Share |

Program 13. ročníku Pražského Quadriennale

 
 
Program 13. ročníku
Pražského Quadriennale scénografie 
a divadelního prostoru
 
18. – 28. 6. 2015, Praha 
 
Pražské Quadriennale je nejvýznamnější mezinárodní přehlídka v oblasti divadla a scénografie na světě s tradicí od roku 1967, která se v Praze koná každé 4 roky. 13. ročník Pražského Quadriennale se ponese v duchu živé výstavy, která během 11 dní nabídne desetitisícům návštěvníků prezentaci děl z více než 78 zemí celého světa. Celý program se v letošním roce poprvé odehraje historickém centru Prahy, jak uvnitř významných staveb a památek města, tak ve veřejném prostoru. Hlavní částí Pražského Quadriennale 2015 je Sekce zemí a regionů, která návštěvníkům nabídne ohromující labyrint scénografických výstav 68 zemí světa, s vlastními živými akcemi a interaktivními instalacemi. Druhou významnou částí je Studentská sekce, která představí výstavy jednotlivých škol, divadelní představení i pouliční performance a workshopy pro studenty. Nebude chybět ani architektonická část Divadelní prostor, která formou přednášek, debat a procházek centrem Prahy předvede propojení divadla a architektury. Specialitou PQ 2015 jsou doprovodné výstavy a živé akce Předměty, Tvůrci a Kmeny, které se budou odehrávat v galeriích a ve veřejném prostoru. V rámci PQ Talks proběhne mnoho přednášek a diskuzí s hvězdami světového divadla a scénografie a připraven je i jedinečný zábavný program pro děti PQ dětem. Slavnostní zahájení 13. ročníku Pražského Quadriennale se uskuteční ve středu 17. června v 18 hodin na Staroměstském náměstí.
 
// SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika
Tématem 13. ročníku scénografické přehlídky je SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika. Jednotlivé expozice se tak budou zabývat nejen uzavřeným prostorem divadelních budov – divadlo se dnes odehrává již běžně v galeriích, v továrnách, na ulici, na náměstí, v parku, na koupališti aj. Hudba, počasí a politika jsou podtémata, která dále rozvíjejí hlavní téma sdíleného prostoru, inspirují umělce a podněcují rozmanitost výstav, které se v Praze představí.
„Velký posun oproti předchozím ročníkům  vidím v národních i studentských expozicích, které již nebudou dokumentací scénografického procesu, či záznamem inscenací, ale promění se v živé jeviště, stanou se prostorem pro zážitek – scénografii. Návštěvníci se ocitnou v rozmanitých prostředích, ať už to budou expozice evokující přírodní živly, odkrývající politický charakter místa či zprostředkující abstraktní a estetické zážitky. Scénografie se během PQ představí jako komplexní prostředí, které dotváří také sám divák,“ uvádí Sodja Lotker, umělecká ředitelka PQ. 
 
// PQ 2015 se odehraje ve významných a historických budovách centra Prahy i ve veřejném prostoru
Jednou z největších novinek Pražského Quadriennale 2015 jsou lokace, ve kterých se přehlídka odehraje. Oproti předchozím ročníkům se PQ poprvé kompletně přesune do samotného centra Prahy, kde ovládne pomyslný trojúhelník mezi Staroměstským náměstím, Národním divadlem a Karlovým mostem. PQ 2015 zavede návštěvníka do historických budov a významných památek metropole jako jsou Colloredo-Mansfeldský palác, Clam-Gallasův palác, Kafkův dům, kostel sv. Anny – Pražská křižovatka, Lapidárum Betlémské kaple či Topičův salon. Quadriennale je však živou výstavou, která dalece přesáhne hranice galerijního prostoru, a vydá se také na piazzettu Národního divadla, Jungmannovo náměstí, Náměstí Jana Palacha, Václavském náměstí, na Kampu, na řeku Vltavu, do ulic, do metra či na mosty a nabídne kolemjdoucím, turistům i Pražanům pestrou škálu živých akcí.
 
