Share |

Přijďte kouknout na výstavu Laboratory

Maarten de Ceulaer: Laboratory
 
OKOLO/Pedal Project Studio
Bořivojova 77
Praha 3
 
Vernisáž 22. 5. 2015 v 19.00
 
Absolvent Eindhovenské akademie designu Maarten de Ceulaer představuje v instalaci Laboratory kreativní pozadí několika svých projektů z let 2008-2015. Ve své skulpturální tvorbě nachází pro archetypální typologie a formy jejich nové významy, funkce i metaforické přesahy. Nábytkářské série jako jsou Mutation a Suitcase či experimentální projekt pro italskou módní značku Fendi se na výstavě představují prostřednictvím Maartenových skic, modelů, materiálů nebo vlastního nářadí. Symbolický motiv laboratoře pak odkazuje k experimentální poloze Maartenovy práce, která je často inspirována přírodními, fyzikálními či chemickými fenomény.
 
Produkce: OKOLO, Scholastika
 
Díky: Kavalier Design, Scholastika
 
 
Nomad Light Molecule
2008-2015
 
Koncept modulárního svítidla je inspirován molekulárními strukturami buněk. Celek tvoří navzájem propojené svítící koule, které se dají od sebe oddělovat, kamkoliv přenášet a svítit v odlišných místech interiéru až do té doby, kdy je potřeba je opět dobít v mateřském objektu. Jednotlivé koule mohou svítit až 4 hodiny.
 
Transformations
2012
 
Pro značku Fendi vytvořil designér na festivalu Design Miami instalaci spojující její dlouholetou tradici zpracování kůže s novým výtvarným pohledem. Maarten při projektu vyšel z charakteristického geometrického motivu Pequin, který značka používá jako dekoraci řady svých módních produktů. Výsledkem je série jakýchsi kožených dlaždic, které autor aplikoval na povrch surových kmenů stromů. Vznikly tak prostorové objekty s výrazným kontrastem mezi plochou a prostorem, měkkostí a tvrdostí, přírodou a řemeslem či luxusem a surovostí.
 
Mutation
2012-2015
 
Kolekce sedacího nábytku Mutation je bezprostředně inspirovaná organickým růstem. Jakoby ani tyto monumentální interiérové objekty nevznikly lidskou rukou, ale samovolně vyrostly. Designér simuluje výsledky neřízeného růstu, mutací buněk či chemickou reakci. Zároveň projekt charakterizuje snaha o nový pohled na klasický polstrovaný nábytek. Pohovka či křeslo se mění v působivé skulpturální elementy.
 
Suitcase
2008-2014
 
Cestovní kufr tvoří základní prvek rozsáhlé série nábytku Suitcase, kterou Maarten de Ceulaer vytvořil v těsné spolupráci s belgickým řemeslníkem Ralphem Baggaleyem. Skříňky a stoly se proměňují v nečekané kompozice navršených kufrů různých velikostí a barev, v jejichž detailech obdivujeme precizní práci s kůží. Solitéry i menší edice jednotlivých objektů se dostaly do kolekce milánské galerie Nilufar či značky Casamania.
 
Woof and Warp
2014
 
Zatím nejnovější Maartenův projekt, paraván Woof and Warp pro Italskou značku Moroso, je inspirován motivem tkaní. Výrazně grafický interiérový objekt tvoří systém dřevěných desek propletených pásky textilu. Ty pak fungují jako panty spojující jednotlivé vertikální moduly k sobě. Díky tomuto rafinovanému systému, který je také inspirován tradiční hračkou Jacob's ladder, je možné paraván sestavovat do neobvyklých prostorových kompozic.
 
Grid
2014
 
Svítidlo Grid tvoří frézovaná a ohýbaná deska z masivního dřeva, do které je zabudovaná síť stovek světelných zdrojů LED. Přírodní materiál se v tomto případě spojuje s inovativní technologií svícení, kterou lze ovládat a programovat pomocí softwaru. Vizuálně tekutý tvar svítidla je zpevněn pryskyřicí nanesenou do vyfrézovaných drážek.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.