Share |

Přijďte se podívat na nejstylovější večírek v Praze! Allnighters opět v Domovině

foto pořadatel akce

Znovu je tu nejstylovější večírek ve městě. Připravte se na Prague Allnighters s pořadovým číslem 9. Uskuteční se v pátek 12. června v krásném prostředí Kulturního zařízení Domovina s magickou atmosférou sedmdesátých let severní Anglie, odkud celá kultura Norther Soulu pochází. Taneční parket o rozloze 240 m2 nabízí všem tanečníkům dost prostoru pro nejlepší výkony.
 
 
Pánové vyžehlete si kalhoty, najděte klobouk, dámy vytáhněte ze skříní nejlepší šaty a zúčastněte se české northern soul taneční události, která vypukne v osm večer a v plném proudu vás ponese až do čtyř hodin do rána. Právě protančené večery mají na svědomí název Allnighters.
 
Za DJským pultem bude vévodit osvědčená sestava MR. CAT, DJ Buqi a DJ Path. Vedle českých Dj, se do Prahy chystá i posila z Berlína v podobě Dj Dana Yardmana. Fotoreport bude mít na starost Richard Oughton, který svým fotoaparátem dlouhodobě mapuje Northern Soul scénu na britských ostrovech.
 
Northern Soul je hudební a taneční styl, který vznikl v Anglii na konci 60. let. Členové vlny Mod si tehdy začali kupovat staré vinyly se soulovou muzikou a scházeli se, aby na ně tancovali. Čím undergroudovější nahrávku našli, tím líp. Postupně vznikla tradice večerů Allnighters, kde se pařilo a tancovalo celou noc. I dneska má Northern Soul v severní Anglii desítky tisíc příznivců. V posledních letech jich je čím dál víc i u nás a například v pražském klubu Buben se pořádají pravidelné northern soulové taneční workshopy.
Více informací na pragueallnighters.cz a Facebookovém profilu Prague Allnighters

 
 

 

 

 

 

 
Další informace o Norther Soulu:
V šedesátých letech měl americký soul v Británii zástupy fanoušků. Sestávaly hlavně ze skupin mods, subkultury, jejímž životním stylem byla hudba, módní oblečení (často šité na míru v krejčovstvích), úhledně učesané vlasy, tanec a skútr značky Vespa.
Jenže jak běžel čas, mods čím dál více tíhli k rocku a jamaskému ska a na americký soul se pomalu zapomínalo. Bylo to tak skoro všude až na sever Anglie, kde se žánr udržel. Odtud tedy název Northern Soul. S tímto názvem poprvé přišel novinář Dave Godin v roce 1970. Šlo o postřeh, že dýdžejové ze severní Anglie při návštěvě londýnských obchodů s deskami často přecházeli novinky a místo toho se přehrabovali starými sedmipalci, o které už nikdo jiný nejevil zájem. A marketingová nálepka Northern Soul byla na světě!
Dýdžejové a jejich stoupenci (často bývalí mods a skinheads) se srocovali v klubech, jako byly Twisted Wheel v Manchesteru, The Torch v Tunstallu anebo v nejznámějším z nich: v Casinu ve Wiganu. V těchto i dalších klubech se odehrávaly tzv. all-nighters, celonoční mejdany, za kterými vyráželi souloví fanoušci z celý Británie. Základními kameny Northern Soulu byly hudba a tanec, ale brzo se k nim připojil i specifický styl oblékání. Vycházel hlavně z praktičnosti a northernsoulový outfity musely být co nejvolnější, aby nebránily divokému tanci.
Středobodem obleků se staly kalhoty přezdívaný „baggies“. Rozšiřovaly se rovnou od pasu dolů a většinou končily na kotníky. O to, aby při tanci nepadaly, se nestaral pásek, ale speciální umělohmotná spona. Většinu kompletů si tanečníci nechávali šít na míru. Protějškem kalhot byly u dívek dlouhé a široké sukně, které se daly během tance pořádně protáčet.
Ani Northern Soul se nevyhnul těžkým chvilkám. I když většina tanečníků byla úplně v pohodě, mnoho klubů nebo akcí bylo zavřeno kvůli nelibosti úřadů, které na akce Northern Soulu často pohlížela jako na semeniště hříchu.
V polovině 70. let se northernsoulová scéna rozvinula do obřích rozměrů. Zajímavé ale je, že i v době své největší slávy mánie víceméně nepřekročila hranice severní Anglie. I když nadšení utichalo, northernsoulové noci nevymizely. Nejdřív sloužily stárnoucím nostalgikům, později se nabalili i mladší fanoušci. A protože trendy přicházejí, odcházejí a zase se vrací, po roce 2000 se najednou s northernsoulovými all-nightery roztrhl pytel. A to nejen na britských ostrovech.
Kritici sice občas tvrdí, že Northern Soul nebyl ničím jiným, než kratochvílí pro spolek bílých severoanglických týnejdžrů, kteří se děsně oblékali a poslouchali příšernou hudbu. I největší odpůrce však musí uznat, že existuje hromada soulových hitovek mimořádné kvality. Bez nadšení hudbymilovných Northernsoulers bychom se o nich nejspíš nikdy nedozvěděli…


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.