Share |

Proč jít na Prague Allnighters / Northern Soul Night Vol. X

foto Allnighters

 
10 důvodů, proč jít na Prague Allnighters / Northern Soul Night Vol. X
Desátá akce Prague Allnighters si říká o 10 důvodů, proč na ni vyrazit i v případě, že vám devět předešlých uteklo. Do kalendáře si pište pátek 11. 9. v Kulturním Zařízení Domovina.
 
1. Allnighter znamená, že se tančí celou noc, to je Northern Soul. Jestli chcete zažít pořádný večírek v rychlejším, kultivovanějším a zábavnějším duchu než v jiných, profláknutých klubech, tohle je jistota až do čtyř do rána!
 
2. Protože Northern Soul je muzika, která vám hned na první dobrou začne cukat nohama. https://www.youtube.com/watch?v=7qQ8zl2mSJk
 
3. Hraje se pouze a jen z asfaltu – desek a to znamená žádné počítače a žádná umělá muzika.
 
4. Northern Soul je nepárový taneční styl, takže můžete řádit na parketu, aniž byste někomu přišli divní. A jestli se svým výkonem nebudete spokojení, na místě se můžete šikovnějších tanečníků kolem sebe zeptat na příští termín workshopu Northern Soulu, které se konají v pražském klubu Buben. Časem budete dávat spiny, back dropy a kicky od soumraku do úsvitu: https://www.youtube.com/watch?v=gbpYJo6mOVE
 
5. Northern Soul byl vždycky a bude underground, který ignoroval všechny hlavní proudy své doby. Je to taneční žánr, který se v 60. letech začal šířit ve velké Británii. Nejvíc fanoušků měl vždy na severu Anglie, kde se také nejdéle udržel.
 
6. Protože se akce koná v Kulturním zařízení Domovina, charakteristickém místě s atmosférou nejlepších anglických tanečních klubů 70. let, kde se všichni můžou těšit na obří parket o rozloze 240 metrů čtverečních.
 
7. Na Prague Allnighters je vždy perfektni servis a všechno funguje, jak má.
 
8. Protože vás čeká tanec, tanec a zase jen tanec plný energie: https://www.youtube.com/watch?v=UZ8akBH7DL8
 
9. Protože tam budou holky v sukních a šatech a kluci v botách s koženou podrážkou a dobře padlých vohozech.
 
10. Jako vždycky to bude nejstylovější večer v Praze!
 
Více informací na pragueallnighters.cz a Facebookovém profilu Prague Allnighters
 
 
 

 
Další informace o Norther Soulu:
V šedesátých letech měl americký soul v Británii zástupy fanoušků. Sestávaly hlavně ze skupin mods, subkultury, jejímž životním stylem byla hudba, módní oblečení (často šité na míru v krejčovstvích), úhledně učesané vlasy, tanec a skútr značky Vespa.
Jenže jak běžel čas, mods čím dál více tíhli k rocku a jamaskému ska a na americký soul se pomalu zapomínalo. Bylo to tak skoro všude až na sever Anglie, kde se žánr udržel. Odtud tedy název Northern Soul. S tímto názvem poprvé přišel novinář Dave Godin v roce 1970. Šlo o postřeh, že dýdžejové ze severní Anglie při návštěvě londýnských obchodů s deskami často přecházeli novinky a místo toho se přehrabovali starými sedmipalci, o které už nikdo jiný nejevil zájem. A marketingová nálepka Northern Soul byla na světě!
Dýdžejové a jejich stoupenci (často bývalí mods a skinheads) se srocovali v klubech, jako byly Twisted Wheel v Manchesteru, The Torch v Tunstallu anebo v nejznámějším z nich: v Casinu ve Wiganu. V těchto i dalších klubech se odehrávaly tzv. all-nighters, celonoční mejdany, za kterými vyráželi souloví fanoušci z celý Británie. Základními kameny Northern Soulu byly hudba a tanec, ale brzo se k nim připojil i specifický styl oblékání. Vycházel hlavně z praktičnosti a northernsoulový outfity musely být co nejvolnější, aby nebránily divokému tanci.
Středobodem obleků se staly kalhoty přezdívaný „baggies“. Rozšiřovaly se rovnou od pasu dolů a většinou končily na kotníky. O to, aby při tanci nepadaly, se nestaral pásek, ale speciální umělohmotná spona. Většinu kompletů si tanečníci nechávali šít na míru. Protějškem kalhot byly u dívek dlouhé a široké sukně, které se daly během tance pořádně protáčet.
Ani Northern Soul se nevyhnul těžkým chvilkám. I když většina tanečníků byla úplně v pohodě, mnoho klubů nebo akcí bylo zavřeno kvůli nelibosti úřadů, které na akce Northern Soulu často pohlížela jako na semeniště hříchu.
V polovině 70. let se northernsoulová scéna rozvinula do obřích rozměrů. Zajímavé ale je, že i v době své největší slávy mánie víceméně nepřekročila hranice severní Anglie. I když nadšení utichalo, northernsoulové noci nevymizely. Nejdřív sloužily stárnoucím nostalgikům, později se nabalili i mladší fanoušci. A protože trendy přicházejí, odcházejí a zase se vrací, po roce 2000 se najednou s northernsoulovými all-nightery roztrhl pytel. A to nejen na britských ostrovech.
Kritici sice občas tvrdí, že Northern Soul nebyl ničím jiným, než kratochvílí pro spolek bílých severoanglických týnejdžrů, kteří se děsně oblékali a poslouchali příšernou hudbu. I největší odpůrce však musí uznat, že existuje hromada soulových hitovek mimořádné kvality. Bez nadšení hudbymilovných Northernsoulers bychom se o nich nejspíš nikdy nedozvěděli…


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.