Share |

Raw Art Wrestling zná své vítěze

foto: pořadatel akce

Holešovický Vnitroblock 21. dubna zažil nejen programem nabitý den s ilustrací, ale především velké finále soutěže Raw Art Wrestling, kterou pořádá vizuální studio DRAWetc. Celkem 16 umělců, soutěžících ve 4 kategoriích (Illustration, Character design, Comics a Speed sculpting) a 2 stylech tvorby – analog a digital, se muselo během 120 minut poprat s finálovým tématem letošního ročníku. Vítěze zvolili samotní návštěvníci, podle kterých se o nejlepší díla postarali Přemek Ponáhlý a Markéta Ryplová aka TTTRoy.
 
Finále ve velkém stylu
Stejně jako v semifinálové bitvě se soutěžící proti sobě postavili tváří v tvář. Vrchol celého dne začal v 18.00 hod., kdy za svá náčiní zasedli Jakub Gajdošík aka KKDTROOPER, Kateřina Čupová aka Chechula, Markéta Ryplová aka TTTRoy, Josef Sedlák aka Akrobad, Aňos Trousilová, Jakub Rosenberger, Oleksandr Bilibov a Natália Fašková aka Patália v analogové kategorii a Marek Kulhavý aka Mára, Vítězslav Mecner, Mirek Moc, Přemek Ponáhlý, Petr Bukovjan aka Peter, Vladimír Chalupa, Yevgeniya Drovossekova aka Yeve a Ondřej Dufek aka Duffator v digitální.
 
Téma finálového battlu štětců, tuží a tabletů bylo do poslední chvíle neznámé. Odborná porota složená z českých a zahraničních špiček v oboru (Daniel Špaček, designer dětské televize ČTDéčko, Ilona Polanski, jedna z nejúspěšnějších komerčních ilustrátorek u nás, zakladatel vizuálního studia DRAWetc. Vladimír Strejček, belgický mural artový umělec Dziaa Miki Montlló, filmový animátor a komiksový autor ze Španělska) jej prozradila až těsně před zahájením soutěže. Byla jím Farma zvířat.
 
Pódium, na němž finalisté po dobu 120 minut tvořili, bylo uzpůsobené tak, aby se diváci mohli dívat soutěžícím přímo pod ruce a být tak účastníky vzniku celého díla od začátku do konce. Porota na konci vybrala 8 nejlepších, vždy jednoho z každé kategorie a stylu, a na divácích pak bylo učinit konečný verdikt. Vítězi letošního ročníku soutěže Raw Art Wrestling se tak stali Přemek Ponáhlý (digital) a Markéta Ryplová aka TTTRoy (analog), oba v kategorii character design. Oba se tak stali majiteli unikátního grafického tabletu Wacom Cintiqe.
 
Den zaplněný sluncem, workshopy, přednáškami a ilustrací
„RAW nám zase vyrostl, už to není jen o souboji mezi technikami digitálem a analogem. Prostor praskal ve zdech a barva tekla proudem,” říká o finále organizátorka Hanina Větrovcová. Veřejnost byla například svědkem tvorby dvou Mural artů, vznikajících pod rukama českého streetartisty Matyáše Proška alias MATA, který do svých děl zakomponovává motivy pohádek, legend a symbolů a belgického muralisty Dziy, který podle slov Haniny vytvořil první zahraniční mural art v Praze.
 
To, že je u nás hodně talentovaných ilustrátorů, už víme, my jim chceme ukázat, co všechno obnáší život a povolání ilustrátora, a zárověň chceme nastartovat všechny, kteří o svém talentu pochybují,” zdůvodňuje Hanina blok přednášek, debat a workshopů, které probíhaly po celý den.
 
Na téma městský mural hovořili designér Denis Leo Hegic, kurátor Taiwanského muzea současného umění v Taipei, Michal Škapa, přední český grafik, architekt Pavel Buryška, zakladatel a organizátor Signal festivalu Martin Pošta a Vladimír Strejček. U komiksu a jeho tvorbě si vzal hlavní slovo Miki Montlló. Na přednášce věnované ilustrařině na školách, která se snažila odpovědět na otázku, jak vypadá příprava budoucího ilustrátora na realitu, vystoupili Vladimír Strejček, Martina Overstreet, šéfredaktorka celostátního školního časopisu RedWay, architekt Michael Klang a akademický malíř Bohumír Gemrot. Daniel Špaček s Petrem Fašianokem nahlédli do skicáků účastníků během portfolio review a první jmenovaný se podělil o své zkušenosti freelencera. Opravidlech profesionální ilustrace přednášel věhlasný ilustrátor a koncept artista Jakub Rebelka.
 
Na programu byly i workshopy pro youtubery a instagramery, své ilustrátorské schopnosti si tak ověřily např. Kristýna Poliček z Bloges Robes, cestovatelka Natálie Majvaldová alias nata-li, Kristýna Dolejšová ze #Zanormalniholky nebo zpěvačka a youtuberka Kate Rezková. Nechyběla dirigovaná hodina kreslení Drink & Draw či aukce Art Toys, které vytvořili přátelé a kreslíři ze studia DRAWetc. Část výtěžku z aukce putovala k neziskové organizaci Loono, která se zaměřuje na prevenci kardiovaskulárních a onkologických onemocnění.
 
Čtvrtý ročník skončil, a zbývá už jen vzpomínka na úžasný prosluněný den plný kreslení. Těšte se na pátý ročník!” nakonec dodává ilustrátor, pedagog a zakladatel studia DRAWetc, Vladimír Strejček.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.