Share |

PŘÍPAD PRO SOCIÁLKU ve Švehlovce

PŘÍPAD PRO SOCIÁLKU
mikrofestival sociálního umění
divadlo – film – literatura – hudba – workshop – turistika – gastronomie

4. – 7. listopadu 2015
Venuše ve Švehlovce, Slavíkova 22, Praha 3
www.venuse-ve-svehlovce.cz 
 
Mezi 4. a 7. listopadem proběhne v Praze první ročník mikrofestivalu Případ pro sociálku, který představí nejrůznější formy sociálního umění. Krom divadla a projekcí dojde také na workshop, turistický zážitek se sociálním přesahem nebo specifickou lekci vaření, šéfkuchaři budou bezdomovci.
Všichni jsme případ pro sociálku
„Myslíme si, že je potřeba vnímat umění v širších souvislostech. Zaměřili jsme se na ty projekty a tvůrce, kteří aktivně upozorňují na problémy současné společnosti a dopady sociálního a ekonomického systému na kolektiv i člověka jako jedince. Zajímalo nás celé spektrum projektů, které mohou mít přívlastek sociální,“ vysvětluje dramaturgyně Barbora Šupová.
Proto bude první večer věnován umění gastronomie. Na společné vaření a večeři zve uskupení Kuchařky bez domova. Návštěvníci mohou přinést své vlastní ingredience, které se budou společně zpracovávat i konzumovat. Prostřednictvím následné projekce filmu Z popelnice do lednice se také přidá téma plýtvání potravinami.
Pro návštěvníky, kteří nechtějí nechat zahálet svoje šikovné ruce, ale neláká je oblast sociální gastronomie, bude připraven workshop pod vedením sochaře Pavla Karouse, ve kterém bude možnost vyrobit hipsterský urban-vozík z nákupního vozíčku.
„Nejde o to, že bychom chtěli hipstery diskriminovat, určitě je můžeme vnímat jako sociální komunitu,“ osvětluje smysl akce organizátor Jakub Čermák, „ale vozíky budou snadným způsobem přetvořeny buď na dětské kočárky pro nízkopříjmové rodiny, nebo na mobilní pomůcku pro bezdomovce či kohokoli, komu by se hodil pohyblivý kontejner uzpůsobený na cestu v městském terénu.“
Láska, cesta a asociální dýchánek
Další den, který je věnován tématu Lásky, vystoupí divadelní soubor s příznačným názvem Rozkoš. Jde o uskupení, které pracuje s ženami, jež mají zkušenost s prací v sexuálním byznysu. Uvedou svou autorskou hru Učitelka a Oidipus, která částečně reflektuje jejich zkušenosti a řemeslo. Režisérkou představení je ředitelka prospěšné společnosti Rozkoš bez rizika Hana Malinová, která celé představení provází zároveň jako hudebnice na kontrabas.
Téma opomíjené, démonizované a širokou veřejností často nenáviděné sexuální menšiny bude zastoupeno scénickým čtením hry Daniela Kubce Zpověď vyvrženého děcka. Hra zpracovává pedofilní motiv mladého muže k chlapci-dítěti a mimo jiné si klade otázku, zda samotný cit čisté lásky bez fyzického kontaktu může být nebezpečný či zavrženíhodný.
Večer věnovaný Cestě skutečně slibuje i něco pro ty, kteří neradi sedí pouze na židli v sále. Ve spolupráci se sociálním podnikem Pragulic proběhne prohlídka okolí Venuše ve Švehlovce, tedy Žižkova a Králových Vinohrad. Průvodcem bude Honza B., který již několik let žije na ulici.
Večer doplní představení studenta JAMU Jana Neugebauera Gilgameš a uzavře promítání proslulého filmu Cizinci ven! – Schliengenschiefův kontejnér, ve kterém slavný německý režisér uspořádal soutěž na způsob reality show Big Brother. V roli soutěžících se ale objevili uprchlíci, o jejichž dalším osudu směli rozhodovat obyvatelé Vídně, kde celý projekt probíhal.
Poslední den festivalu je věnován prezentaci zajímavých sociálně-uměleckých projektů (vystoupí romský aktivista David Tišer, teplický radní a autor facebookové stránky Sudety, nejkrásnější místo v pekle – Dominik Feri či vizuální umělkyně a performerka Darina Alster) a končí Asociálním dýchánkem ve spolupráci se sdružením Ramus.
Za peníze i zadarmo
Jak organizátoři říkají, je pro ně důležité, aby byl festival přístupný každému, i těm, kteří na kulturu běžně nemají finance. Po dobu konání mikrofestu tedy stačí, aby kdokoli dorazil na pokladnu a deklaroval, že je „případ pro sociálku“. Automaticky pak získá vstup na daný den zdarma.
 
PŘÍPAD PRO SOCIÁLKU

mikrofestival sociálního umění

4. – 7. 11.

Venuše ve Švehlovce, Slavíkova 22, Praha 3
 
4. 11. JÍDLO
19:00 Večeře z přebytečných potravin, Workshop na výrobu urban-vozíku
21:30  Z popelnice do lednice (film)
 
5. 11. LÁSKA
10:00 Divadlo utlačovaných (Ara Art)
20:00 Učitelka a Oidipus (Rozkoš)
21:30 Zpověď vyvrženého děcka (Depresivní děti touží po penězích)
 
6. 11. CESTA
18:00 Skrytá zákoutí Žižkova a Královských Vinohrad (Pragulic)
20:00 Gilgameš (Dřína a papír)
21:30 Cizinci, ven! Schlingenschiefův kontejnér (film)
 
7. 11. FINÁLE
17:00 Sociální burza
20:00 Asociální dýchánek
21:30 Punkový syndrom
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.