Share |

Přehlídka Czech Design Week oživí Kotvu, nabídne i příběh Věry Machoninové

foto: pořadatel akce

Nejen design v ulicích a to nejlepší od českých tvůrců, ale především příběh „černé perly moderní architektury“. Takový bude již druhý ročník prodejní přehlídky Czech Design Week, který se uskuteční od 4. do 13. listopadu 2016. Centrem dění bude obchodní dům Kotva, kde organizátoři slibují i pestrý doprovodný program a nově také volný vstup všem návštěvníkům.
/WEB/
 
Přehlídka prostoupí jednotlivá patra obchodního domu. Návštěvníci se budou moci opět těšit na to nejlepší z tuzemské designové scény - od šperků, nábytku, bytových doplňků až po oblečení, a to v atraktivním prostředí architektonicky významného domu jako je Kotva, který dlouho stál mimo zájem veřejnosti,“ přiblížil za organizátory Tomáš Holý s tím, že designéři se mohou stále hlásit, a to až do půlky září. Z přihlášek budou vybráni ti nejzajímavější tvůrci, kteří budou moci vystavovat.
 
Oproti loňskému ročníku, kterého se účastnilo pět desítek tvůrců z celé ČR, organizátoři chystají nově i doprovodný program. Jeho stěžejní část budou tvořit architektonické prohlídky a přednáška o OD Kotva. Ty organizuje projekt Respekt Madam, který se snaží popularizovat dílo architektů Věry a Vladimíra Machoninových, kteří jsou autory domu Kotva.
 
Obdobně jako v karlovarském hotelu Thermal, i v Kotvě plánujeme sérii prohlídek a přednášku o architektuře přelomu 60. a 70. let, kdy manželé Machoninovi projektovali. Jejich architektura v sobě nese myšlenky svobody, naděje a ‚zápaďáctví’ úplně stejně, jako filmy nebo literatura z té doby. Také proto nemohli Machoninovi po roce 1968 dál stavět,“ vysvětluje vnučka slavné architektky Marie Kordovská, která stojí za iniciativou Respekt Madam. „Jak se do architektury vnesou myšlenky svobody se nejlépe popisuje právě při prohlídce domu samotného, proto jsme nadšení, že se Kotva takto otevře. Kromě veřejně přístupných míst uvidí totiž zájemci i místa, kam se obvykle není možné podívat,“ dodává. I doprovodný program bude v rámci Czech Design Week 2016 zcela volně přístupný, kapacita na přednášku a prohlídky bude omezena, přičemž přihlásit se bude možné před zahájením akce na webu.
Není to náhodou, že tato přehlídka designu přichází v době, kdy Kotva změnila své majitele. Ikonickou stavbu v centru Prahy koupila Pražská správa nemovitostí (PSN), v jejíž portfoliu také najdeme Tančící dům či Metronom na Letné. Zástupce společnosti PSN Filip Šorm k tomu dodává: „Chceme vrátit této významné  stavbě moderní české architektury její původní lesk i funkci. Dům by měl být do budoucna místem exkluzivních nákupů spojených s předním designem a módou.
 
Jak připomněl Holý, stejně jako v předcházejícím roce i letos budou vybraná designová díla vystavena v ulicích Prahy. Navíc mezi designéry bude vybrán ten nejtalentovanější, který dostane ocenění. V loňském roce šlo o sošku Českého lva, kterého navrhl cenami Red dot ověnčený Petr Novague. Lva získala formace Vobouch za vázy v betonu.

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.