Share |

Remember Lidice | cesta z Prahy do Lidic na vernisáž výstavy

foto Goethe-Institut

Nová stálá expozice u příležitosti 50 let Lidické sbírky umění bude otevřena 9. června v 18:00 v Lidické galerii. Goethe-Institut nabízí kyvadlovou dopravu z Prahy do Lidic a zpátky. Odjezd v 17 hodin z Vítězné ulice (roh ostrova Kampa). Předpokládaný návrat ve 21 hodin. Doprava autobusem tam i zpátky je zdarma. Přihlášky: rsvp@prag.goethe.org.

Cesta do Lidic se koná v rámci právě probíhající výstavy Gerharda Richtera v Národní galerii, která je součástí festivalu Česko-německé Kulturní jaro 2017

Lidice jsou i 75 let od svého zániku a následné obnovy stále fenoménem na mnoha úrovních. Jednou z těchto úrovní je bezesporu kreativita reprezentovaná vizuálním uměním, kterou osud Lidic vzbuzoval a dodnes vzbuzuje. Pomocí umění lze vyjádřit nevyslovitelné, umění má schopnost vlastními výrazovými prostředky sdělit více, než je možné vyjádřit verbálně, a snad lze s jeho pomocí pohnout společnost k vlastní reflexi.

Sbírka umění v Lidicích byla založena v roce 1967, dvacet pět let po skončení druhé světové války, a v letošním roce slaví padesáté výročí svého vzniku. Sbírka vděčí za mnohé berlínskému galeristovi René Blockovi. V roce 1967 zorganizoval Hommage à Lidice, výstavu 21 umělců, aby připomenul zničení české vesnice nacisty v roce 1942. O tři desetiletí později přivezl další soubor, 31 uměleckých děl, tentokrát pocházejících již ze sjednoceného Německa. Nazval jej Pro Lidice.

V letošním roce budou tyto dva soubory prezentovány společně s novou donací Remember Lidice, tentokrát 44 děl světových umělců – opět shromážděných a darovaných René Blockem.
K nejslavnějším dílům sbírky od autorů jako je Gerhard Richter, Joseph Beuys, Wolf Vostell, KP Brehmer, Konrad Lueg nebo Sigmar Polke, Dagmar Demming, Rosemarie Trockel, Thomas Ruff nebo Imi Knoebel, se letos připojují Lawrence Weiner, Rosa Barba, Sunah Choi, VALIE EXPORT, Alfredo Jaar, Sarkis a mnozí další.

Více informací: https://www.goethe.de/ins/cz/cs/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20979553


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.