Share |

Protivná blondýna má knihu. Tepe podvody obchodníků

repro Albatros Media

Protivná blondýna začínala jako módní bloggerka, ovšem tak trochu jiná. Jízlivě komentovala nevkus v českých ulicích a také nepoctivé triky eshopů s oblečením.
Právě tahle druhá věc se stala základme knihy, kterou pravě vydal Albatros v edici Bizbooks (koupit se slevou se dá zde). Věnuje se podvodům všeho druhu, od supermarketů po hledání práce. 
Po delší době tedy přinášíme s PB druhý rozhovor, tentokrát o tom, jak se nenechat napálit a jak se to vlastně všechno semlelo.
 

Tvůj blog lidé znali nejdřív jako zápisky bojující proti nevkusu a šlendriánu v oblékání, jak se stalo, že ses zaměřila i na další věci?
Ono se to nějak vyvinulo samo. Vždycky jsem psala víc o tom, co mě štve, co se mi nelíbí, nebo co nechápu, než abych chválila. Vedle módy a nevkusností jsem se pustila i do kritiky údajně zázračných náramků na hubnutí  nebo do pozastavování se nad nehorázně předraženým značkovým oblečením v českých eshopech. Postupně mě začaly zajímat i různé slevové kluby, od toho už byl jen kousek k podivným reklamním kampaním, zvláštním obchodním praktikám a podobně. Prostě to nějak samo nabralo směr. Vedle psaní o věcech, které se mě dotýkají, baví mě nebo štvou, se mi začalo líbit šťourat se v různých podvůdcích, pátrat po podrobnostech, ověřovat informace.  Z ohlasů mých nejbližších i z reakcí čtenářů jsem začala mít pocit, že mi to jde. A myslím, že jsem trochu získala i čich na podivnosti. Takže když mě něco praští přes nos, napíšu o tom. Stejně tak ale píšu, jak mě vytáčejí řidiči, kteří nepoužívají blinkry, nebo  jak příšerné je balení vánočních dárků, když při něm asistuje kočka. Všechno je to pořád jen o tom, co se kolem mě děje nebo na co narazím.   

Jaké "případy" tě pohnuly k tomu, abys tepala nepoctivé obchodníky?
Byly  to hlavně podvody zaměřené na zoufalé lidi. Třeba na ty, kteří nemůžou najít práci, hledají jakýkoliv přivýdělek, počítají každou korunu a pak objeví inzeráty, které slibují jednoduchou domácí práci. Teprve po zaplacení několika stovek vstupního poplatku zjistí, že naletěli a žádnou práci nedostanou. . Nebo další velká skupina podvedených a neustále podváděných: lidé, kteří se roky marně snaží zhubnout, neumí se smířit s vráskami, ztrátou vlasů, ženy s mindrákem z malých prsou - obchodníci jim slibují zázraky skoro na počkání, které stojí spoustu peněz. Zákazníci možná i pochybují, ale naděje vyhraje nad ostražitostí. Takže nakupují a nepřečtou si ani obchodní podmínky, stačí jim prohlášení, že firma poskytuje záruku. Až pozdě zjistí, že vyhodili peníze oknem. Pořád je strašně moc lidí, kteří prostě nepředpokládají, že by je někdo mohl okrást nebo podvést. Právě proto mě tenhle druh podnikání štve nejvíc. 

Kdy ses rozhodla, že chceš vydat vše i knižně?
Já se nerozhodla. Vlastně mě ani nenapadlo, že by mohla nějaká knížka vyjít, dokud mě sami neoslovili z nakladatelství Bizbooks, které patří pod Albatros media. V první chvíli to byl trochu šok, pak nadšení, že někdo chce to moje psaní hodit na papír, a pak spousta práce. Překvapilo mě, jak moc náročné je napsat text pro knížku. A musím zdůraznit, že bez ohromné trpělivosti, vstřícnosti a pomoci nakladatelství by to nešlo. Knížka je přece jenom něco trochu jiného než osobní blog, a tak jsem potřebovala hodně rad a pomoci. 

Nařknout obchodníky z nepoctivosti je asi ošemetné, jak jsi to řešila v případech, kdy hrozilo, že třeba máš nějaký "dojem," ale těžko prokážeš zlý úmysl a firma by tě mohla  zažalovat? Všimla jsem si, že místy jakoby schválně nejmenuješ, i když se dá leccos odhadnout:) 
Přesně tak, po domluvě s nakladatelstvím schválně nejmenuju, i když pozorný čtenář pochopí. Přeci jen knížka je v tomhle smyslu něco jiného než osobní blog. Je fakt, že kvůli několika článkům na blogu už padly i nějaké výhrůžky právníky, žalobami nebo rovnou tím, že si mě pisatel najde a vyřídí si to se mnou ručně, ale vždycky skončilo jen u naštvaných mailů. I když celkem chápu, že pár pseudopodnikavců, kterým jsem zkomplikovala kšefty, by mi s chutí šláplo do úsměvu. 

Myslíš si, že tohle by mohl být i tvůj kariérní směr? Psaní, všímání si, šíření nějaké osvěty?
Nebráním se ničemu, ale ani nehledám cesty, jak blogování pro zábavu a pro radost z psaní povýšit na cosi jako kariéru. Dovedu si představit, že časem vyjde třeba další knížka, pokud bude mít ta první úspěch. Nebo že budu spolupracovat s nějakými tištěnými médii. Ale jinak jsem naprosto spokojená s tím, že čtenáře blog baví (nebo nadzvedává ze židlí) a že mám hezké ohlasy na knížku. To mi úplně stačí.

Co tě za dobu psaní blogu a knihy nejvíc zasáhlo, jaké příběhy nebo poznatky byly nejvýznačnější?
Nechci být úplně konkrétní, ale hodně zásadní pro mě bylo, když jsem zjistila, že i psaní obyčejného blogu může druhým lidem pomáhat. A že může i pěkně znepříjemňovat život šmejdům jakéhokoliv druhu.     
Jak to vidíš s pokračováním svého blogu, kterými směry se chceš dát, kterými už ne?
Blog bude rozhodně pokračovat dál. I když jsem ho kvůli knížce nějaký čas hodně zanedbávala, chci se do něj zase pořádně opřít. V hlavě mám témata na pěkných pár měsíců předem a všechno by mělo zůstat v zajetých kolejích. Protivná blondýna bude i dál osobním blogem jediné autorky, která píše jen to, o čem je přesvědčená a za čím si stojí.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.