Share |

Prevence: na co máte nárok a co si zaplatíte ze svého

 
Proč chodit k doktorovi, když jste zdraví? Důvodů je víc. Možná vás překvapí informace, že preventivní prohlídky jsou, stejně jako očkování, povinné. Nikdo vás sice nebude pokutovat ani jinak trestat, pokud na ne nechodíte, ale je ve vašem vlastním zájmu, abyste této možnosti, nechat si na náklady zdravotní pojišťovny zkontrolovat zdravotní stav, využívali.
Díky pravidelným prohlídkám se totiž dají včas odhalit počínající příznaky onemocnění nebo pravděpodobných budoucích potíží pacientu. A dobrou zprávou je, že je často ani není potřeba léčit. K odstranění potíží často stačí změna životního stylu. No, a když se nedej bože přijde na chorobu vážnou, pak zase platí, že čím dříve, tím vyšší je šance, že budete znovu jako rybička.
K „obvoďákovi“ jednou za dva roky
Prvním místem, kam zamířit, by měla být ordinace vašeho praktického lékaře. Tady při preventivní prohlídce, kterou byste měli absolvovat každé dva roky, získáte docela dost informací o svém zdraví, což je základ pro jakoukoliv změnu životního stylu.  Těžko se můžete pustit do hubnutí nebo začít se sportem, když vlastně nevíte, v jaké kondici je vaše tělo a zda už nemá nějaké zdravotní potíže, o kterých vy zatím nevíte.
Preventivní prohlídka se skládá z kompletní anamnézy a zhodnocení rodinné zátěže, což je podrobný rozhovor, kdy je dobré na sebe prozradit i „hříchy“ jako počet vykouřených cigaret nebo jak často pijete alkohol. Následuje fyzikální vyšetření, kdy vás lékař prohlédne, poslechne si srdce, plíce a podobně. Taky vás čeká odběr krve a vyšetření moči, ty dokážou odhalit třeba to, jak pracují vaše ledviny, jak jste na tom s cholesterolem nebo jestli vám nehrozí diabetes 2. typu. Váš praktický lékař vás také může poslat ke specialistovi, když budete potřebovat další odbornější péči. Poradí vám i s preventivním screeningovým vyšetřením zaměřeným na rakovinu tlustého střeva a konečníku, to se provádí od 50 let a pojišťovny jej hradí.
Úsměv, prosím
Položit se na zubařské křeslo chce trochu odvahy, zvlášť když byste na preventivní prohlídku měli chodit alespoň jednou za rok. Zdravotní pojišťovna vám ale platí hned dvě prohlídky ročně, jejich rozsah je však omezený. Stomatolog vám zkontroluje stav zubů i okolních tkání, podívá se také na to, jestli drží vaše zubní výplně, či je potřeba je vyměnit, a provede i preventivní vyšetření zaměřené na možné nádory v této oblasti.
Součástí preventivní prohlídky by měla být také kontrola toho, jak dobře zvládáte dentální hygienu. Problém je, že právě na tuto část prevence lékaři obvykle nemají dost času. Navíc jsou zvyklí spíš řešit problémy se zuby a jejich okolím. Proto je dobré také pravidelně navštěvovat dentální hygieničku, která se specializuje právě na prevenci a dokáže vám nabídnout nejen profesionální dentální hygienu. Také vám poradí, jak se o své zuby správně starat s ohledem na to, zda třeba máte citlivé krčky či třeba sklony k zánětu dásní. Její péči si ale musíte zaplatit ze svého. Jedna návštěva vyjde zhruba na 600 až 1300 Kč.
Jen pro ženy
Jednou ročně máte nárok také na preventivní gynekologickou prohlídku, jejíž součástí je odběr buněk na cytologické vyšetření. Díky němu je možné poznat, zda nedochází ke změnám, které mohou vést k rozvoji nádorového onemocnění. Vlastní prohlídka se pak liší podle toho, kolik je vám let, zda a případně kdy plánujete mateřství či jaký je váš sexuální život. To znamená, že by váš gynekolog měl vědět i to, zda za sebou nemáte nějaké „úlety“ a nebojíte se, zda jste se nenakazila pohlavně přenosnou chorobou. I toto vyšetření vám zaplatí zdravotní pojišťovna, jen se nesmíte stydět o něj požádat.
Jak často a kam?
1× za dva roky na všeobecnou preventivní prohlídku k praktickému lékaři
2× ročně na stomatologickou prohlídku
1× ročně na preventivní gynekologickou prohlídku
Screening nádorových onemocnění
Rakovina prsu
1× za dva roky mamografické vyšetření pro ženy starší 45 let
(hradí a také adresně zvou zdravotní pojišťovny)
1× za dva roky ultrazvukové vyšetření prsou pro ženy mladší 45 let
(hradí žena sama)
Rakovina tlustého střeva a konečníku
1× ročně test na skryté krvácení ve stolici od 50 do 55 let, od 55 let 2× ročně nebo 1× za deset let screeningové kolonoskopické vyšetření
Rakovina děložního čípku
1× ročně cytologické vyšetření stěru buněk z děložního čípku pro ženy starší 15 let
 
Další informace a články o zdraví, chorobách a jejich léčbě najdete na Patalie.cz, včetně možnosti zdarma si stáhnout celou příručku „Práva pacientů“.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.