Share |

Recenze: Katarzia v Divadle Royal

Slovenskou písničkářku Katarzii v Praze už neposlouchají jen Slováci. Zatímco na jejich předešlých koncertech v hledišti byla znít především slovenština, včera do vinohradského klubu Royal zavítalo i hodně Čechů.
Koncerty Katarzie mají vždy podobnou dramaturgii. Nejprve pár písní zazpívá sama, pak se k ní přidá kapela a přídavky jsou opět pouze v její režii. I stavba jednotlivých skladeb je často totožná. První sloce dominuje vokál a teprve pak se rozezní rytmika a závěr je zase velmi intimní. Přesto jsou její vystoupení vždy originální. Katarzia mezi jednotlivými skladbami mluví méně často, než když kluby objížděla jen s materiálem z desky Generácia Y. Její výpovědi jsou stále vtipné. Ba co víc, nejsou prázdné. Zpěvačka dokáže shodit samu sebe, zavtipkovat na účet některého z exmilenců, a nebo šarmantně glosovat  na současné politické téma. Včera například sestřelila slovenského politika Mariana Kotlebu.
Písničkářka z Nitry panuje obřím charismatem a v červených sametových šatech jí to ohromně slušelo. Navíc v textech umí skvěle vystihnout různé vztahové peripetie, a i když její témata jsou převážně ženská, tak v publiku bylo i hodně mužů. I u nich sklidila úspěch skladba Michal, kde Katarzia popisuje negativní charakter jednoho z jejích ex. Dodala ale také, že ona je jak Michal, když střílí, nemine… Hudebně nejpropracovanějším okamžikem koncertu byl první singl z aktuální desky Agnostika Milovať s hudbou, který spolu se zpěvačkou odzpívali i návštěvníci Divadla Royal.
Po vyprodaném letním koncertu v Jazz Docku a úspěšném vystoupení včera na Vinohradech, písničkářka oznámila termín dalšího pražského gigu. Ten se uskuteční 5. prosince v Jazz Docku. Je pravděpodobné, že opět bude vyprodaný. S nákupem vstupenek by potencionální návštěvníci neměli otálet. Takovou umělkyni na pomezí popu a alternativy můžeme Slovákům závidět. Praha Katarzii sluší v každé roční období.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.