Share |

Proč koukat na klasiku z gauče, když je tu Projekt 100

 
 
Nedávno jsem zaslechla útržek rozhovoru skupinky mladých lidí v tramvaji. Bavili se o filmu Klub rváčů. O tom, že ho nedávno jeden z nich viděl v kině, načež následoval údiv jiného zúčastněného. Reagoval slovy: „To je ale přece starej film!“
 
Přesně tak. Stejně jako třeba Spalovač mrtvol, Psycho nebo Vynález zkázy. Stejně jako dalších asi tak 180 velkých filmů, které Projekt 100 postupně znovu vrátil velkým plátnům. Sice jen na omezenou dobu a jen do několika desítek kin. Ale i tak už více než dvacet let svým příznivcům potvrzuje, že stojí za to vyměnit pohodlí obývacího pokoje, či nekvalitně staženou verzi, za možnost vidět dobrý film v nejlepší dostupné kvalitě. Při atmosféře, kterou si zaslouží.
 
Díky Asociaci českých filmových klubů se i letos na stříbrném plátně postupně znovu objeví ty nejlepší snímky americké, evropské, české i dětské klasiky a kultovka 90. let. Kdo má rád záporáky, bude moci zajít na Mlčení jehňátek a držet pěsti Hannibalovi. Nebo koupit mámě s tátou lístky do kina na Starce na chmelu, aby si zavzpomínali na letní chmelovou brigádu a v duchu nebo nahlas si pobrukovali Bo-ssa No-va, Bo-ssa No-va. Děti, ale i dospělé, potěší japonské anime Cesta do fantazie, kdy jedny ohromí nekonečný svět představivosti a druhé možná až zarážející paralela mezi lidmi a vepři. Holky pravděpodobně ocení westernové archetypy správných chlapáků v Sedmi statečných a kluci… Ti se buď Sedmi statečnými inspirují, nebo se nechají unášet krásou žen v italském filmu Federica Felliniho Osm a půl.
 
Každý si může vybrat podle svého. Všech pět letošních filmů totiž stojí za to vidět. Bez gauče a stahování. V kině.
 
www.projekt100.cz
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.