Share |

Pražskej Démon doskejtoval

foto Kubo Križo

Ve spolupráci se serverem Skaterock.cz přinášíme reportáž ze skate závodů Pražskej Démon.

Dne 4.6. se odehrál druhý ročník Pražského Démona, který má v podtitulu název pražský přebor. A vskutku jím byl, protože na akci se v drtivé většině sjeli skoro samí pražáci a rozdali si to mezi sebou o prize money ve výši 50.000,- kč.

Pražskej Démon se podruhé konal na stejném místě a jako v loňském roce se jeho hlavními partnery staly firmy Ambassadors a Streetmarket. Ambassadors začaly s přípravou již po ránu a začalo se klasikou. Stavění přístřešků proti slunci a že byly sakra potřeba, dále věšení bannerů a dalších milion věcí, které na první pohled nevidíte, ale jsou při závodech třeba. V těchto ranních hodinách již skatepark testovali nejmladší riders jako je Cína, Rahman, Knytl, Havel a další. Společně s nimi se promenádovali i scooters, ale těm naštěstí brzy došlo, že ten den jim pšenka nepokvete. Kolem poledne bylo již vše připraveno, ve stánku Ambassadors jste mohli skouknout desky, nakoupit za příznivé ceny, vedle u stánku ČAS byly k dispozici materiály o činnosti a omluvenka na 21.6. a jediné na co se čekalo byly riders. Těch se nakonec přihlásilo lehce přes třicet, což se může zdát jako malý počet, ale top Prahy se sešel, vedro jako v peci a na večer možnost krup. Všichni tedy nízký počet uvítali a závod odsejpal jako po másle.

První byla na řadě kvalda, která se jela formou tří minutového jamu a na VIP ochoze jízdy hodnotila porota ve složení Martin Vichr, Jirka Šimek a Kuba Brož. Všichni tři celý den oči na šťopkách a jsem toho názoru, že odvedly dobrou práci. A že to v tom vedu byl záhul. Porotci poslali dál patnáct jezdců, ke kterým se přidalo i pět jezdců z loňského roku. V této chvíli všechny nejvíce zaujal Maťo Pavlačič a Michal Suchopár. Jeden v dobrém a druhý v pekelné smůle. Michal Suchopár zlomil desku, jeho jam se kvůli tomu posunul, aby ještě před jeho dojetím zlomil druhou desku. Tomu se říká pech. Maťo ten to zabil z jiného důvodu. Na nějaký třetí, čtvrtý pokus vrátil nollie heelflip noseslide ze sedmi a ještě v průběhu dne to upgradoval na nollie heelflip crooked grind. Což se nevidí každý den.

Po této části byl na řadě bowl, který se jel za účasti pouhých čtyř jezdců. Přihlásili se Martin Hanusek, Jakub Jarolím, Honza Tomšovský a Matyáš Volek. Jestli vás stejně jako mě při pohledu na soupisku napadne kde zůstal Jurda, tak vězte, že Jurda laboruje o berlích s kotníkem a vypadá to, že má na chvíli nucenou pauza. V bowlu se o největší show postaral Matyáš Volek, který už před závodem přelétl v airu z hlubšího bowlu přes mezeru kde se rozjíždí na schody až do velkého bowlu. A to se už vůbec jen tak nevidí! Mám ten pocit, že to někdo vrátil obráceně na Quiksilver Bowlrider a druhým týpkem je až Matyáš Volek. V závodu samotném se s tím celkem trápil a jednou do konce téměř přistál na hlavě projíždějícímu Liškovi. Až v samotném závěru session to vrátil za bouřlivých ovací.

Po bowlu už přišlo na řadu netradiční finále, které se losovalo z klobouku a jelo se systémem jeden proti jednomu. Vylosovali se dvojice, z té jeden vypadl a druhý postupoval dál. Takto až do posledních tří. Poté tři poslední co vypadly zajely jam mezi sebou o čtvrté až šesté místo. První tři jeli stylem dvou minut, kdy vypadl jeden a během dalších dvou minut se rozhodlo mezi prvním a druhým. Podobný systém se jel i na Maloofu a stejný systém čeká jezdce i v Berouně dne 11.6. Co je netradiční, nebývá přijato jednoznačně. Mě osobně se to zamlouvalo, protože to prostě bylo něco nového. Některým jezdcům to až příliš nevyhovovalo z důvodu losu, kdy něco nevyšlo a člověk končil, body nebody. Inu, nejde se zavděčit všem.