// Sekce zemí a regionů představí výstavy scénografie 68 zemí světa, ve kterých zazní hudba nejrůznějších forem, bude pršet, foukat vítr a rezonovat politické dění současnosti
Sekce zemí a regionů je nejvýznamnější částí každého Pražského Quadriennale. Během 13. ročníku představí expozice a díla 68 zemí z celého světa. Kurátoři jednotlivých zemí vytvořili scénografické výstavy v souladu s hlavními tématy PQ 2015: SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika. Návštěvníky tak čeká nezapomenutelný zážitek, během kterého se stanou součástí desítek interaktivních instalací, narazí na nevyzpytatelné počasí, zaslechnou hudbu nejrůznějších forem či vstoupí do politického i společenského dění současnosti. Během procházky labyrintem scénografických výstav Sekce zemí a regionů narazí na les, mrak, bouřku, živého orla a v mnoha případech se stanou nedílnou součástí samotné instalace.
 
Sekce zemí a regionů se bude odehrávat v Colloredo-Mansfeldském paláci, Clam-Gallasově paláci, Pražské křižovatce, Kafkově domě, na Nové scéně a na piazzettě Národního divadla a ve veřejném prostoru centra Prahy. Jednotlivá místa jsou od sebe v docházkové vzdálenosti. Divácký zážitek však nezačíná a nekončí překročením a opuštěním prahu výstavního prostoru Sekce zemí a regionů, ale navazuje na výstavy a živé akce ve veřejném prostoru. Pražské Quadriennale ovládne během 11 dní svého konání celé centrum Prahy.
 
Již tradičně se Pražského Quadriennale účastní země jako Rakousko, USA, Německo, Polsko, Velká Británie a další, ale jako každý ročník i letos má PQ své nováčky. Jsou jimi Québec, Monako, Katalánsko, Lichtenštejnsko, společná expozice Arabských zemí a Makao, které předvedou to nejlepší ze scénografie a divadla své země v Praze vůbec poprvé. Jednotlivé expozice se zúčastní soutěže a mohou obdržet jednu z cen Pražského Quadriennale 2015.
 
 
 
 
// Česká expozice jako pocta režisérovi Janu Nebeskému
Česká expozice na Pražském Quadriennale 2015 bude jakousi poctou významné osobnosti české divadelní scény, divadelnímu režisérovi Janu Nebeskému. Scénografka Jana Preková a její tým se rozhodly vzdát hold tomuto tvůrci osobitým způsobem. Na 11 dní během Pražského Quadriennale promění piazzettu, Novou scénu Národního divadla a Café NoNa v dějiště „Nebeského festivalu“, neboli projektu s názvem SWEET/SWEET/SWEET. Součástí živé scény budou výtvarné instalace od takových umělců jako je Igor Korpacewski, Margita Titlová-Ylovsky, Tomáš Ruller, Michal Pěchouček, Vladimír Kokolia a dalších. Na Nové scéně Národního divadla se uskuteční premiéra nového představení Jana Nebeského s názvem „SWEET“ a další tři hry s předními českými herci. Atmosféru pulsujícího místa dotvoří kostýmové přehlídky a bohatý doprovodný program. Během přehlídky bude také představen veřejnosti archiv Nebeského díla, který vzniká ve spolupráci s Divadelním ústavem. 
 
Součástí české expozice se také stane multimediální instalace GOLEM Cube umístěná ve VILE Štvanice. Golem Cube je nové provedení úspěšného představení Golem z roku 2013 uvedeném tamtéž. „Tato instalace zprostředkuje kondenzovaný prožitek divadelního představení, a zároveň ho, díky perspektivě kamer, rozšíří o zcela nové kvality. Přenesením hry do filmové formy, prezentované v jednoduché krychli čtyř projekcí, získá divák možnost přehledně sledovat jak celé dramatické situace, tak ta nejjemnější herecká gesta a scénické detaily. Instalace se zároveň stane originálním záznamem atmostéry, prostoru, hereckých výkonů a scénografie původního představení,“ vysvětlují tvůrci GOLEM Cube. Své zastoupení bude mít Česká republika také v rámci Studentské sekce i dalších projektech PQ.  
 
