Share |

Projekt Českého století Pavla Kosatíka uzavře komiksová výstava v Galerii Lucerna

vizuál - České století

 
 
Televizní seriál České století a posléze devítidílná komiksová série Češi vrátily do veřejné debaty téma klíčových okamžiků národní historie 20. století. Rozsáhlý projekt spojuje osobnost a scénáře spisovatele a historika Pavla Kosatíka. Ojedinělost tohoto počinu chce podtrhnout i závěrečná výstava výtvarníků této nejrozsáhlejší politické komiksové série v našich dějinách. České století v komiksu začne vernisáží v pražské Galerii Lucerna 29. března a potrvá do 18. dubna.
 
 
Poslední dvě komiksové knihy vyšly koncem loňského roku, ale potýkání s lety 1918 až 1993 nekončí. Instalace výstavy České století v komiksu se nespolehne na tradiční vystavování komiksových stran, ale umožní autorům ukázat návštěvníkům všechny fáze tvorby. Skici, podkresy, koláže, kresba tuší i digitální koloring budou svázané rámy i volně vypuštěné na výstavní plochu. Toto organické zacházení s výstavním prostorem doplní velkoformátové tisky na sklech galerie, čtecí koutek, desková hra a 2D objekty některých aktérů v životní velikosti.
 
Autory komiksů pojednávajících o vrcholech našich moderních dějin (vznik Československé republiky, Charta 77, Sametová revoluce) i pádech v rukou Hitlera, Gottwalda a Brežněva je devět předních českých komiksových tvůrců hned dvou generací: Ticho 762, Vojtěch Mašek, Marek Rubec, Vojta Šeda, Dan Černý, Karel Jerie, Jiří Husák, Štěpánka Jislová a Karel Osoha.
 
Každý z výtvarníků se na látku podíval vlastním způsobem a s velkou mírou tvůrčí svobody. Podstatné však bylo, aby historické momenty a postavy s nimi spojené nezesměšňovali. „Žánrem byla tragédie, ne groteska. Je důležité zobrazovat zlé věci jako doopravdy zlé. Kdo se zlu vysmívá, trivializuje utrpení obětí,“ formuluje hlavní ideu spolupráce s výtvarníky Pavel Kosatík.
 
Vernisáž výstavy České století v komiksu proběhne ve středu 29. března od 18 hodin a nabídne moderovanou besedu s výtvarníky i Pavlem Kosatíkem, autogramiádu, porovnání s televizním seriálem a hudební doprovod saxofonisty Mikoláše Chadimy. Vstup na vernisáž i výstavu je zdarma. Partnerem výstavy je nakladatelství Mladá fronta, které komiksovou sérii vydalo ve spolupráci s Edicí ČT. Knihy budou na místě v prodeji za zvýhodněnou cenu a to včetně zbrusu nového kompletního vydání všech devíti dílů ve sběratelské krabici.
 
 
České století v komiksu
30. 3. – 18. 4. 2017
Otevřeno Po–Pá 16–22 h, vstup zdarma
Partner výstavy: nakladatelství Mladá fronta
FB event: https://www.facebook.com/events/600846610114405
 
Galerie Lucerna
Štěpánská 61
Praha 1, 110 00
Palác Lucerna
http://www.lucerna.cz
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.