Share |

Představení Plovárna má před sebou poslední reprízy

foto: pořadatel akce

Žonglování, provazochodectví či párová akrobacie, tak vypadá pohybově – cirkusová humoreska na motivy Vančurova Rozmarného léta Plovárna, která bude v tomto roce k vidění už pouze dvakrát. Umělecká dvojice Bratři v tricku s Kristýnou Vlčkovou, v režii Veroniky Riedlbauchové představí poslední reprízy tohoto roku v divadle Ponec 25. září a 30. listopadu.
 
Inscenace, která si poměrně neobvykle zasloužila obdiv kritiků i veřejnosti zároveň, je volně inspirována novelou Rozmarné léto Ladislava Vančury. Poetiku tohoto autora převádí s lehkostí a jemnou groteskou do pohybové humoresky, v níž využívá cirkusových disciplín. Pánové dnes označili koupel za vlahou. Vyjasňuje se a k poledni bude vedro...
 
V hodinovém představení se naplno ukázal nejen akrobatický a žonglérský talent účinkujících, ale i schopnost autorů pracovat s dynamikou večera, s cirkusovou komikou, s přítomností diváků. Zařazení pomalých, téměř statických pasáží mezi efektní čísla přineslo osvěžení a umožnilo rozehrát skvělé pantomimické výstupy či netypicky využít divadelní prostor.“ napsala pro divadelní noviny Klára Zindulková. A opravdu – Plovárna s lehkostí a hravostí zpracovává známou tématiku do nové podoby plné novocirkusových čísel. Představení, které baví svoji jemností, vás přenese do doby časů minulých, kdy muži pečovali o své zdraví a tělesnou čistotu v říčních lázních.
 
Koncepce a režie: Veronika Riedlbauchová
Scénografie: Marianna Stránská
Světelný design: Šimon Kočí
Produkce: ART Prometheus
Účinkují: Adam Jarchovský, Václav Jelínek a Kristýna Vlčková
 
O autorech:
Soubor (bra) Tři v tricku
vznikl v roce 2012 rozšířením dua Bratři v tricku o Kristýnu Vlčkovou. Práce těchto tří performerů vychází z prvků současného cirkusu a je založena zejména na technikách žonglování, provazochodectví a akrobacie.
 
Historie původního dua Bratři v tricku sahá do roku 2009, kdy Václav Jelínek a Adam Jarchovský prezentovali svou společnou práci v rámci komponovaného večera na novocirkusovém festivale Letní Letná. V následujících letech svou show měli možnost předvést na celé řadě prestižních domácích akcí, jako například trutnovský festival nového cirkusu Cirk-UFF či opakovaně v rámci Letní Letné. V zahraničí se představili například na největším světovém festivale žonglování European juggling convention ve finském Joensuu a na dnech Evropy v Madridu.
 
V centru zájmu režisérky Veroniky Riedlbauchové stojí poetické fyzické divadlo. Absolvovala v Praze obor režie–dramaturgie na KALD DAMU, kde nyní pokračuje v doktorském studiu.  Z jejích autorských představení a režijních prací v oblasti fyzického a tanečního divadla, k nimž v řadě případů vytvořila i choreografii či v nich hrála, jmenujme například: site specific projekt Vodu po lžičkách v kasematech a Gorlici na Vyšehradě, Camille v divadle Alfréd ve dvoře, cirkusovou přehlídku Combinat de Cirq 39 v Ateneu Popular de Nou Barris v Barceloně, v divadle Disk česko-španělský projekt Sarah Kane Očištění/Depurados.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.