Share |

R.I.P. Muhammad Ali

Foto Ira Rosenberg -Public Domain

Asi nejslavnější boxer všech dob Muhammad Ali zemřel.
Bylo mu 74 let, neuvěřitelných 32 let bojoval s Parkinsonovou nemocí - ta s ezačala projevovat rok poté, co skončil s boxem. Posledních několik dní strávil v nemocnici kvůli dýchacím potížím.
 
Ali byl obdivován lidmi daleko za hranicemi světa boxu. O jeho mimořádně lehkém a čilém stylu se říkalo, že připomíná tanec, on sám říkal "Létám jako motýl a bodám jako včela."

 
Narodil se v Kentucky jako Cassius Marcellus Aladdin Mulligan Montmoreney O'Toole Clay - jméno si změnil po přestupu na muslimskou víru. Boxovat začal ve svých 12 letech poté, co mu bylo ukradeno kolo. Během svých studií na střední škole vyhrál 100 ze 108 zápasů a dvě mistrovství Amatérské atletické unie. Na letních olympijských hrách v Římě získal zlatou olympijskou medaili v polotěžké váze. Jeho kariéra byla zářná, vyvinul nové techniky, porazil všechny soupeře ve své kategorii, znal (a zná) ho každý. V roce 1999 byl časopisem Sports Illustrated korunován na „Sportovce století“.
S podobnou vervou jako ke sportu se stavěl k hájení svých názorů. Odmítnul se třeba zúčastnit války ve Vietnamu, kvůli čemuž na nějakou dobu přišel o licenci. "Moje svědomí mi nedovolí jít střílet na mé bratry, nebo na lidi s jinou barvou pleti, chudé a hladové lidi někde v blátě, pro velkou silnou Ameriku, a proč by měli být stříleni?," obhajoval své rozhodnutí. V dnešní době mainstreamový názor, před 50 lety ale kontroverzní výrok.
Muhammad Ali je postavou, která byla mnohokrát ztvárněna ve filmu, byly o něm napsány knihy (Hauser, Thomas (2004), Muhammad Ali: His Life and Times, Robson Books a asi 15 dalších), komiksy a čas od času se objeví jeho jméno v popkultuře coby symbol odhodlání a vytrvalosti. 
 
 
muhammadali.com


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.