Share |

Roots in Ego - filmové filozofování o původu zla

Jedno krásné letní parné odpoledne jsem se v Paralelním Polisu sešla s Kristinou 113kw Weiserovou, abychom především probraly její autorský krátký film Roots in Ego, který půjde na podzim na festivaly.
 
Co tě vedlo k natočení tohoto projektu?
Od malička jsem chtěla dělat svou vlastní dramatickou tvorbu. Jako děcko jsem si připravovala taková loutková divadélka a nahrávala jsem si zvukové stopy. Nápad na tenhle scénář se honil v hlavě asi 10 let, ale uvědomovala jsem si, že jej neumím zpracovat. Takže potom mi právě těch 10 let trvalo naučení se filmového řemesla. Dělala jsem třeba klapku, skriptku, asistentku režie, asistentku dramaturga.. Do toho jsem studovala novinařinu, což mě ale moc nebavilo, tak jsem přešla na divadelní a filmovou dramaturgii.
 
Dobrá, vzala jsi to opravdu z gruntu..Už se dostáváš k pointě?
Najednou během psaní dlouhých odborných textů do školy ze mě vytrysknul ten scénář!  Je to ale téma, o kterém jsem přemýšlela déle než 10 let. Ale dokud jsem neměla dostatek zkušeností, neměla jsem ani představu, jak scénář psát, natož jak natáčení realizovat.
 
A o čem tedy tvůj film je?
Jedná se o krátký snímek ze současnosti, s podtitulem „Kde se v lidech bere zlo“. Vypráví příběh party kamarádů odehrávající se během jednoho dne převážně v prostředí Žižkova. Ta čtvrť mě totiž fascinuje. Žižkov je takovým fenoménem už od dob Seiferta. Hodně inspirativní - zkrátka MOJE čtvrť.
Je to taková moje představa světa. A vždy mě potěší, když lidé, kteří už třeba kousek shlédli, říkají, že to hodně vidí jako dokument. Je úžasné, že jim to přijde tak reálné.
Do hlavních rolí jsem se snažila obsadit profesionální herce, z nichž nejznámější je zřejmě Míra Nosek. Hudbu nám , kromě celé řady současných autorů elektronické hudby, složil i Varhan Orchestrovič Bauer, z čehož jsem úpřímně nadšena.
Film má také výrazné logo, které připravila grafička Kamila Burianová. V některých scénách filmu jsou pověšené i nějaké její obrazy.
Ten film připomíná cibuli – má mnoho vrstev. Ten kde je přemýšlivější, tam může nalézt odkazy na mého oblíbeného filozofa Paula Bruntona. Aspoň tedy doufám.. Kdo se radši baví, tak tam může nalézt spoustu „fórků“..
 
Proč si zvolila název filmu v angličtině?
Protože spisky Paula Bruntona s názvem „Notes“ jsou v angličtině. V češtině to vyšlo jako Perspektivy 2. A ta část která inspirovala k napsání příběhu se jmenuje „Aspects of Negativity - Their Roots in Ego“.
 
Chtěla bys dodat něco důležitého?
Ano, chtěla bych říct, že celý film vzniknul absolutně bez financí, což je nádherné. Podařilo se mi díky sociálním sítím dát dohromady velkou spoustu lidí, kteří byli ochotní věnovat svůj čas, peníze i energii mému projektu. Samozřejmě se na něm podíleli i mí kamarádi, ale jen oni by nestačili. Nevěřila jsem, že to vše opravdu podaří uskutečnit.
A poslední věc: tenhle projekt se stal neplánovaně víceméně feministickým projektem. Téměř celý byl stvořen ze žen, takže je to natočeno hodně ženským pohledem Chtěla bych jmenovat hlavně svojí pravou a levou ruku: Týna Karnetovou a Viki Hrbáčkovou. I když těch spolupracovnic (a spolupracovníků), kterým jsem vděčna, je mnoho.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.