Share |

Red Bull Music Academy hýbe Montrealem

Björk, Iggy Pop, Suzanne Ciani, Tim Hecker, Pauline Oliveros, Rrose, Xosar, Theo Parrish. To je jen zlomek největších hudebních jmen XVIII. ročníku Red Bull Music Academy, kterou od 24. září do 28. října 2016 hostí kanadský Montreal.
foto: pořadatel akce

Red Bull Music Academy cestuje po celém světě již skoro dvě desetiletí. Letos se jí účastní na 70 muzikantů z 38 zemí. Vedle RBMA startuje také pětitýdenní hudební festival plný koncertů, klubových nocí a veřejných diskusí, které ovládnou doslova celé město. /WEB/
 
Hlavním stánkem akademie je tzv. Phi centrum, kde se konají workshopy s hudebními ikonami, nechybí ani nahrávací studio, ze kterého zároveň vysílá i RBMA rádio. Ostatní akce jsou rozmístěny po scénách, která mají doslova kultovní nádech nebo svým charakterem dokáží vytvořit magickou atmosféru. DHC/ART Nadace moderního umění bude domovem virtuálně realitní výstavy Björk digital. Ludger-Duvernay, nejstarší kanadské divadlo, hostilo kmotra punku Iggy Popa. La Tulipe, intimní koncertní sál známý kabaretními vystoupeními, zažije světovou premiéru společného vystoupení dvou vítězů Polaris Music Prize – torontských hardcorových punkerů Fucked up a hrdelní zpěvačky Tanyy Tagaq. Hluboký zážitek slibuje planetárium, na jehož půdě se chystá vystoupit průkopník elektronické hudby Pauline Oliveros a vokální experimentátoři Joan La Barbara a Lucrecia, lektoři akademie. Organizátoři se pro poslech nebojí využít ani netradičních míst, což dokazuje doslova podvodní koncert Lorenza Senniho v montrealském bazénu.
 
Program akademie neopomíjí ani kulturní tradici hostitelské země, proto podstatná část programu je věnována kanadské hudbě. Lákadlem pro účastníky může být šest krátkých filmů o domácích umělcích, kteří vypráví, co je svedlo k sobě i o společné hudební tvorbě. Za zmínku určitě stojí příběh držitele Grammy a klavírního virtuosa Chilly Gonzalese nebo setkání rockového provokatéra Peachese a taktéž vítěze Polaris Music Prize Kaytranda. Techno a house hudba si svou základnu našla v Never Apart. Elektronické dýchánky se odehrávají v Piknik Électronik, jehož hlavní hvězdou je Theo Parrish z Detroitu. Nechybí ani domácí Tiga A Jacques Greenovi. Milovníci metalu se už těší na zástupce quebecké metalové scény, jejichž vystoupení má být jednou z hlavních akcí akademie, tzv. Dron Activity In Progress spojující body experimentálních forem zvuků, hluku a drone hudby. Black metalovou sekci zastupuje Pierre-Marc Tremblay z Quebecku, který přiváží nový sólový projekt.
 
Doprovodné akce taktéž slibují nevšední zážitek. Své elektronické projekty představí Suzanne Ciani, Kaitlyn Aurelia Smith, Veronica Vasicka, pianista Jean-Michel Blais vystoupí s montrealským emotivním elektronickým mágem CFCF. Mezi hlavními hosty klubových nocí figurují The Black Madonna, Sadar Bahar, Black Coffee, RP Boo a mnoho dalších.
 
Vedle interního vysílání RBMA rádia, které každý den účastníkům přináší  nejzajímavější rozhovory se speciálními hosty a sestřihy akcí, jež se dějí na  lokálních scénách, je možné si on-line pustit livestreamové přenosy vybraných koncertů a zažít tak nadupanou atmosféru z pohodlí domova. Stačí kliknout na rbmaradio.com.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.