Share |

Představení Correspondence v provedení platformy 6-16 smazává hranici snu a reality

foto pořadatel akce

 
 
 
S odkazem na klasický francouzský film, romantiky a surrealisty, Correspondence (Spojení) je intimním cestopisem do privátního teritoria neviditelných hranic, které překračujeme, abychom oslovili někoho, kdo je blízko a na dotek. Nově uváděná hra Correspondence je originální koprodukcí divadelní platformy 6-16 (CZ) a Menagerie Theatre (UK), jednoho z předních divadel ve Velké Británii zaměřených na tvorbu nových her, vznikajících přímo na zakázku nebo z autorských dílen, které divadlo pravidelně pořádá. Hru Correspondence napsala Claire MacDonald v roce 2008 pro Menagerie Theatre, kde také měla světovou premiéru. U nás ji 13. října v české premiéře uvedl ústecký divadelní festival Kult na svém 20. ročníku. Od 20. října se představení začíná hrát také v Praze.  
 
Autorka Claire MacDonald
Režie Paul Bourne
Překlad a dramaturgie Kristina Žantovská
Hrají Petra Špalková a Jan Jankovský
 
Muž a žena se setkají ve vlaku.
On nalévá kávu. Ona pije brandy.
Během noci si vyměňují vzpomínky, příběhy a tajemství.
Když vychází slunce, všechno už je navždy jinak...
 
Claire MacDonald je ceněnou britskou dramatičkou, divadelní kritičkou a profesorkou (více: http://www.vincentdt.com/bios/claire-macdonald/). Její hra Correspondence je cesta, nebo spíš sen o cestě, která je vzpomínkou i realitou současně. Muž a žena spolu cestují nočním vlakem. Jejich příběh vyvstává z mlhy tak jako obrazy krajiny za oknem. Hranice mezi sněním a realitou se smazávají a každý detail evokuje další příběh, další vzpomínku, další slova. Co mají ti dva skutečně společného? Snaží se navrátit naději a touhu do vztahu, který ztratili anebo se jejich vztah teprve rodí? Kdo jsou? Odkud a kam směřují? Je láska, intimita ještě možná?
 
Divadelní platforma 6-16, založená šesti divadelníky v loňském roce, spojuje české a britské umělce a zaměřuje se na dosud v Čechách neuvedené texty a netradiční prostory, které se v divadelní každým představením teprve transformují. Nedůvěra v zavedené divadelní struktury a autenticita žitého prostředí jsou pro ni prioritou. 6-16 je partnerem Menagerie Theatre v Cambridgi ve Velké Británii pod vedením jejího uměleckého šéfa a režiséra, Paula Bournea. Stálí členové 6-16 jsou Filip Nuckolls, Paul Bourne, Jan Jankovský, Jana Polášková, Kryštof Rímský a Kristina Žantovská. První inscenací Divadla 6-16 bylo drama Bull Mikea Bartletta, uvedené 22. května tohoto roku v Paralelní Polis a v podzimní sezóně reprízované v sdíleném coworkingovém prostoru Opero v Praze v Salvátorské ulici.
 
6-16: #novétexty #novéprostory
 
Claire MacDonald řekla o své hře:
„Vždycky jsem milovala vlaky. Nejenom romantiku cestování ale to množství pocitů, které nabízí – nekonečný film, který běží za okny, vysoká oblaka, pocit neukotvenosti migrující mezi tady a tam a vyprávějící příběhy. Correspondence vznikla z nápadu cesty a jakými jsme v místech jako jsou vlaky – hotely a místnosti, které obýváme jenom přechodně, jako hosté, platící hosté, kteří jimi jen procházejí. Vždycky jsem měla ráda filmy – North by Northwest (Na sever severozápadní linkou, Alfred Hitchcock), Mystery Train (Tajuplný vlak, Jim Jarmusch) – a romány i hry, které nesly tohle téma - příběhy, které se vyprávějí na veřejných místech, kde se objeví nenadálý a zvláštní druh intimity. Jedna z mých nejoblíbenějších her je My Dinner with Andre (Luis Malle, Andre Gregory a Wallace Shawn), ve které se nic nestane. Dva muži spolu večeří. Hovoří v divadle o životě. Jdou domů. Jsme jejich svědky a posluchači. Chtěla jsem napsat hru, ve které všechno -  možnosti, místa a věci, které se mohou stát, sdílené vzpomínky a emoce – vznikne z jazyka, z řeči – nic víc. Všechno vyroste z řeči samotné – řeč vytváří náš svět.”

 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.