K top záležitostem finále jistě patřil první duel mezi Martinem Pekem a Tomášem Stejskalem, kteří jeli neustále na stejno a rozhodl až poslední trik. To byl nollie crooked na railu, který Martin vrátil, Liška zkazil a tím ulehčil porotě práci v rozhodování. Martin Pek měl pak i dále zajímavosti a jednou z nich byla tuším zlomená deska a pak postupně vyzkoušel další dvě půjčené desky. To už bylo v duelu s Arnoštem Ceralem, který v prvním kole zajel Marka Zápražného, ale přes Peka neprošel. Trochu překvapivý byl postup Dana Eliáška, který zajel Michala Suchopára a skončil na Tomášovi Vintrovi. Každopádně respekt Danovi a je fajn ho vídat oět v akci. Tímto pavoukem jsme se nakonec dostali až do super finále, kde se sešli Pek, Vintr a Habanec. Z této trojky se jako první poroučel Martin Pek a zbylá dvojce si nenechala nic zadarmo. Maxim to zabil kickflipem přes gap do radiusu a Tomáš kontroval flipem do crookedu. Pak Maxim zabral, vrátil frontside pop shove-it boardslide, heelflip varial ze sedmi na šrouby a mohl se předem radovat z jedenácti tisíc v kapse.

Úplný závěr před předáváním cen, patřil tradičně best tricku a ten trochu pokulhával. Spíš to bylo o že kdo vrátí, ten to bere a cením Pepu Tipanice, který vrátil switch frontside bigspin heelflip. Tomáš Stejskal to nejdřív sichroval nollie frontside 360 ze schodů a pak to definitvně pojistil trikem frontside bigspin double heelflip. Vůbec nechápu jak se tahle motanice dá vrátit. Po best tricku začaly padat první kapky, i když drobné a samotné udílení cen se tak odehrál na sucho. Na to že v okolní Praze padaly doslova trakaře, to byl dobrý výkon. Bylo rozděleno celkem 50.000 kč,- a kromě toho si jezdci odnesli i parádní trofeje, vyrobené ze skejtů, s gripem a jsem zvědavý jestli na ně někdo někdy namontuje trucky a testne to. Po rozdání nastal úklid a Démon byl u konce. Na počet jezdců byl skromný, triky kromě Matyáše asi nepřekonaly minulý ročník, ale přesto bylo na co koukat a věřím, že všichni strávili ve Strašnicích den na pohodu. 
Démon sice skončil, ale už v sobotu 11.6. se koná v Berouně pokračování této dvou série a všichni jste do tamního betonu srdečně zváni. Tak na viděnou u Berounky!

Pražskej Démon 2011 street: 
1. Maxim Habanec (DC Shoes, Quiksilver, Streetmarket.cz) 
2. Tomáš Vintr (Monster Energy, Vans, Vehicle, Créme, Theeve, Ricta, Mob, Flip shop) 
3. Martin Pek (StreetMarket.cz, Vehicle, C1rca, Creme skateboards, Blueshine, brýle SPY) 
4. Marek Štefan (DVS, Matix, Ilike skateboards, Soho Wheels, O3V.cz) 
5. Arnošt Ceral (Horsefeathers, Osiris shoes, Nixon, ACE trucks, Bryxle.cz, Streetmarket.cz) 
6. Dan Eliášek 
7. – 12. Marek Zápražný (Nike SB, City Stars Skateboards, Orion Trucks, LRG Clothing Europe, Autobahn, Streetmarket.cz) 
7. – 12. Tomáš Stejskal (DC, Skateshop.cz, Royal, Ambassadors, Jessup) 
7. – 12. Maťo Pavlačič (StreetMarket.cz, SM Skateboards, Nike SB, Autobahn, Orion Trucks,) 
7. – 12. Pepa Tipanic (Streetmarket.cz, Nike SB, SM skateboards, Krew CZ) 
7. – 12. Michal Suchopár (Vehicle, Eastpak) 
7. – 12. Petr Horvát (Adidas, Jessup) 

Pražskej Démon 2011 bowl: 
1. Matyáš Volek (Santa Cruz, Swis-Shop.cz)
2. Honza Tomšovský (Ambassadors, TSG, Independent, Revolution, Rip Zone, Adio) 
3. Jakub Jarolím (Destiny Distribution, Fallen, Snowbitch.cz) 
4. Martin Hanusek (Ambassadors flow) 

Pražskej Démon 2011 best trick ze 7: 
Frontside bigspin double heelflip - Tomáš Stejskal

Další fotky a rozhovory s jezdci v článku na skaterock.cz!

 

 

 

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.