvalitní dramaturgii a perfektní zázemí pro návštěvníky
Zkušení pořadatelé hudebního festivalu United Islands of Prague se rozhodli nabídnout Praze nový hudební zážitek. Tak vznikl festival METRONOME, který odstartuje letošní první ročník. Zatímco United Islands of Prague je festival zaměřený na začínající  talentované muzikanty a mladé kapely, METRONOME přiveze do hlavního města hudebníky světového formátu jako jsou Iggy Pop, The Kooks, Foals a další. Přinášíme vám rozhovor s jedním z hlavních organizátorů Davidem Gaydečkou, který se rozhodl uspořádat oba tyto festivaly během jednoho víkendu a přinést tak Praze pravděpodobně největší hudební víkend v její historii.
 
 
Festival se odehraje na pražském výstavišti v Holešovicích, proč právě tam? 
David: Považujeme holešovické výstaviště za jednu z nejzajímavějších pražských lokací. Pro takto velký festival je tu perfektní zázemí, které zahrnuje open-airové stage i kryté haly. Také jsme okouzlení tím, že se zde spojuje atmosféra městského parku s jedinečnou architekturou. Návštěvníci budou v místě plném zeleně a zároveň to budou mít tramvají kousek do centra města. METRONOME bude probíhat na čtyřech pódiích v areálu a bude zde k dispozici také stanové městečko a zázemí pro ty, kteří chtějí zůstat ve víru festivalu po oba dny.
Proč jste se rozhodli uspořádat oba dva festivaly zároveň? Co si díky zkušenostem s UIOP odnášíte a nesmíte při pořádání festivalu METRONOME opomenout?
David: Oba dva festivaly nabízejí něco úplně jiného, jejich propojením zveme na asi ten největší hudební víkend vůbec. Je nemožné vyjmenovat, co všechno jsme se za těch dvanáct let s UIOP naučili. Právě díky tomu jsme se odhodlali, pustit se do takové akce jako je METRONOME. Co se týče třeba praktické stránky, tak se snažíme nepodcenit dopravní situaci a zázemí na místě, aby se návštěvníci užili opravdu pohodový víkend. 
Proč jste jako headlinera zvolili Iggyho Popa? Na jaké největší hudební taháky se můžeme těšit? 
David: Iggy Pop je legenda a nyní vydal nové album. Víme, že jeho letošní turné bude mít neopakovatelný charakter, protože zahraje sólové věci a to nejen z aktuálního alba Post Pop Depression, ale i z berlínského období z desky Lust for Life. V sobotu se návštěvníci mohou těšit na The Kooks a elektro-popovou zpěvačku Ellu Eyre. Na druhý festivalový den bych určitě pozval na Foals, kteří zahrají v Praze premiérově. 
Nabídne METRONOME nějaké další premiéry?
David: Určitě, úplně poprvé zahraje v ČR také izraelská zpěvačka Ninet, nebo sólový projekt bývalého saxofonisty Parov Stellar Max the Sax. V sobotu zahájí festival speciální vystoupení Pražského filmového orchestru s názvem Bang Zoom Up to the Moon, uslyšíte vesmírné filmové melodie z Vesmírné Odysey či Hvězdných válek. Další exkluzivní hudební zážitky zprostředkují například: dvě legendy, Ivan Král s Jiřím Suchým, se spolu na pódiu setkají poprvé a J.A.R. zahrají v netradičním spojení s gospelovým sborem. 
Co je pro vás při pořádání METRONOME na prvním místě? A můžete nám prozradit jaká je vaše vize do budoucnosti? 
David: Na první místo stavíme kvalitní dramaturgii a perfektní zázemí pro návštěvníky. Během prvních 5 let festivalu bychom chtěli z METRONOME vybudovat stabilní festival evropského formátu, který bude přivážet do Prahy hvězdy světové hudební scény. Proto pevně věřím, že se nám letos povede odstartovat festivalovou raketu, kterou už nic nezastaví.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.