Share |

Red Bull Air Race pokračuje! Petra Kopfsteina čeká ve Spielbergu speciální závod

Petr Kopfstein ve společnosti pilotů Martina Šonky, Hannese Archa a Erica Goujon nad Alpami / foto Sebastian Marko/Red Bull Content Pool

Nejprestižnější letecký seriál pokračuje druhým letošním závodem. O víkendu 23. a 24. dubna se účastníci nejrychlejší motoristické soutěže na světě představí na závodním okruhu v rakouském Spielbergu. Pro českého pilota Petra Kopfsteina bude tento závod speciální z několika důvodů.
 
Petr v seriálu Red Bull Air Race reprezentuje Team Spielberg, což je jasně patrné také z velmi originálního designu jeho letadla. Airbrusher Knud Tiroch na něm vyobrazil různé prvky a aktivity spojené s rakouským areálem, jehož součástí je kromě několika architektonických a uměleckých skvostů zejména motoristický okruh „Red Bull Ring“. Ten patří díky svému úžasnému zázemí k nejmodernějším v Evropě a pravidelně hostí závody formule 1 a závody Moto GP. Uznáním kvalit karlovarského pilota je také fakt, že si jej jako tvář Projektu Spielberg (www.projekt-spielberg.com) vybral management tohoto ambiciózního motoristického projektu, za kterým stojí zakladatel Dietrich Mateschitz, zakladatel značky Red Bull.
 
„Pro mě je to domácí závod. Ve Spielbergu se cítím velmi dobře,“ říká Petr, který má blízký vztah i k samotnému Rakousku. Jeho předci totiž přišli do Česka právě odsud.  Jsou tu však i další důvody, proč štýrský závod patří k jeho nejoblíbenějším. „Prostředí ve Spielbergu je úžasné. Létá se na okruhu pro formule 1, přistává se v cílové rovince a také je tu vynikající atmosféra, protože za námi z Česka přijíždí hodně fanoušků,“ těší se Petr z velké podpory leteckých příznivců. Těm nezabere cesta z Prahy více než šest hodin, z Brna dokonce jen tři a půl.
 
Vítězné vzpomínky
V roce 2014 Petr přebíral ve Spielbergu trofej pro celkového vítěze nižší kategorie Challenger, v níž se piloti připravují na vstup do elitní divize Master Class. V loňském roce tu obsadil druhou příčku a udělal tak další krůček k postupu mezi nejlepší piloty na světě.
 
Poprvé se jim postavil v polovině března v Abú Zabí, kde při své premiéře v Master Class obsadil 13. místo. „Výsledek z prvního závodu pro nás nebyl klíčový ani před jeho začátkem. Spíše nám šlo o to létat bezpečně, sžít se s letounem a zaletět čistý let. To se povedlo, tudíž je plán splněn,“ zhodnotil Petr svou premiéru v letecké formuli 1. 
 
Od návratu do Evropy se český pilot intenzivně připravuje na rakouský podnik. „Létám, létám, létám, co to jde. Ve vzduchu i na simulátoru. Připravuji se fyzicky i mentálně,“ líčí. Dobrou zprávou je, že letoun Edge 540 V3 nemusel procházet žádnými nutnými úpravami. „Zatím nemáme důvod cokoliv měnit. Vše funguje jak má a s letounem jsme spokojeni,“ říká Petr.
 
S jakými ambicemi vlétne mezi pylony ve Spielbergu? „Načerpat co nejvíce zkušeností a ideálně skončit v nejlepší osmičce, to bychom považovali za velký úspěch.“
 
V sobotu 23. dubna se uskuteční kvalifikace, hlavní závod je na programu o den později. Zda se českému pilotovi a jeho Teamu Spielberg podaří navázat na úspěchy z předchozích let, můžete sledovat v přímém přenosu na stránkách RedBull.tv.
 
www.kopfstein.com
www.redbullairrace.com
www.nedori.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.