Share |

Pražské pouliční jaro za svobodnou hudební produkci

BuskerVille je skupina krvelačných muzikantů, kteří se rozhodli rozcupovat nudu v ulicích na cucky. V cestě jim ale stojí politika města a veřejnoprávní předpisy. V pátek vyrazí hromadně napříč Prahou a budou slyšet.

Pouliční hudební produkce neboli "busking" je v evropských metropolích již po mnoho let pro muzikanty oblíbená cesta, jak jít s kůží na trh. Zároveň je způsobem, jak bezprostředně oslovit náhodné publikum a možnost, jak se začít prosazovat v prostředí obrovské konkurence na hudebním trhu. Mezi nejznámější buskery patří například i Glan Hansard. 

V Čechách však hraní na ulicích není přáno a právě proti tomu se rozhodla skupina BusrekVille vystoupit a demonstrovat za prolomení zákazů a restrikcí vůči svobodné pouliční produkci. Má za sebou jednání se zástupci magistrátu  a nyní se rozhodla uspořádat již druhý průvod městem, tentokrát nazvaný "Pražské pouliční jaro". Odkaz na světoznámý festival vážné hudby poukazuje na potenciál, který busking má. Například skotské město Edinbourgh je vyhledávané právě hlavně v období, kdy se zde odehrává známý festival pouličního umění Fringe. Pouliční umění tedy přispívá i k přitažlivější atmosféře města a budí dojem "živosti" - významné kategorie při hodnocení města jeho návštěvníky. 

Hudební pochodeň pozdvihnou buskeři v pátek 1. dubna v 17 hodin  na Náměstí republiky. Průvod bude pokračovat Starým městem a skončí symbolicky na rodném místě českého buskingu - na ostrově Kampa. 

http://www.facebook.com/event.php?eid=171254552927470

https://sites.google.com/site/iniciativabuskerville/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.