Share |

Rozhovor české a německé poezie zahájí Fantomová bolest

Je poezie v Česku a Německu dnes angažovanější než dříve? Věnuje se více aktuálním tématům, či je ji třeba spíše spojovat s niterností a uzavíráním se do vlastních světů? Těmto a dalším otázkám se bude věnovat úvodní debata cyklu Tady a teď: rozhovor české a německé poezie, která proběhne 5. května od 19:00 hod. v pražském Goethe-Institutu.
 
„Proč poezie? Protože je mezi uměními tím spíše přehlíženým a zasluhuje každou podporu. Protože poezie vede do duše  každého jazyka a je nejblíže jeho osobitosti“, vysvětluje ředitel Goethe-Institutu Berthold Franke důvody, proč se institut rozhodl zařadit na program svých aktivit velkoryse pojatý šestidílný cyklus debat věnovaný české a německé poezii.
 
Kurátoři cyklu Tady a teď: rozhovor české a německé poezie Dagmar Leupold a Petr Borkovec připravili pro následující měsíce ve spolupráci s Goethe-Institutem večery o poezii. Pořady Fantomová bolest, Vyměřování světa, „Nemrtvá“ avantgarda, Ve formě, (Proti)vlivy a Jemný prach představí českému publiku hlavní témata, trendy a aktéry české a německé básnické scény a vybízí k diskuzi o shodných rysech i rozdílech obou básnických světů. 
 
Úvodní debata se pod názvem Fantomová bolest bude 5. května věnovat vývoji poezie po roce 1990, její aktuální situaci, ziskům i ztrátám a hlavním formálním a tematickým trendům. Za moderace významného německého slavisty a překladatele Urse Heftricha, který do němčiny přeložil mimo jiné básně Vladimíra Holana, Ivana Blatného, Jiřího Ortena, Jana Zahradníčka či Karla Čapka budou o poezii diskutovat básnířka, prozaička Dagmar Leupold, básník a redaktor Petr Borkovec, básnířka a vydavatelka Daniela Seel a literární historik a kritik Karel Piorecký.
 
Goethe-Institut tak reaguje na zvýšený zájem o poezii na obou stranách česko-německé hranice, jenž ostatně dokládá také paralelní cyklus večerů „Papoušek na motocyklu – Poezie je vždycky avant-garde!“, který v Mnichově s řadou partnerů pořádá České centrum Mnichov. „Oba projekty věnované lyrice se protknou na jaře příštího roku právě ve společném večeru (Proti)vlivy“, komentuje vedoucí Českého centra v Mnichově a autorka paralelního cyklu Zuzana Jürgens.

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.