Share |

Přehlídku současného severského filmu Scandi zahájí 19. 1. drama Sámská krev

foto: pořadatel akce

Třetí ročník Scandi nabídne přehlídku aktuální tvorby filmařů z Dánska, Finska, Švédska, Norska a Islandu. V pražských kinech proběhne od 19. do 22. ledna, od 26. do 31. ledna pak navštíví Brno, Zlín, Ostravu, Plzeň a další města.
 
Organizátorem přehlídky je distribuční společnost Film Europe, která pořádá i festival Be2Can, úspěšnou přehlídku nejlepších filmů z významných festivalů Berlinále, Benátky a Cannes, a Weird Europe, přehlídku nejbizarnějších artových filmů z celé Evropy. 3. ročník Scandi bude opět pestrou přehlídkou aktuálních trendů severské kinematografie.
 
Přehlídku letos tvoří celkem tři sekce. Sekce Scandi novinky & premiéry nabídne aktuální severské snímky. Její ozdobou bude jedno z prvních světových uvedení ceněného debutu Sámská krev režisérky Amandy Kernell. Film se představí na třech speciálních projekcích ještě před premiérou na festivalu v Göteborgu. Událostí je též návrat mistra norského thrilleru Erika Skjoldbjærga, který natočil mrazivý portrét vyšinutého Pyromana. Novinky doplní výpravné historické drama Královna Kristýna, starosvětský dobrodružný film Poslední král, komediální drama Komuna a zručně natočené „gender-fantasy“ Kluci, které bylo s úspěchem uvedeno na festivalu Mezipatra.
 
Z pestrého rejstříku severských žánrů letos vybíráme thriller. Sekce Fenomén: Severský thriller se bude soustředit na různorodé přístupy k napětí, vzrušení a strachu. Představí celkem šestici různorodých snímků: Boj sněžného pluhu s mafií, Druhou šanci, Idealistu, Únos, V hlubinách a Vlnu.
 
Nejúspěšnější a nejkvalitnější snímky z minulých ročníků Scandi představí sekce Best Of Scandi, která zahrnuje benátského vítěze Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, svéráznou finskou komedii Mrzout, zemitý islandský povídkový film O koních a lidech, hvězdně obsazené a řádně zvrhlé podobenství O kuřatech a lidech a mistrovskou analýzu manželské krize Vyšší moc.
 
Přehlídka Scandi umožňuje divákům zvolit si svou oblíbenou distribuční platformu. Výjimečné filmové zážitky si budou moci vychutnat v tradiční atmosféře kamenných kin, z pohodlí domova na televizní obrazovce na kanálech Film Europe Channel nebo operativně na mobilu či tabletu přes službu Video-On-Demand.
 
Příznivci velkého plátna mohou od 19. do 22. ledna zamířit na očekávané české premiéry severských filmů i reprízy aktuálních titulů. Promítat se bude v pražských kinech Lucerna, Atlas a Evald. Druhá část přehlídky pak proběhne mj. v brněnském kině Art, ostravském Minikině, zlínském Golden Apple Cinema, plzeňské Moving Station a v dalších městech.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.