Share |

Předvánoční Dyzajn market je i místem inspirativního odpočinku

foto: Tomáš Polák

Nikoho snad nepřekvapí, že v předvánočním období je třeba nabídnout širokou paletu krásné originální tvorby dyzajnérů hned dvakrát. A tak bude možné si zimní Dyzajnmarket  prokouknout, prohmatat a projít jak v sobotu a v neděli 10. a 11. prosince, tak o víkend později 17. - 18. prosince 2016. Zároveň rychle se přibližující vánoční svátky volají i po pohodlí a zvolnění přepjatého tempa. Proto je na oba dva víkendy připraven návštěvníkům i pestrý doprovodný program. Divadla, performance, představení knihy, hudební kapely, ale i poezie. Dyzajn market zima tak bude nejen předvánočním tržištěm, ale i místem inspirativního odpočinku.

 
Sobota 10. 12. 2016
První den Dyzajn marketu zima zahájí divadlo pro děti, kdy za nitky loutek budou tahat herci Divadla B René Krupanský a Radek Beran, v představení Malý Pán. „Možná stejně jako Malý pán zjistíte, že když vám něco schází, najdete to, po trmácení se světem a bojích s obludami, docela blízko. Vlastně za rohem“,dodávají autoři k pohádce.
 
Odpoledne se návštěvníci zaposlouchají do poezie básnické skupiny Zlatoválky. Tón soudobého básnění uslyší ve čteních několika autorů a autorek.
 
Posledním bodem doprovodného programu sobotního dne bude kapela Jakub Doležal Quartet. Tato jazzová čtveřice se sestává z renomovaných hudebníků, v čele, jak již název napovídá, s tenor-saxofonistou Jakubem Doležalem. Ten má za sebou bohaté zkušenosti na poli mnoha žánrů a hudebních projektů (Los Quemados, Žáha, Petr Kalfus Sextet). S kvartetem natočili v lednu tohoto roku první autorskou desku VillageYears, na jejíž skladby se budete moci těšit.

 
Neděle 11. 12. 2016
Nedělní program bude usilovat o návštěvníkovu pozornost hned několikrát. Den začne opět pohádkou, tentokrát Divadla KAKÁ, které vystoupí s Vánočním příběhem, autorskou pohádkou o českých tradicích, v níž diváci nahlédnou do „čtyř oken čtyř příběhů“. Je třeba sledovat je bedlivě, protože kdo ví, v co se nám výjevy za okny promění…
 
Brzy odpoledne, na pozadí kytarových akordů a cajonového bubnování, nejeden návštěvník možná zaslechne pronikavý zvuk ukulele, to vše od uskupení Joska a Kiki. Kdo přijde, ten uvidí, že „v jejich barvité tvorbě, která dělá radost celé rodině, se zrcadlí celý vesmír“, jak dodávají samy písničkářky.  
 
A pokud si bude chtít zákazník užít stříbrnou adventní neděli již opravdu vánočně, potěší ho uskupení Zkoleduj se se svými koledami trochu jinak.

 
Sobota 17. 12. 2016
O týden později bude zahájen Dyzajn market zima opět tradiční pohádkou hranou divadelním uskupením Buchty a loutky. Divadelníci představí svou novou pohádku Sůl nad zlato, která je napsána na motivy známého příběhu Boženy Němcové. „Nová pohádka Buchet a loutek je o pozlátku, dobrém jídle, nedobrém jídle a čisté lásce. Hraná s loutkami, vtipem a chutí“,říkají autoři představení.
 
Druhá hodina odpolední přinese jedinečnou příležitost vidět a slyšet představení nové knihy Blanky Fišerové O holčičce s kouzelnýma nohama. Autorka je mnohostranně talentovaná umělkyně pohybující se v rozmezí divadelní tvorby, poezie, guerilla poetringu či scénických čtení. Tento podzim se jí podařilo ve spolupráci s výtvarnicí Hanou Mičkovou přivést na svět pohádkovou knihu, která je zároveň omalovánkami. „Pohádka je inspirovaná dopisy mojí maminky, které jako malá psala z nemocnic a léčebny, protože měla nemocné nohy. Fascinoval mne optimismus, naděje i radost, nadšení pro drobnosti i háčkování. Až deset let po maminčině smrti jsem byla schopná probírat se jejími věcmi a v krabici od dortu jsem objevila tento zázrak - desítky dopisů. A fantazie se mi rozletěla stejně, jako se v pohádce holčička rozletí díky svým kouzelným nohám.“ doplňuje autorka. Součástí programu bude též workshop s omalovánkami pro děti.
 
Vrcholem sobotního programu pak bude vystoupení dámského vokálního kvarteta Sugarcutes od 16:30. Šlágry 20. let, ale i mnohé jiné, zazní z pódia bez použití jakéhokoliv jiného nástroje než hlasu. „Jak vypadáme? Vždy skvěle!“ s nadsázkou dodávají pěvkyně.

 
Neděle 18. 12. 2016
Poslední den zimního Dyzajn marketu se na scéně, která chce návštěvníka těšit zajímavým programem, uvede divadelní soubor Damúza s pohádkou Golem. Divák se přenese do časů vlády krále Rudolfa II. a do společnosti význačných mágů a alchymistů. Proč Rabín Löwe oživuje Golema, komu všemu Golem poslouží a jak peripetie kolem něj dopadnou?
O tečku za nedělním programem se postará Darina Alster, výtvarná umělkyně, pedagožka a performerka. V jejím podání je aktuální dění přetvářeno do esteticky působivého vyjádření a v předvánočním prostoru Dyzajn marketu se součástí může stát každý návštěvník…

/FB EVENT/

 
Dyzajn market zima - program
sobota 10. 12. 2016*
11:00-12:00 Divadlo B - Malý pán
14:00-15:00 Zlatoválky
17:00-18:00 Jakub Doležal Quartet
*v mezičasech hraje DJ Parek Golf

 
neděle 11. 12. 2016**
11:00-12:00 Divadlo KAKÁ - Vánoční příběh
14:00-15:00 Joska a Kiki
16:00-16.30 Zkoleduj se – Vánoční koledy trochu jinak
**v mezičasech hraje DJ VarekMolf

 
sobota 17.12.2016*
11:00-12:00 Buchty a loutky - Sůl nad zlato
14:00-15:30 Blanka Fišerová - O holčičce s kouzelnýma nohama
16:30-17:30 Sugarcutes
*v mezičasech hraje DJ Parek Golf

 
neděle 18. 12. 2016**
11:00-12:00 Damúza - Golem
17:00-18:00 Darina Alster
**v mezičasech hraje DJ VarekMolf

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.