Share |

Putování módní kolekce Mysteries

Hana Frišonsová v rozhovoru o její cestě pro ocenění do Vídně.
foto Lukáš Dohnal
Mysteries

Začátkem června 2011 získala mladá nadějná tvář české módy Hana Frišonsová prestižní cenu na 11. dílu akce Festival for Fashion and Pphotography ve Vídni. Povídali jsme si o její kolekci, tvorbě i o atmosféře festivalu samotném.

KOLEKCE MYSTERIES

S Hankou a její kolekcí Mysteries jsem měla tu čest se setkat hned v počátku. Na konci roku 2010 jsem spolu seděly u večeře a povídaly si o jejím novém, čistě pocitovém projektu. V lednu jsme se setkali v ateliéru Lukáše Dohnala a nafotili její hotový koncept, kolekci Mysteries inspirovanou románem Solaris od Stanisława Lema. Věděla od začátku přesně, jak mají fotografie vyznít, jak mám stát, tvářit se, každý detail v dokumentaci pro ni byl důležitý. Měla jasnou vizi, kterou dovedla sdělit modelce i fotografovi. To je vzácný dar, který nemá každý. Strávili jsme tehdy všichni tři krásný tvůrčí den.

Potvrzením jedné z univerzálních pravd, že co je upřímné a od srdce, má daleko větší hodnotu, je právě získání ceny Erste Bank Fashion Award 2011 za kolekci Mysteries Hany Frišonsové.

FESTIVALOVÁ CENA

Před nedávnem ses vrátila z Vídně, kde jsi byla nominovaná na jednu z cen. Jak jsi k té nominaci přišla?

Před dvěma měsíci mne kontaktovali organizátoři o nominaci na cenu Erste Bank Fashion Award, která se uděluje nejzajímavějším projektům ze střední a východní Evropy. Tou dobou jsem netušila, že jsem vlastně už vybraná, to jsem zjistila až osobně, když jsem přivezla kolekci pro produkci videa. Jak na mě přišli, jsem se přesně nedozvěděla. Organizátoři mají své zdroje a kontakty v zahraničí, vytváří si selekci nejzajímavějších tvůrců a z nich pak odborná porota vybírá toho jednoho nominovaného. Domnívám se, že mě našli přes servery jako designeast.eu, nebo notjustalabel.com.

Co ti návštěva festivalu a nominace profesně přinesla?

Určitě kontakty a sblížení se s organizátory Unit F Büro für Mode, bylo tam takové vzájemné nadšení, denně jsme se potkávali na festivalu, takže jsem se s většinou seznámila a spřátelila. Pak jsem se seznámila s lidmi z výstav, s fotografy a dalšími tvůrci. Nejvíce mě dostalo setkání s Harrym Weilerem z notjustalabel.com a modelem Andrejem Pejicem. Bylo milé se s nimi setkat tváří v tvář. Firmy mě zatím moc nekontaktovaly, myslím, že fokus byl  především na hlavní ceny AFA (Austria Fashion Awards). Teď bude vše hodně záviset na tom, co udělám dalšího.

Jsem ráda, že jsem mohla být součástí této skvělé akce. Kultura tam má úplně jinou podporu než u nás.

PESTRÁ NÁPLŇ

Jak bys hodnotila módu prezentovanou na festivalu?

Festival byl ucelený a dobře propracovaný. Nešlo o obrovskou akci, takže jsem stihla projít skoro všechny výstavy, přehlídky a performance. Prezentace nebyly jen na efekt a daly vyniknout projektům.

Zaujal mne například další z finalistů AFA - George Bezhanishvili, který kromě tvorby pod vlastním jménem ještě spolupracuje s Franziskou  Fürpaß na dámské linii Femme Maison. Ohledně způsobu prezentace byl pro mne nejzajímavější projekt Natures of Conflict. Projížděli jsme minivláčky v zábavním parku Prater přes les, kde stály a chodily modelky oblečené do jejich nové kolekce – projela jsem to hned třikrát a prošla i pěšky kvůli fotkám, než začalo neuvěřitelně pršet a většina kolekce byla zničena.

Jaký byl vůbec průběh festivalu?

Hlavní program byl odpoledne a večer. Každý den byl věnovaný jednomu okruhu. V jeden den byly performance, další vernisáže, jiný zase přehlídky. Mezi tím samozřejmě stále probíhaly výstavy. Festival byl týdenní a na konci jsem si s organizátory ještě zatančila na afterparty.

V programu byly i různé přednášky, zajímavé bylo například povídání o módě na téma kulturní dědictví. Účastníky byli teoretici i praktici módy, mimo jiné i trendová specialistka Li Edelkoort. Mluvilo se o několika problematických tématech, ke kterým se každý vyjadřoval. Na konci byl prostor pro dotazy z hlediště. Hodně se řešil způsob celého byznysu, problémy v komunikaci mezi tradičními podniky a mladými designery a vliv kultury na trendy. Paní Edelkoort vtipně dodává, že se móda nemění tak rychle, jak se tváří. Reaguje tak na připomínky ohledně zrychlujícího se kolotoče trendů a potřeby nových kolekcí.

Jak se díváš na trendy ty?

Baví mě sledovat nálady a atmosféry, které z daných sezon vyplývají. Každá sezóna nabízí škálu trendů, takže si každý vybere, co mu je blízké. I když to sleduji, nevybírám si cíleně. Hodně jsem v posledním roce cítila tu temnou vlnu, unisex linie a syrovost, která myslím teprve do Čech přichází, a možná ani nedojde v takové míře. Také můj koncept byl celkem ponurý a dobře do toho zapadal. Trend je v takovou chvíli hlavně ujištěním, že nejsem úplně mimo.

Baví mě sledovat reakce lidí na oděv. Oděv je vlastně hra, komunikace a manipulace. Je zajímavé, jací lidé mě oslovují, hodně často se mi stává, že stejně tak se mi líbí i jejich práce.

Pro mě je má práce o překonávání standardů. Proto například nesnáším předsudky, s nimi bych módu přece nemohla dělat a  dále se rozvíjet.

Jsem vděčná za to, že si v dnešní době mohu ve své tvorbě dělat v podstatě, co chci a zabývat se tématy, která mě zajímají a naplňují. Systém to sice často komplikuje, ale pokud najdu cestu, tak můžu. V tomto směru cítím opravdu svobodu.

Co tě čeká v nejbližším období?

Teď jsem přijela domů do Děčína. Chystám tady 10.7. performance na akci se sdružením Arnika na téma vztah k vodě, pak jedu fotit do Německa pro Ruiné magazine, které jsem potkala přes akci Zavíráme za 21 dní od Old school. Samozřejmě také začínám pracovat na nové kolekci.

Hned od prvního setkání s touto usměvavou, zapálenou a velmi pracovitou mladou dámou jsem cítila něco důvěrně známého. Asi po roce jsem rozluštila co to je. Její náboj, zaujetí tématem a přístup k samotné tvorbě je v mnohém totožný s přístupem jiného českého návrháře. Důkazem toho mi bylo i její právě získané ocenění, které v roce 2008 bylo uděleno tomuto návrháři, Jakubovi Polankovi. Cena Erste Bank Fashion Award je udělována od roku 2006 a mezi oceněnými se od té doby objevili právě tito dva mladí čeští tvůrci. Gratuluji a jsem ráda, že mám tu čest z blízka přihlížet na jejich profesní růst.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.