// Výběr expozic ze zahraničí 
Legenda scénografie Jerzy Gurawski, někdejší spolupracovník Jerzyho Grotowského hvězdy světového antropologického divadla, je jedním z tvůrců polské expozice, která se návštěvníkům dostane doslova pod kůži. Návrat člověka k osamělosti a kontaktu s přírodou bude rekonstruován pomocí nejmodernější technologie. Výstava využije tzv. “bone-conduction”, tedy způsobu slyšení, které je vedeno skrze kosti pomocí vibrací až k vnitřnímu uchu. Vibrace vycházejí z kmenů stromů a jsou aktivovány lidským dotekem. Komplikovaná technologie má elegantně jednoduchý efekt – dotknete se stromu a uslyšíte hudbu.
 
Španělská národní expozice bude zahalená do temného hávu smrti. V posledních letech jsme mohli být svědky zhroucení španělského sociálního systému v důsledku ekonomické krize. Španělská společnost byla nucena přehodnotit staré existenční struktury a hledat nová východiska, v případě umělců také nové umělecké přístupy. Tato potřeba „pohřbít” staré hodnoty a vzhlédnout k novým, dosud neznámým idejím se odráží v konceptu španělské expozice. Morbidně temná komnata, katafalk s tělem neznámého a zářící nápis “Muérete“ navádí k jedinému: pohřběte staré, hleďte k budoucímu! 
 
Zajímá vás, co se stane se zvukem gramofonové desky, necháme-li gramofon po celý rok v lese napospas čtyřem ročním obdobím? Finská národní expozice zkoumá schopnosti zvuku a hudby ovlivňovat prostor, čas a emocionální charakter místa/divadelní scény, a zároveň sleduje působení klimatických podmínek na zvuk. Finové přetvoří dopravní kontejner na koncertní místnost, kde budou hudební nástroje vystaveny extrémním změnám počasí: déšť vystřídá mráz, vedro zase záplavy nebo dokonce vichřice. Tóny hudebních nástrojů se pod vlivem počasí zabarví a hudebníci jim budou muset přizpůsobovat svou hru. Testovací skladbou, která zazní ve zvukové krabici, bude slavné Vivaldiho Čtvero ročních období
 
 
// Porota a Zlatá Triga
Také na 13. ročníku Pražského Quadriennale se bude udělovat prestižní ocenění Zlatá Triga za nejlepší expozici a také Zlaté medaile v několika kategoriích, které pokrývají rozmanité obory spadající pod scénografii (kostýmní design, světelný design, zvukový design a další). Speciální cena se bude udělovat také za inovativní přístup ke scénografii či za podnícení dialogu a nebude chybět ani cena dětských návštěvníků. Ceny uděluje ministr kultury České republiky na základě doporučení mezinárodní poroty nebo organizátora PQ (s výjimkou ceny dětského návštěvníka).
Porota je velmi rozmanitá a plná profesionálů, kteří posouvají divadlo a scénografii vpřed mnoha způsoby: Kirsten Dehlholm, autorka konceptů a výstav a také umělecká ředitelka souboru Hotel Pro Forma; Eloise Kazan, oceněná mexická scénografka působící v oblasti divadla, tance, opery, architektury interiérů a filmu; Joslin McKinney, docentka scénografie fakulty School of Performance & Cultural Industries Univerzity v Leedsu, původně divadelní scénografka; Katrīna Neiburga, jedna z nejobdivovanějších lotyšských výtvarných umělkyň tohoto desetiletí, zabývající se vizuálním uměním a divadlem,“ uvádí umělecká ředitelka PQ 2015 Sodja Lotker. Mezi dalšími porotci jsou Antôni Araújo, umělecký ředitel Teatro da Vertigem, profesor oboru performativní umění na ECA-USP a vítěz Zlaté medaile v kategorii Nejlepší realizace inscenace na PQ 2011; Dmitrij Krymov, ruský režisér a scénograf, který spojuje výtvarné umění, prózu, poezii a popkulturu, vítěz Zlaté Trigy na PQ 2007; Radivoje Dinulvić, srbský architekt, scénograf a teoretik, autor více než stovky projektů na poli divadelní architektury a scénografie, je také autorem knihy The Architecture of the Theater of the Twentieth Century (2009); Dominic Huber, scénograf a divadelník, který spolupracuje se skupinou Rimini Protokoll. Českou republiku zastoupí v porotě scénografka a režisérka Kamila Polívková. 
 
