Share |

Projekt Ruce básníků bude poprvé vystaven u příležitosti druhého vydání stejnojmenné knihy

Projekt Viktora Karlíka „Ruce básníků / Hands of Poets“ bude poprvé vystaven v Ateliéru Josefa Sudka (Újezd 30, Praha 1). Výstava, pořádaná v souvislosti s nedávným druhým, rozšířeným vydáním stejnojmenné knihy v Edici Revolver Revue, potrvá od 9. 3. do 8. 4. 2016. Příští úterý 15. 3. se v jejím rámci uskuteční čtení, na němž vystoupí Petr Hruška, Jáchym Topol, Petr Borkovec, Vít Kremlička a Pavel Zajíček, tedy někteří z jednatřiceti básníků v projektu zastoupených. 
 
K dalším patří Egon Bondy, Ivan Diviš, Miloš Doležal, Bohumila Grögerová, Petr Halmay, Jiřina Hauková, Zbyněk Hejda, Josef Hiršal, Ivan Jelínek, Ivan M. Jirous, Jiří Kolář, Pavel Kolmačka, J. H. Krchovský, Luděk Marks, Ivan Matoušek, Ladislav Novák, Fanda Pánek, Petr Placák, Naděžda Plíšková, Martin Socha, Andrej Stankovič, Josef Topol, Jaromír Typlt, Ivo Vodseďálek, Ivan Wernisch a Jaromír Zelenka.
 
Na projektu s Viktorem Karlíkem fotograficky spolupracovali Robert Portel a Ondřej Přibyl. Druhé vydání graficky upravil Luboš Drtina.
 
„Není pochyb o tom, že básně jsou psány rukama,“ píše Karlík v průvodním slově, kde také poznamenává, že „ruce se mohou oproti tváři jen málo ‚přetvařovat‘. (…) Dnes, kdy je tak snadné manipulovat s vizuální podobou, v míře, která tu doposud nebyla, mohou ruce (…) o svém uživateli říci možná více, než by se na první pohled zdálo.“ K výběru básníků, které pro svůj projekt oslovil, autor říká: „Nikdy jsem nechtěl vytvořit nějaký ‚registr‘ rukou básníků, protože o něco takového vůbec nejde. Když ale zemřel první z těch, jehož ruce jsou v souboru zahrnuty, jako by začalo být zřejmější, co čeká všechny ostatní a nás s nimi. To ovšem není nic překvapivého. ‚Jak bude po smrti‘, žádné ruce nikdy zcela nezodpoví. V tom je také jistota.“ 
 
„Ve zdánlivě monotónní řadě skoro stejných snímků vyniknou individuální odlišnosti, tvar rukou jako by tajemně souzněl s osobitostí básnických výpovědí, upřesňoval jejich vyznění, doplňoval zamlčené. Krom toho však jde také o zcela svébytné výtvarné dílo, jež by bylo pozoruhodné i bez literárních souvislostí,“ napsal o knize Viktor Šlajchrt.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.