Share |

REINHARD KLEIST: O NICKU CAVEOVI A DALŠÍCH ŽIVOTOPISECH

repro Goethe-institut

Německy psaná literatura na pražském veletrhu Svět knihy
 
REINHARD KLEIST, narozený v roce 1970 u Kolína nad Rýnem, patří k průkopníkům německého grafického románu a k nejlepším komiksovým autorům v zemi. Rodák z Kolína nad Rýnem vystudoval grafiku a design v Münsteru, dnes žije a pracuje v Berlíně. Je několikanásobným držitelem nejprestižnější německé komiksové ceny „Max und Moritz“. První velký úspěch zaznamenal s trilogií Berlinoir. Jeho komiksová kniha o životě countryového zpěváka Johnny Cashe I see a darkness z roku 2006 byla přeložena do 14 jazyků a zíkala řadu cen. V roce 2015 vyšel Kleistův komiks o holocaustu Boxer, inspirovaný životním příběhem polského židovského boxera a vězně koncentračního tábora Hercka Hafta.Kleistova grafická novela Der Traum von Olympia (Sen o olympiádě: Příběh Samii Jusuf Omarové) vypráví příběh somálské atletky, miláčka publika na pekingské olympiádě, která později utonula ve Středozemním moři při pokusu splnit si svůj sen a startovat na olympijských hrách v Londýně. Reinhard Kleist zde znovu dokázal, že umí ve svých grafických románech zpracovat i ta nejobtížnější historická témata.

Ve svém nejnovějším počinu Nick Cave – Mercy on me se Kleist zabývá legendárním australským hudebníkem, spisovatelem a zpěvákem. Přitom však nejde ani tak o klasickou biografii, jako spíš o konfrontaci s dílem a mýtem Nicka Cava. Celý proces vzniku tohoto komiksu autor poutavě dokumentuje na svém blogu www.nickcave-comic.com, kde rovněž prezentuje své skicy.
Českým čtenářům není Reinhard Kleist neznámý, překlady jeho tvorby vychází v péči nakladatelství Argo.

Moderuje: Tomáš Chlud.
14:00 Autorské čtení a diskuse, živé kreslení za doprovodu kapely složené ze zaměstnanců nakladateůství argo (covery Nicka Cavea)

15:00 – Autogramiáda (Stánek Goethe-Institutu, S119)


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.