Share |

Režisér filmu Love: Všichni se milujeme rádi

foto Aerofilms

Francouzské milostné drama Love, které přijde do našich kin 17. září, provází kontroverze. Kdo je jeho režisér a co o filmu říká?

Gaspar Noé, který je autorem snímků Vejdi do prázdna, Sám proti všem či Zvrácený, patří mezi nejprovokativnější francouzské režiséry současnosti. Jeho videoklip Protège-Moi pro skupinu Placebo nebyl pro svou sexuální otevřenost nikdy vysílán. Necenzurovaná verze je k vidění tady.
Noé bývá spolu s Bruno Dumontem, Françoisem Ozonem či Catherine Breillatovou řazen do proudu nové extrémní francouzské kinematografie. Víc než francouzskými kolegy se však Noé nechává inspirovat tvorbou Stanleyho Kubricka. Typickým formálním rysem je pro něj střídání rychlých, až iritujících sekvencí s dlouhými statickými záběry. 
 

POZNÁMKA REŽISÉRA
Léta sním o tom, že natočím film, který by věrně zachycoval vášeň mladého zamilovaného páru i se všemi fyzickými i citovými výstřelky. „Šílenou zamilovanost“, esenci mých vlastních zážitků i prožitků mých přátel. Současné melodrama, které obsahuje řadu milostných scén a které ignoruje směšný diktát, podle nějž v žádném normálním filmu nemohou být otevřené erotické scény, i když se všichni milujeme rádi. Chtěl jsem točit to, co si filmový svět sám dovolí jen zřídka, ať už
z komerčních nebo právních důvodů: chtěl jsem natočit zamilovanost v celé její živočišnosti. Odsud totiž u většiny párů přitažlivost pramení. Mým východiskem bylo ukázat intenzivní vášeň jako něco přirozeného – animálního, hravého, veselého, bolestného. Na rozdíl od mých dosavadních filmů není o ničem jiném než o citovém násilí a milostné extázi.
Navzdory skromnému rozpočtu jsme díky nejmodernějším kamerám tento barevný film ve formátu CinemaScope mohli natočit jako 3D film. Doufám, že jsem tak vytvořil intenzivnější zážitek, který dokáže diváka více vtáhnout. Už léta mě fascinovaly trojrozměrné obrazy a nafotil jsem nekonečné množství 3D fotek, analogových i digitálních. Ve hře je mnohem víc a zážitek je výrazně znepokojivější, filmujete-li milovanou osobu, která umírá. Když se později vracíte
k natočeným záběrům, máte pocit, že jste uvnitř malé krabičky zachytili část člověka, skoro jako by žil. Trojrozměrný obraz vám dává pocit, jakkoli dětinský a nelogický, že jste zachytili okamžik
v minulosti mnohem lépe, než kdy dokážete pomocí obyčejného dvojrozměrného obrazu. Protože tento film vypráví příběh ztracené lásky, měl jsem pocit, že 3D zobrazení umožní divákovi, aby se více ztotožnil s hlavní postavou a jeho nostalgickým rozpoložením. Stejně tak mluvený komentář a výběr hudby dokáže lépe zobrazit emoční selhání protagonisty, který se ztrácí ve svých činech i myšlenkách.

Ještě více než v mých předchozích filmech za výsledek vděčím odvaze a důvěře herců: Aomi, Klary a Karla, kteří s radostí souhlasili, že se ujmou tří hlavních rolí. Díky jejich odhodlání, talentu a charizmatu, je nakonec film LOVE stokrát lepší, než v co jsem vůbec doufal. Pokud jde o samotnou existenci filmu, vděčím jedinečnému Maravalovi, že budete mít příležitost shlédnout jej na velkém plátně a v 3D.
Ze všech mých filmů ukazuje tento nejvíc z toho, co jsem dokázal zjistit o lidské existenci, a je zároveň tím nejmelancholičtějším. A je mi velkým potěšením, že se s vámi mohu podělit o tento krátký tunel radostí a extáze, zvratů a přehmatů. 

-

LOVE
Drama, Francie 2015 130 min
Námět a režie: Gaspar Noé
Střih: Denis Bedlow, Gaspar Noé
Hudba: Henk Hofstede
Kamera: Benoît Debie
Hrají: Aomi Muyock, Klara Kristin, Juan Saavedra, Gaspar Noé a další...
Světová premiéra: 20. květen 2015 (filmový festival v Cannes) Premiéra ČR: 17. září 2015
Distribuce ČR: Aerofilms, s.r.o.
Více informací o filmu:www.aerofilms.cz/love 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.