Share |

Recenze: Jaká je knížka o Nirvaně? Obrázková.

I tolik let po sebevraždě Kurta Cobaina Nirvana pořád táhne. Nedávno vyšly nové fotky z místa jeho smrti, občas se objeví někdo, kdo byl u toho... a teď vyšla celá kniha fotek a faksimilií.
Vypadá bytelně a draze. Název kapely je vysekaný do obálky, uvnitř jsou stovky fotek, plakátků, výstřižků... a průvodní text o tom, jak prožívali léta existence kapely lidi kolem.
Ten text je jednou ze slabin knihy - překlad je místy neobratný, školácky těžkopádný, chybí mu elegance a nabízí se otázka, proč u takového tématu nakladatelství nezvolilo někoho, kdo je schopen elegantnějšího češtinského projevu. Není to přímo děsivé, spíš je to trošku škoda.
Dalším otazníkem je grafické zpracování - místy vypadá jak něco z dob 90. let, co dělal někdo, kdo je urvaný z toho, že se dá sázet na-po-čí-ta-či. Podivné nesourodé podtisky a ještě podivnější fonty zbytečně kazí něco, co mohlo buď odrážet estetiku kapely, nebo být neutrálně v pozadí: obrazového materiálu (fotky, obaly desek, plakátky) je tu tolik, že neexistuje rozumný důvod, proč tu změť různorodého obraziva oblepovat iks nesmyslnými prvky.
 
Veleplusem publikace jsou samotné fotky (některé jsou silné tak, že máte chuť jít a založit kapelu, protože to je něco tak transcendentního) a pak některá fakta, která potěší hudební fans s hlubším zájmem o věc: Oblíbené desky Kurta Cobaina třeba, to je inspirativní a zajímavé. A je jich 50. To odpustíte i grafikův trip. Pokud máte rádi tuhle scénu, knížka stojí za koupi nebo aspoň vypůjčení: není dokonalá, ale má svou cneu.
-
Texty napsali Charles R. Cross, Gillian G. Gaarová, Bob Gendron, Todd Martens, Mark Yarm, Jim DeRogatis, Alan di Perna, Greg Kot a Andrew Earles. Prvotřídními fotografiemi do publikace přispěli Charles Peterson, Kevin Estrada, Jay Blakesberg, Ed Sirrs, Ian Tilton a Steve Double.
 
Kniha vychází v nakladatelství Slovart tento měsíc za cenu 799 Kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.