Share |

První Učebny roku 2017 začínají spoluprácí s laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého

foto: pořadatel akce

První Učebny roku 2017 začínají zcela novou spoluprácí s laureáty Ceny Jindřicha Chalupeckého. Tentokrát ukáže své umění jedinečná osobnost české, nejen výtvarné scény, Vladimír Kokolia. Studenti společně s výtvarníkem pracují na velkoformátové realizaci, která bude představena veřejnosti na vernisáži  4. 4. přímo na gymnáziu.
 
Učebny jsou již třetím rokem probíhající projekt spolku Artedu, díky kterému vznikají třikrát do roka na středních neuměleckých školách díla českých renomovaných umělců, jejichž spoluautory jsou právě studenti.  Po dobu několika týdnů se s umělcem schází, pracují s ním a celý proces je završen veřejnou vernisáží. V minulosti se na projektu podíleli například Jiří David, Michael Rittstein nebo Veronika Bromová.
 
Pro Kokoliův přístup k tvorbě je charakteristický důraz na vnímání. Podobně jako impresionisty ho zajímá, jak se věci jeví v pohledu. Kokolia tvrdí, že maluje to, co vidí. A věří, že pohled na každodennost je nejen společným „problémem“ malíře a diváka, ale že je i klíčem k proměně vlastního světa. Ačkoli Kokoliovy práce často vypadají jako abstrakce, jsou podle autora co nejdoslovnějšími obrazy toho, co viděl. Kokolia nepovažuje vidění pouze za malířskou metodu, ale zřejmě i za svoji učitelskou misi. V době, kdy převládá čistě informativní pohled, Kokolia upoutává naši pozornost k opomíjeným nebo potlačovaným způsobům vidění. O vizuální sebeobraně, o úžasu, a o tom, že k nevýslovnému vizuálnímu prožitku může stačit prostě jen prodloužit obvyklou dobu vnímání, byla i jeho přednáška Dlouhý pohled.
 
Obraz Oknem, který společně se studenty vznikl, takový dlouhý pohled přímo vyžaduje. Bez vhledu do obrazu uvidíme nanejvýš plochu pokrytou napůl pravidelným dezénem. Velkoformátové dílo nese rysy umělcova rukopisu, autorem koncepce i výtvarného řešení je Kokolia. Zároveň ale i díky svému promyšlenému přístupu k práci studenty do tvorby vtahuje tak, aby se v ní otiskla jejich osobnost, kreativita a spolu s umělcovou koncepcí vytvořila vizuální i myšlenkovou jednotu.  Studentka Klára Palatová říká „Česká gymnázia se nás snaží zpracovat do jednotvárných krychlí, které nebudou nijak zásadně vyčnívat, a proto právě tento projekt vnímám velmi pozitivně a doufám, že mnohým z nás otevře oči a cestu k novým možnostem.
 
Pracovat s Vladimírem Kokoliou je pro studenty velkou výzvou. Přednáška o jeho „dlouhém pohledu” bude pro mnohé nezapomenutelná. Pedagožka Zdenka Rocha k tomu dodává „Při tvorbě se studenti setkávají s velmi odlišným způsobem myšlení, který je pro ně překvapivý a náročný. Právě to však nastoluje nové otázky, které jsou impulzem k poznávání.
Už jsme si několikrát ověřili, že koncept Učeben přináší zcela novou zkušenost nejen studentům, ale i samotným umělcům. Každé nové propojení ale přináší nové zážitky a vznikající díla jsou vždy jedinečná. Věříme, že v příštích letech se nám podaří uspořádat reprezentativní přehlídku všech vzniklých realizací. Třeba i díky prestižní spolupráci se Společností ceny Jindřicha Chalupeckého“ uzavírá Zdenka Švadlenková za Artedu.
 
Vernisáž proběhne 4.4.2017 od 15:45 na gymnáziu Praha 6, Arabská 682/14
Umělec: Vladimír Kokolia
Studenti: Klara Palatová, Veronika Šimková, Martin Hroch, Anna Hernady, Ly Plašilová, Petra Kubantová, Bára Brabcová, Kristofer Filip, Ondřej Nývlt, Jan Zaoral
Hudba: David Novák a Duomy
Pedagog: Zdenka Rocha


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.