Share |

Román Saši Stanišiće oceněný na lipském knižním veletrhu bude uveden v Praze

foto Katja Sämann

Ve středu 24. února představí Saša Stanišić v pražském Goethe-Institutu román Noc před oslavou. Dva roky poté, co byl román vyznamenán na Lipském knižním veletrhu, vychází kniha v nakladatelství Labyrint v překladu Tomáše Dimtera. 
Události noci před každoroční oslavou v jedné východoněmecké vesnici dávají ožít zapomenutým příběhům z minulosti. Vzniká tak mozaika života na vsi, kde se setkávají starousedlíci s náplavou, zesnulí s živými, dělníci a důchodci se vznešenými zloději ve fotbalových dresech. Dramatické okamžiky z minulosti odhalují vrtkavost zdánlivých jistot. 
„Saša Stanišić vytvořil vesnici, která zcela jistě existuje. Jen možná není tak přátelská, tak nezdolná ve svém úsilí. Román se noří do hlubin dávné historie a pojímá ji jako mytologii; přitom se však jejímu oslavnému uctívání, dnes tak častému, zlehka vysmívá“, zaznělo mimo jiné ve zdůvodnění poroty při udílení Ceny Liského knižního veletrhu v březnu 2014. 
Saša Stanišić se narodil v roce 1978 ve Višegradu, na území dnešní Bosny a Hercegoviny. Jako čtrnáctiletý zažil oblehání města srbskými vojsky, poté odešel s rodiči do Německa. Zde vystudoval slavistiku a germanistiku a absolvoval Německý literární institut v Lipsku. Jeho románový debut Jak voják opravuje gramofon (2006, česky vyšel v Labyrintu v roce 2011) byl přeložen do 31 jazyků a setkal se s nadšeným ohlasem čtenářů i kritiky. Román Noc před oslavou (2014) se stal v Německu bestsellerem a získal několik prestižních ocenění, mimo jiné Cenu Alfreda Döblina.
Po Praze představí Saša Stanišić knihu také v Brně, a to ve čtvrtek 25. února v Moravské zemské knihovně. 29.2. naváže Tomáš Dimter s přednáškou o svých překladech Stanišićových románů. 
Čtení a diskuzi se Sašou Stanišićem moderuje Tomáš Dimter.
24|02|2016, 19:00 hod.
Goethe-Institut ČR, Masarykovo nábřeží 32, Praha 1
Více viz www.goethe.de/praha 
 
Čtení a diskuze proběhne v  němčině, bude simultánně tlumočeno. Při pořadu bude možno zakoupit romány autora v německém originále i v českém překladu. 

 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.