// Studentská sekce PQ 2015 nabídne výstavy škol, přes 30 divadelních představení a více než 60 workshopů pro studenty
Studentská sekce představuje na Pražském Quadriennale 2015 jednu z nejvýznamnějších částí programu. Návštěvníkovi nabídne výstavu prací divadelních, výtvarných a architektonických škol, studentská představení a více než 60 workshopů se špičkovými divadelními tvůrci z celého světa. Letos poprvé se součástí vzdělávací Studentské sekce Pražského Quadriennale stane také Festival Zlomvaz, tradiční festival pořádaný studenty Divadelní fakulty Akademie Múzických umění (DAMU).
Výstavní část studentské sekce bude probíhat v Kafkově domě, Lapidáriu Betlémské kaple a Galerii U Betlémské kaple. Expozice budou navazovat na témata PQ 2015: SdílenýProstor: Hudba Počasí Politika i vlastní témata kurátorů a představí práci a pracovní metodologii jednotlivých škol. Autory představovaných výstav jsou studenti a jejich pedagogové, jednotlivé expozice se zúčastní soutěže a mohou obdržet jednu z cen Pražského Quadriennale 2015.
Studentská představení 13. ročníku PQ zastane sekce s názvem SpaceLab – Zlomvaz Festival, tedy spojení projektu SpaceLab – edukativní součásti Pražského Quadriennale 2015 a tradičního Festivalu Zlomvaz. Veřejná představení se budou konat v divadle DISK na Divadelní fakultě AMU a na Jungmannově náměstí. Návštěvníci tak budou moci zhlédnout na třicet studentských představení včetně inscenací divadelních škol z Brazílie, Thajska nebo například Jižní Koreje.
 
// Divadelní prostor – pomíjivá sekce architektury
Sekce architektury bude mít podobu přednášek, debat a procházek centrem Prahy s důrazem na divadelnost veřejného městského prostoru. Všechny programy začínají u Clam-Gallasova paláce. Komisařem sekce je Serge von Arx, který ve své koncepci zdůrazňuje především cíl zamyslet se nad mnohočetnými vrstvami Prahy, její historií a propojení s divadelními tvůrci, výtvarníky, architekty a dalšími profesionály z celého světa, kteří se sejdou na jednom výjimečném místě.
 
// Hvězdně obsazené divadelní workshopy lákají na světová jména současného divadla a scénografie
Interdisciplinární workshopy Pražského Quadriennale 2015 si dávají za cíl zprostředkovat více než 1 500 studentům i divadelním profesionálům zkušenosti, které nemohou zažít během běžné výuky či práce v tuzemském prostředí. Tématem workshopů bude například skládání partitury pro scénografickou instalaci, vytváření kostýmů pro tanec, kostým a text nebo výroba paruk. Proběhnou také workshopy, které se budou zabývat obory, materiály, technologiemi a strategiemi, jež se obvykle na katedrách scénografie nevyučují, a které nebývají zahrnovány mezi tradiční divadelní disciplíny.
Workshopy Pražského Quadriennale 2015 budou ojedinělou příležitostí vyzkoušet si spolupráci s takovými umělci, jako je divadelník Philippe Quesne (Francie), zakladatel Vivarium Studia, který uvedl své minimalistické představení Sergův Efekt na loňském Mezinárodním festivalu divadla v Plzni. Scénografem Dominicem Huberem (Švýcarsko), který spolupracoval například s průkopníky „dokumentárního divadla“ Rimini Protokoll, divadelní režisérkou Kirsten Dehlholm (Dánsko), uměleckou ředitelkou a zakladatelkou souboru Hotel Pro Forma. Ale také umělci jako scénografka Aedín Cosgrove (Irsko), umělkyně vytvářející instalace Joanna Rajkowska (Polsko), designérka Doris Dziersk (Německo) či umělkyně Kate McIntosh (Nový Zéland/Belgie). Jedním z workshopů pak bude také seminář s americkým kritikem Arnoldem Aronsonem. Všechny workshopy se budou konat v prostorách Divadelní fakulty Akademie múzickým umění v Praze (DAMU).
 
