Share |

Roman Týc je ve vězení, nástup do pankrácké věznice měl tragikomickou zápletku

Výtvarník otevírá dveře pankrácké věznice... podruhé / foto autorka. Fotogalerie z místa: Jiří Vyhnal

Výtvarník tvořící pod pseudonymem Roman Týc nastoupil dnes do pankrácké věznice.
Jeho plánovaný nástup trestu měl ještě nečekané prvky.
Před druhou hodinou se před věznicí na Pankráci shromáždili lidé, kteří mu přišli vyjádřit podporu, a novináři, jejichž počet převyšoval počet příznivců. Sešlo se také pečivo z akce Bábovka pro Týce.
Všichni netrpělivě očekávali příjezd výtvarníka, kamery a diktafony nažhavené.
Těsně po druhé hodině se Roman Týc objevil - přišel volným krokem a mlčky, s náznakem úsměvu, směřoval ke dveřím vězení. Obklopil ho hlouček svižných novinářů chtivých informací, ale nic dramatického se nedělo, dva přihlížející policisté nemuseli řešit žádné konflikty, přihlížející lidé "pouze" vyprovodili Týce do věznice potleskem.
Cělá věc se odehrála během chvilky a když za Týcem zapadly dveře, většina novinářů i příznivců odešla pryč. 
Když to už vypadalo, že je po všem, dveře se opět otevřely - a kdo z nich nevychází jako Roman Týc. 
"Nemám občanský průkaz, tak se musím jít ztotožnit na nejbližší policejní stanici," informoval užaslé přihlížející, a kráčel pryč.
Následovalo poměrně nezáživné několikahodinové čekání před branami věznice, kdy se členové zbylých médií bavili vzájemným vyprávěním bohatýrských historek z reportáží, doufajíce, že ztotožnění nepotrvá do večera, protože po pár hodinách postávání venku je člověku zima. 
Kolem 16.45 se média konečně dočkala a Roman Týc se vrátil, přivezen policisty. Nepůsobil zrovna bujaře, ale ani zlomeně. "Proběhlo ztotožnění osoby Davida Honse, takže můžu nastoupit trest," pravil a podruhé prošel šedými dveřmi oddělujícími svobodu a nesvobodu.
Dění kolem Romana Týce budeme nadále sledovat.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.