Share |

Quadriennale 2015

Nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě s tradicí od roku 1967 se opět po čtyřech letech vrací do Prahy. 13. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy, která během 11 dní nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl a umělců z rekordního počtu 78 zemí světa.
 
Hlavním tématem PQ 2015 je SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika. Hudba je tedy jedním ze tří podtémat PQ, které rozvíjejí SdílenýProstor, a je jí věnována velká část celého programu. Před Rudolfinem vyroste během PQ 2015 na 11 dní expozice Hudba a prostor kurátora Jiřího Heřmana, na Nové scéně se uskuteční workshopy pro zvukové designéry, v areálu Podolského plaveckého bazénu zahrají švýcarští hudebníci např. z Young Gods, v přednáškovém programu vystoupí i hudební hvězdy jako je např. Bianca Casady ze skupiny CocoRosie. Po celý červen bude probíhat v Galerii Jaroslava Fragnera světová premiéra multimediální instalace věnované fenoménu festivalu v Glastonbury. Hudba je však také výrazně zastoupena i v Sekci zemí a regionů, hlavní programové části PQ 2015. Zvuky a hudba jsou totiž mnohdy hlavními vyjadřovacími prostředky kurátorů jednotlivých expozic této světové výstavy.
 
Slavnostní zahájení 13. ročníku Pražského Quadriennale se uskuteční ve středu 17. června od 18 hodin na Staroměstském náměstí. Pod vedením režiséra Viliama Dočolomanského vystoupí Folklórna skupina Poľana z Jarabiny a členové souboru Farma v jeskyni. Zahraje Orchestr BERG v čele s dirigentem Peterem Vrábelem.
 
V rámci Pražského Quadriennale se můžete těšit na mnoho dalších nejen divadelních zážitků. Celý program se v letošním roce poprvé odehraje v historickém centru Prahy, jak uvnitř významných staveb a památek města, tak ve veřejném prostoru. Kromě hlavní programové části Sekce zemí a regionů se můžete těšit na divadelní představení, pouliční performance, instalace ve veřejném prostoru, workshopy, přednášky a diskuze s nejvýznamnějšími osobnostmi současného divadla a scénografie či dokonce filmu jako jsou Robert Lepage, Robert Wilson nebo Julie Taymor.
 
Těšit se můžete na:
Zvuk přenášený kostmi, počasí měnící hudbu či izraelský hudební videoart
Glastonbury: Země a legenda (28. května – 28. června 2015, Galerie Jaroslava Fragnera)
Instalace Hudba a Prostor v podobě zenové zahrady před (18. – 28. června 2015, náměstí Jana Palacha)
Bazén v Podolí oslaví 50. výročí audio-vizuálním koncertem Švýcarů- Bernard Trontin (Young Gods), OY a Sunfast (18. června 2015 od 22:30, Plavecký stadion Podolí)
Okružní hudební jízda probouzející se Prahou (19. – 22. června 2015, Slovanský ostrov)
Sound Kitchen představí živě práci zvukových designérů (22. – 24. června 2015, Nová scéna Národního divadla)
Přednášky a workshopy hudebních hvězd

 

Základní vstupné na PQ 2015 je 300 Kč. Návštěvníci však mohou využít speciální slevové akce, které vznikají ve spolupráci s českými divadly nebo Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Veškeré informace najdete TADY.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.