Share |

Proč mluvit se zvířaty.

Gabriel von Max - Siesta, 90. léta 19. Století © Západočeská galerie v Plzni

Jsou zvířata materiálem, nebo spolutvůrcem umělecké práce? Kdy zvíře získává ve výtvarném umění subjektivní tvář a kdy je pouze zástupcem svého druhu? V prostorách Veletržního paláce se 15. května uskuteční mezinárodní konference věnovaná roli zvířat v současném umění. Přední evropští antropologové, biologové či kunsthistorici se zapojí do první části „zvířecí“ trilogie, jež vyvrcholí v září 2015 castingem a fotoshootingem pro druhou Archu Noemovu.
 
Současné umění miluje zvířata. Právě ona jsou čím dál častěji zastoupena ve vizuálním umění, fotografii, filmu, skulpturách a v performancích. Na konferenci se budeme ptát, proč? Odkud pramení potřeba stále nových vyobrazení zvířat?“ komentuje Hannah Hurtzig, zakladatelka Mobilní akademie Berlin a jedna z pořadatatelů konference.
 
Konference s názvem „Portrétování zvířat“ si všimne např. toho, kdy portrét přestává znázorňovat „nějaké“ zvíře a začíná se věnovat konkrétnímu zvířecímu jednotlivci. O konfrontaci estetických, politických a uměleckých požadavků při portrétování zvířat promluví výrazný britský kunsthistorik Steve Baker. Český antropolog Marco Stella ozřejmí zápletku legendárních „Čapkových“ velemloků s českou přírodní vědou a kulturou 20. století. Olesja Turkina z Petrohradu představí ideologickou roli sovětských psů, kteří se dostali do kosmu ještě před prvními kosmonauty. Připraven je i příspěvek berlínského biologa Corda Riechelmanna, který ve svých knihách píše o invazi kun, bobrů, sojek či sov do našich měst.
 
Konference Portrétování zvířat je první částí trilogie Proč mluvit se zvířaty. Ta je jedním z projektů pro Evropské hlavní město kultury (a přírody): Plzeň 2015. Jako druhá část bude v září 2015 následovat živá akce v Plzni: casting a fotoshooting pro druhou Archu Noemovu – tentokrát s mezidruhovými páry. Výsledné portréty poslouží jako motiv pro spotřební předměty, které se budou prodávat v plzeňských a pražských showroomech.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.