Share |

RIP F. A. Porsche

foto sxc.hu

Ve stejný den jako J. Marshall odešel z tohoto světa i F.A. Porsche.
Nechci se dostávat do laciných paralel a tvrdit, že Ferdinand Alexander Porsche byl pro auta tím, čím byl Jim Marshall pro kytarový zvuk, ale je to zvláštně smutná shoda...
Ferdinand Alexander Porsche byl věhlasný automobilový konstruktér. Jeho mistrovským kouskem bylo legendární Porsche 911, o kterém jsme slyšeli i my, pro které nejsou auta hlavním koníčkem (nebo vůbec žádným koníčkem). 
Ferdinand Alexander na rozdíl od Marshalla jméno firmy nevybudoval úplně od nuly - jeho otec i dědeček byli konstruktéry aut. Dědeček Ferdinand Porsche stvořl legendární Volkswagen Beetle, Mercedes-Benz SS/SSK a řadu prvních aut značky Porsche, kromě toho i řadu německých tanků. Otec Otec Ferdinand Anton Ernst Porsche pak založil automobilku, které dal logicky jméno Porsche, a kromě ředitelování také řadu vozidel navrhnul.
Dnes smutně esnulý F. A. Porsche se dožil 76 let. V roce 1964 spatřilo světlo světa jeho největší dílo, Porsche 911, které je ikonou dodnes - jeho podrobnou historii si můžete přečíst třeba tady. Od 70. let se F.A. věnoval spíše manažerské práci, do roku 2005 byl členem dozorčí rady firmy. Od té doby se kvůli špatnému zdraví už na chodu podniku nepodílel, ale jeho designérské schopnosti budou obdivovány i léta po jeho dnešní smutné smrti.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.