Share |

Přichází další ročník FAMU Festu

 FamuFest se letos bude konat ve dnech 25. - 27. listopadu na Nové scéně Národního divadla. 
 
 
FAMU, nejlepší evropská filmová škola podle Hollywood Reporter, zve na svůj tradiční FamuFest, který se letos bude konat od 25. do 27. listopadu na Nové scéně Národního divadla v Praze. Letos pětašedesátiletá FAMU se může pyšnit mnoha úspěchy svých studentů – například snímek Libora Pixy Graffitiger byl v nominaci na Cenu za nejlepší zahraniční studentský film Oscar 2011 a vyhrál Českého lva za nejlepší studentský film, dalším úspěchem pak bylo uvedení filmu Cagey Tigers režiséra s uměleckým jménem Aramisova na festivalu ve francouzském Cannes.
 
Nová scéna Národního divadla v Praze, kde se FamuFest koná, se promění ve vesmírnou loď, na které se budou setkávat studenti, filmaři, odborníci i diváci a společně budou o filmech diskutovat.
 
Největší novinkou letošního roku je právě zrušení klasické soutěže, která probíhala v rámci festivalu v posledních letech. „Jsme přesvědčeni, že princip soutěže není jedinou hybnou silou, která filmový materiál pohání vesmírem. Naše loď letí na Beztíži – to je stav, kdy člověka opouští tíže stereotypů, stav, kdy se loď sama pohání pouhou svou radostí z letu,“ říká kreativní ředitel FamuFestu Robin Kvapil.
 
Klasičtí porotci udělující ceny jsou tedy zrušeni. Místo nich budou po promítání filmů probíhat diskuze s tzv. arbitry. Úlohou arbitra není rozhodovat, ale reflektovat zhlédnuté filmy, zaujmout k nim postoj a konfrontovat ho s přítomnými tvůrci; to vše za aktivní účasti a přispění diváků. Arbitry budou významné osobnosti z oblasti filmu a kultury obecně. Účast přislíbili: režiséři Robert Sedláček, Julius Ševčík, výtvarník Jaromír 99 (spoluautor komiksu Alois Nebel), skladatel a hudebník Jan P. Muchow, šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, skladatel a malíř Vladimír Franz či herečka Petra Špalková.
Na FamuFestu Beztíže diváci budou moci zhlédnout 101 filmů ze všech kateder. Promítat se bude od pátečního rána do nedělního večera. Denní vstupné činí 100 korun.
V rámci festivalu se diváci kromě filmů mohou těšit i na bohatý doprovodný program. Dva dny před začátkem festivalu se v kině BIO OKO uskuteční samostatná akce jedné z kateder - Centra audiovizuálních studií (CAS). Během večera s názvem „Zažít něco nepopsatelného se stává jen málokdy“ bude prezentována vybraná část projektů, které vznikly během minulého školního roku.

 

 

 
Další akcí budou fotografické výstavy studentů a studentek Katedry fotografie. Návštěvníci se s díly potkají například v galerii GAMU (Galerii Akademie múzických umění), galerii Krásné ztráty či v galerii Velryba.
Na Nové scéně budou probíhat i přednášky zajímavých osobností z oblasti filmu, filmové technologie a médií. „Diváci budou moci navštívit například přednášku o Virálfestu od Pavla Hackera, o programu MediaDesk či o distribuční společnosti Bonton,“ říká ředitel festivalu Kryštof Šafer.
Součástí doprovodného programu festivalu budou jako každý rok koncerty – vystoupí např. berlínští Candie Hank, Fuckead (Rakousko), Dj Fett (Německo) a další hudební interpreti z Čech i zahraničí.

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.