// PQ Talks nabídnou přednášku nejžádanějšího divadelního režiséra současnosti Roberta Lepage či diskusi s Robertem Wilsonem
Cílem série přednášek, prezentací a diskuzí s předními divadelními tvůrci a scénografy je prozkoumání současných trendů na rychle se rozvíjejícím poli scénografie. Mezi přednášejícími budou například Robert Wilson, Robert Lepage, Julie Taymor, hovořit se také bude o Andrisi Freibergsovi či Jerzym Gurawskim. PQ Talks také podnítí diskuze o otázkách „národní scénografie“, které povede irský divadelní kritik Peter Crawley či debaty o metodách výuky scénografie z celého světa s pedagožkami Tatjanou Dadić Dinulović (Srbsko) a Sofií Pantouvaki (Řecko/Finsko). PQ Talks se budou konat v Colloredo-Mansfeldském paláci.
 
// Experimentální výstavy Předměty, Tvůrci a Kmeny

 
Předměty, které mají svůj příběh
Výstava Předměty představuje různorodý soubor věcí, předmětů a rekvizit, které se dočkaly veřejného vystoupení ať již v divadle, či ve veřejném prostoru. Žádný z předmětů však na výstavě neprezentuje pouze sám sebe. Všechny zastupují příběhy s nimi spjaté. Nesou s sebou buď silný osobní příběh, příběh spojený s divadlem nebo zasahují do politického, či obecně společenského kontextu. Výstava Předměty se bude konat v Nové síni a jejím komisařem je Tomáš Svoboda.
 
Tvůrci nabídnou gurmánské divadelní zážitky
Výstava Tvůrci se bude po dobu Pražského Quadriennale odehrávat v podobě dvou živých akcí denně. Probíhat budou po celý den v Galerii U Betlémské kaple. Umělci z celého světa zde budou připravovat a provádět gurmánské performance, vycházející z různých divadelních představení. 
Během workshopu budou Tvůrci navrhovat zážitek, tedy navrhovat pokrmy, jako by připravovali divadelní design. Každý tvůrčí tým vytvoří cestu Tvůrce tak, že navrhne celý performativní gurmánský zážitek v prostředí kulinářské výstavy. 
„Host může poznat měnící se úlohu navrhování, vaření a divadelního servírování pokrmů. Kuchyně, v níž se jídlo připravuje, byla jako taková odjakživa srdcem každé domácnosti. Objevte cestu, na kterou vás může zavést jedině divadelní a gurmánský design,” vysvětluje komisařka projektu, islandská divadelnice a scénografka Rebekka A. Ingimundardóttir.
 
Všechny Kmeny mají právo na identitu
Během Pražského Quadriennale 2015 budou centrem Prahy procházet desítky maskovaných kmenů, lidí z celého světa s vlastními maskami. Tyto kmeny se na své cestě zastaví v ulicích, v metru, v supermarketu nebo v divadle či v muzeu, kde se střetnou s realitou všedních dní. 
„Svým pochodem v maskách chtějí upozornit na právo na vlastní identitu, ale také právo na naši představivost. Přítomnost masky ve veřejném prostoru může vynést na světlo další vrstvu reality, která byla do té doby neviditelná,“ říká Sodja Lotker, umělecká ředitelka Pražského Quadriennale 2015.
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.