Share |

Před premiérou v kinech boduje Amerika na festivalech, právě vznikl i klip k titulní písni

Filmový debut režiséra Jana Foukala s názvem Amerika bude mít premiéru v českých kinech teprve 22. října, ale už byl uveden v soutěži dokumentů na letošním ročníku mezinárodního festivalu v Karlových Varech, právě byl vybrán do soutěže Česká radost na nadcházejícím Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava a zájem o něj mají i první zahraniční festivaly. Do konce roku tak bude uvedeni i na Whistler Film Festivalu v Kanadě nebo na festivalu dokumentárních filmů Festival dei Popoli ve Florencii. Tvůrci „filmu o přátelství, svobodě a snění“ dali vzniknout i klipu k titulní písni One & One. Stejnojmenný singl vychází 8. října na labelu Tranzistor ve spolupráci s Evolution Films. Film Amerika vznikl v koprodukci HBO Europe a Evolution Films, distributorem je Aerofilms. Klip zde: https://youtu.be/TnF5rNMMssY
 
Honza Foukal je všestranný umělec více tváří, jeho film natočený na pomezí žánrů se tak trefuje do současného trendu dokumentů vznikajících ve světě, vstřícné přijetí venku podtrhuje i v zahraničí dobře srozumitelný hudební projev projektu Johannes Benz,“ říká jeden z producentů Ondřej Zima. Pod pseudonymem Johannes Benz se neskrývá nikdo jiný než filmově debutující Jan Foukal. Projekt Johannes Benz se na hudební scéně zapsal už v roce 2013 albem One Way Road obsahujícím autorské písně na pomezí folku a rocku.
 
Absolvent katedry dokumentu na FAMU Foukal se představí v druhé polovině října v kinech v částečně inscenovaném dokumentu Amerika, ve kterém jako aktér společně s dcerou emigrantů žijících v Kanadě Barbarou Adlerovou navštěvuje lidi, kteří ve jménu trampských tradic hledají ve vlastní zemi lepší a svobodnější svět. Navazují tak na letitou „hru na Ameriku,“ kdy trampové v malé divočině v Čechách kolonizovali fantazii, do které každý víkend unikali. Cesta Báry a Honzy ukazuje unikátní fenomén s poselstvím, že imaginární Amerika je tu i dnes a pro každého, kdo se do země svobody nebojí vstoupit. Návštěvami bezmála sto let starých trampských míst oživují hrdinové filmu tradici nebo i jen vzpomínky na výlety do přírody a na vodu napříč mnoha generacemi. Za kamerou Ameriky stál renomovaný kameraman Jan Baset Střítežský (Alois Nebel nebo Fair Play), známý i jako kameraman hudebních klipů Tata Bojs nebo Priessnitz.
 
Režisér Jan Foukal, v hudebním světě známý jako Johannes Benz, je také externím členem Divadla Vosto5 a spoluzakladatelem labelu Tranzistor (Wabi a Ďáblovo stádo, Justin Lavash), vydavatelské značky spolupracující se Supraphonem. Foukal je také iniciátorem aktivity Kino Otevřeno, která se už několik let zabývá oživením zavřených jednosálových kin ve městech a na vesnicích v České republice. V říjnu tak Foukal mj. chystá i znovuotevření legendárního pražského kina Dlabačov, které nefungovalo třináct let.
 
SYNOPSE
Bára je dcerou kanadských imigrantů a do Čech přijela, aby poznala zemi svých rodičů. Honza je z Prahy, zpívá a hraje na kytaru. Vždy toužil odjet do New Yorku a být tak trochu Bob Dylan. Bára a Honza se vydávají na vandr do tradičních míst trampů starých bezmála sto let. Film sleduje jejich cestu do země svobody, kde kulisou je jen les, oheň a širé nebe. Sami na sobě zakoušejí únik do imaginární Ameriky, s každým dalším setkáním či zážitkem se jejich cesta proměňuje v univerzální příběh přátelství, hudby a snů o svobodě.
 
ČR, 2015, 70 min
Režie: Jan Foukal
Distribuční premiéra ČR: 22. října 2015
Trailer: https://youtu.be/Abo7TPQFJRA
Klip: https://youtu.be/TnF5rNMMssY
Stránka filmu a Fcb: www.aerofilms.cz/amerika a www.facebook.com/amerikafilm
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.