Share |

Pražská VŠUP se již počtvrté připojí k projektu Ventura Lambrate

Design by Ondřej Kinský
foto: pořadatel akce

Salone Internazionale del Mobile
9. – 14. duben 2013

VŠUP v Praze se stejně jako loni představuje v rámci milánského design weeku Salone del Mobile v prostoru Ventura Lambrate. Kurátoři prezentace Maxim Velčovský a Tereza Bruthansová společně vybrali desítku děl jak z oblasti produktového a grafického designu tak i módy, šperku a kreslené animace. Na milánské přehlídce dostanou slovo věhlasné tradiční oblasti českého designu a umění, jako jsou sklo a porcelán doplněné o výsledky spolupráce ateliérů s firmami Intel nebo Baťa.

Loňské diplomanty na výstavě zastupují mimo jiné Karel Matějka s kolekcí odlehčených a důvtipně ergonomicky řešených horolezeckých cepínů, čerstvý držitel Objev roku Czech grand design Daniel Gonzalez se souborem ušlechtile tvarovaného litinového nádobí a Radim Jurda s půvabnou kreslenou počítačovou hrou Blik. Součástí instalace jsou i nádherně barevné vlněné deky Dany Elsterové, které odkazují na opomenutou tradici českého textilního designu.

Současné studenty zastupuje Jakub Petr z Ateliéru skla, který vytvořil skleněnou plastiku za důmyslného použití fyzikálních zákonů, kdy parabolický vnitřní tvar objektu vzniká kombinací odstředivé a gravitační síly. Studentka porcelánu a keramiky Elena Gergová vystavěla vtipný servis z obyčejného typizovaného hotelového šálku, zatímco Janja Prokic z Ateliéru K.O.V. sestavila své úchvatné šperky z jednotlivých částí květů. 3D tisk okouzlil módní návrhářku Pavlu Podsedníkovou k vytvoření originální kolekce dámských střevíců, jíž naznačila možnosti individualizovaného pojetí sériové výroby v blízké budoucnosti. Tuto novou technologii využilo též duo Václav Mlynář a Jakub Pollág, vystupující jako studio deForm, pro vznik jejich nápaditého objektu-mísy Hora z carrarského mramoru.

Spolupráce mezi společností Intel, která je světovým lídrem v oblasti výroby a vývoje polovodičů a Ateliérem designu oděvu a obuvi vyústila v projekt Ultrabook TM Bag, který bude mít svoji premiéru právě v Miláně! Studenti vytvořili osobité obaly pro ultratenké zařízení kategorie UltrabookTM. Kurátoři pro přehlídku vybrali obal Ondřeje Kinského, který ho vytvořil z jednolitého kusu kůže, který ideálně přilne k počítači. „Soustředil jsem se na intimitu mezi materiálem a uživatelem.“ popisuje Ondřej svou cestu k výsledku.

Druhý rok pokračuje spolupráce školy s tradičním výrobcem obuvi zlínskou firmou Baťa. Reedice kultovních tenisek Baťa Bullets cestovala na milánskou přehlídku už vloni. Letos je kolekce bot vytvořená záměrně tak, aby ladila s obaly na notebooky firmy Intel. Kompletně se celý projekt představí na jaře roku 2013.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.