Share |

Projekt NA DEN POD ZEM znovu rozsvítil pražské podzemí

foto: pořadatel akce

Druhý ročník akce NA DEN POD ZEM umožnil o víkendu 25. a 26. listopadu nejen Pražanům zavítat do známých i neznámých podzemních prostor po celé Praze. Zájemci zaplnili více než 1 500 míst v 10 objektech. Návštěvníci také zavítali na bohatý doprovodný program, který nabídl odborné přednášky i improvizované divadelní představení hereckého uskupení IMPRA.

Akce zaznamenala ještě větší zájem než v prvním ročníku. Pozitivní ohlasy nás motivují dále pokračovat a objevovat další skrytá místa pražského podzemí, proto plánujeme nabídku nadále rozšiřovat a oslovovat nové partnery. Osobně se těším, až rozsvítíme pražské podzemí potřetí“, dodává pořadatelka Anna Voláková.
 
Rozšíření nabídky podzemních prostor nabídlo téměř dvojnásobek míst. Velký zájem organizátoři spatřili v prohlídkách netradičních podzemí Divoké Šárky i Branické skály, která jsou spojena s nacistickou okupací Československa. Návštěvníky Divoké Šárky průvodce seznámil s historií podzemí a nabídl také zajímavý výklad vztahující se k týlovému zabezpečení sloužícího nacistickému Německu, které se v roce 1943 budovalo ve štolách pod Divokou Šárkou jako obrana k nedalekému letišti. Tunely však nebyly nikdy dokončeny, po válce sloužily také československé armádě. V Branické skále se pak nacházela továrna s krycím názvem Bronzit na výrobu elektronových součástek. Obě prohlídky byly zcela zaplněny a obohaceny také tím, že návštěvníci procházeli tunely s baterkami, kterými si svítili na cestu. Nadšenci nejen do historie se pak v rámci akce mohli podívat do Národního památníků hrdinů heydrichiády. Autentický výklad průvodkyně návštěvníky zanesl do dob Protektorátu a nechal je vcítit se do atentátníků padlých v boji za svobodu právě v kryptě dnešního památníku.
 
Nejen jeskyně a tunely, ale i mumifikovaná těla karmelitánských mnichů mohli účastníci akce NA DEN POD ZEM obdivovat v rámci prohlídek, a to v kostele Panny Marie Vítězné. Nadšenci zavítali do krypty umístěné pod kostelem, která není běžně přístupná veřejnosti. Pozornost celé prohlídky vzbudila tři mumifikovaná těla nacházející se v prosklených rakvích, která jsou ojedinělým důkazem přírodní mumifikace u nás. Odhadem zde bylo pohřbeno kolem 350 těl.
 
Pozitivní ohlas ze strany veřejnosti vzbudila také návštěva Vyšehradu se známým architektem Petrem Kučerou, který svým výkladem ohromil nejen nadšence o architekturu, ale také o umění a obranu. Zájemci se v rámci prohlídky dostali do dvou míst podzemní části vyšehradských kasemat. Prohlídka nabídla i návštěvu sálu Gorlice, ve kterém se nachází originály soch z Karlova mostu. Téměř hodinová prohlídka se uskutečnila v neděli, a to třikrát za sebou.
 
K prohlídce v neděli zvala také kmenová stoka ve Stromovce, která byla vybudovaná jako součást kanalizačního systému Prahy. Díky pestrému výkladu průvodkyně se návštěvníci dozvěděli vše od historie fungování pražské kanalizace až po zajímavosti o průtoku odpadních vod v průběhu jednoho dne.
 
Již druhý rok se do akce zapojilo také Národní a Stavovské divadlo, které návštěvníky zavedlo do míst běžně nepřístupných. V Národním divadle mohli zájemci spatřit technické zázemí s obohacujícím výkladem o divadelní technice, skladištích nebo dopravě kulis na jeviště. Stavovské divadlo opět nabídlo prohlídku také pod svým jevištěm, kde zájemci spatřili fungování točny, díky které dochází k pohybu kulis na jevišti. Nejen divadla, ale také protiatomový kryt Jalta a Parukářka se opět zdarma otevřeli v rámci akce NA DEN POD ZEM. Účastníci prohlídek se mohli dozvědět zajímavosti nejen o protiatomové obraně, ale nahlédnout i do expozice o Studené válce, kterou obě muzea nabízejí.
 
Součástí letošního ročníku byl také pestrý doprovodný program v Klubu Farnosti Panny Marie Sněžné ve Františkánské zahradě. Zájemci mohli zavítat na přednášky milovníka podzemí pana Jaroslava Hroudy, který se rozpovídal o podzemí českých i zahraničních hradů. Na přednáškách dále vystoupila Magdalena „WAKI“ Karelová, která spolu s Lacem Lahodou obohatila program o výstavu svých fotografií ze zajímavých podzemních míst. Slova se ujmul také pan Petr Hybský, který zájemce svým bohatým výkladem seznámil s pražským metrem i tunely.
 
Ve spolupráci s Pragulic návštěvníci poznali Prahu očima Romana, člověka bez domova, který si pro odvážné zájemce připravil také večerní procházku po Smíchově. Emotivní příběh člověka bez domova zasáhl nejednoho účastníka přednášky. Akci v neděli večer završilo improvizované divadelní představení hereckého uskupení IMPRA. Bez scénáře a předchozí přípravy herci Ondřej Král a Hanny Firla společně s kytarovým doprovodem Ochepovskeho bavili diváky již od začátku představení a sklidili velký úspěch.
 
Organizátoři po úspěšném druhém ročníku akce NA DEN POD ZEM plánují již třetí ročník, který si dává za cíl nabídku podzemních prostor ještě více rozšířit. Akci pořádá spolek Unimakers a ročník 2017 byl finančně podpořen z programu SmartUp Nadace O2.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.