Share |

Reportáž ze slavností piva: to zas bylo v alejích nablito

foto archiv autora

V jihočeském Táboře proběhly tradiční oslavy piva. U toho jsme nemohli chybět!

V táborském hotelu Palcát, architektonickém vředu z dob socialismu, to v pátek 4. 2. připomínalo volební mítink ČSSD a TOP09. Kromě prapodivných lidí v oblecích, propocených košilích s rozhalenkou a zmačkaných sakách se mezi pivními půllitry, stánky s tlačenkou a jitrnicemi proplétaly skvostně zmalované slečny s hlubokým výstřihem a plochým zadkem. Radost na ně pohledět, potěšení je pobavit, zděšení slyšet jejich smích.

O to větší zážitek měl člověk, který nepřišel do Tábora obdivovat důmyslnost zdejších žen.

Nabídka piva byla totiž (jako vždy) obdivuhodná. Kromě zastoupení tradičních značek (Staropramen, Bernard, Svijany atd.) se i letos daly ochutnat nejrůznější speciály (pepřový nefiltrovaný ležák z pivovaru Velké Březno, polotmavá pšeničná piva nebo oceněný Nakouřený švihák z pivovaru Český Krumlov) a nechyběly ani domácí a regionální pivovary (ruce pryč od kvasnicového Slezanu).

Tradičním průšvihem bylo jídlo. Ohřívané klobásy, guláš, tláča a jitrnice podávané v umělohmotných talířkách a na kartonových táckách jsou možná fajn někde na venkovské pouti, ale na akci, která má ambice označovat sebe samu za „prestižní“ to působí křupansky.

Zatímco v minulých ročnících probíhaly na slavnostním večeru nejrůznější „dovednostní disciplíny“ – zvedání pivních sudů, měření obvodu břicha, pití tupláků na čas a jiné intelektuální hrátky – letos organizátoři podobnou úchylárnu zatrhli. Je to škoda, protože akci to dodávalo příjemně buranský rozměr a sám jsem se několika soutěží účastnil; zejména degustaci asi 10 druhů rumu si dodneška pamatuju jen z vyprávění.

Nerad bych označoval Slavnosti piva v Táboře za prestižní událost, na to je po jednadvaceti letech pořád cítit hnojem a leze jí sláma z bot. Na druhou stranu nelze přehlédnout dlouhodobé úsilí organizátorů dávat prostor lokálním pivovarům a jejich krásným hosteskám.

Pro úplnost dodejme, že celkovým vítězem se stal ležák František z harrachovského pivovaru Novosad a syn. Českou pivní pečeť v kategorii nealkoholických piv získal Staropramen, nejlepším světlým výčepním bylo zvoleno Starobrno a netradičním pak Primátor Stout.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.